Приказният свят на Велимир

В рамките на кампанията „С очи за всички“ ви разказваме историята на едно талантливо момче, което създава фантастични герои от пластилин

УНИЦЕФ
Велимир изработва пластики и скулптури
UNICEF Bulgaria/2019
21 Ноември 2019

Свой собствен свят от малки пластилинови фигурки на популярни сред тийнейджърите анимационни герои - това извайва с ръцете си Велимир Гошев, на 20 години от Велико Търново. А фините фигурки, които впечатляват с детайлите си, се доближават изключително до оригиналните герои от екрана. Дори можете да ги сбъркате със скъпоструващи подобни играчки за по-големите деца на известни марки и патентовани световни брандове.

Творчеството е едно от най-приятните и ползотворни занимания за Велимир, който е с разстройство от аутистичния спектър. Той дошъл около 14-15 годишен в дневния център “Дъга” във Велико Търново, който сега посещава редовно. Неговата история разказват Нова и Нетинфо в рамките на подкрепената от двете медии кампания на УНИЦЕФ „С очи за всички", посветена на децата и младежите с различни способности.

Учителят по арт терапия открива таланта на Велимир да изработва малки скулптури и пластики. “Той твори с всичко, което  му дадеш”, разказва арт терапевтът Гергана Танова. В началото работил предимно с глина, но освен с пластиката, той се справя също толкова добре в живописта, графиката. “Той е изключително надарен и с големи способности в различни техники”, отбелязва Танова и допълва, че това е доста рядко срещано.

И макар Велимир да не говори много, а да оставя творбите си да го правят вместо него, арт терапевтът отбелязва: “Творците сме така, дори и аз. По-трудно ми е, изразявам се с творчество”.

Сега учителите на Велимир се надяват да успеят да реализират таланта на младежа и на пазара на труда. Сладкарска фирма вече има интерес към неговата работа. Но арт терапевтът смята, че Велимир би бил много подходящ и за сферата на анимацията, защото според нея е способен да създава и свои творби, не само да копира вече създадени герои.

Трябва просто малко разбиране и търпение от някой работодател, казват учителите от дневния център. 

Nova