Семейство се опитва да се възстанови след трагедията в Краматорск, Източна Украйна

Наталия и нейните деца са сред стотиците ранени при ракетната атака на жп гара

УНИЦЕФ
Наталия и нейните деца са сред стотиците деца при ракетната атака на жп гара
UNICEF
15 Август 2022

Семейството на Наталия е едно от многото, хванати в капана на трагедията на гарата в Краматорск през април 2022 г., когато ракета отне живота на хиляди хора, търсещи спасение от войната в Украйна.

11-годишният Ярослав е единственият, който не е ранен сериозно. Майката, Наталия, която тръгва с   дъщеря си Яна да ѝ вземе чаша чай, оставяйки сина си Ярослав да пази багажа им, казва, че никога няма да си го прости.

„Чух странни звуци, сякаш нещо свистеше и летеше. После всичко стана тъмно. Опитах да повдигна краката си, но не успях. Не успях да видя къде са.“ – спомня си Яна.

UNICEF/2022

11-годишното момиче губи двата си крака, а майка ѝ – единия. Ярослав също е леко ранен и след като получава помощ, отново се събира с майка си и сестра си.

Братът на Яна е твърде зрял за възрастта си. Още в болницата той се грижи за майка си и сестра си, носи им вода, помага им да се облекат или ходи до магазина.

„Ако мама или сестра ми имат нужда от нещо, им помагам или се обаждам на някого. Мога само да отида до магазина.“ – казва Ярослав.

Ярослав, брат на Яна, 11 г.
UNICEF

Семейството на Наталия е транспортирано от гарата в Краматорск в болницата на Териториалния лекарски съюз в гр. Лвов. От началото на войната 1 577 000 деца и възрастни са получили достъп до медицински услуги в болниците, които получават редовна подкрепа от УНИЦЕФ и партньори.

Днес семейството се намира извън Украйна, където с помощта на лекари и рехабилитатори вече е по-добре, поставени са им протези, а Яна се опитва да прави първите си стъпки.

Яна позира с поставени протези.
Андрій Садовий

Тяхната най-голяма надежда е, че скоро в страната ще има мир.

По данни на УНИЦЕФ 2 милиона деца са напуснали Украйна в търсене на безопасност в чужбина. Над половината от всички момичета и момчета в Украйна, включително 2,5 милиона вътрешно разселени деца, са принудени да напуснат домовете си заради войната.