Прочетете печелившия комикс от конкурса на УНИЦЕФ за супергерои в училище

“Чипта твори!” Разказва историята за едно момиче, което побеждава тормоза и възстановява мира в училището си

Rizka
Корицата на комикс, създаден от Ризка от Индонезия, спечелил конкурс на УНИЦЕФ
Rizka
26 Юли 2019

След голямо търсене и оспорвана надпревара беше избран крайният супергерой, който се стреми да спре насилието в училище и това е „Чипта“ - 15-годишно момиче, което може да превръща своите рисунки в реални обекти, които използва, за да спре насилието в училищата.

Веднага, след като влиза в ново училище, в което има тормоз, героинята се натъква на друго момиче, което е притиснато в ъгъла на празна класна стая от свои съученички. Изглежда, че след цяло лято на онлайн тормоз те са преминали на друго ниво. Това определено е работа за Чипта, но първо трябва да се изправи пред триглав дракон, чудовище, скално чудовище и др. Има ли по-зловеща сила зад всичко това? Чипта, чиято сила е ограничена само от нейното въображение, трябва да използва всичките си идеи и съпричастност, за да победи невидимата сила и да възстанови мира. 

Изтеглете комикса от тук

 

Чипта - главната героиня от комикса на УНИЦЕФ
UNICEF/2019

Запознайте се с илюстратора 

Риска е 18-годишен илюстратор и активист срещу тормоза в училище от Индонезия, който обича кафе, колоездене и галене на случайни котки. Като самопровъзгласено срамежливо момиче, тя е вдъхновена от способността да използва рисунката като начин да говори срещу несправедливостта. Ето защо тя създаде "Чипта", за да покаже, че всеки има властта да се справи с тормоза. Надява се, че нейният супергерой също може да ви вдъхнови. 

Снимка на Ризка, създателят на комикса "Чипта"
UNICEF/UN0271536/Alya