Представителят на УНИЦЕФ България, д-р Джейн Муита се срещна с вицепрезидента на Република България

Сред темите на срещата им бе положението на децата бежанци и мигранти в България

УНИЦЕФ
Представителят на УНИЦЕФ България, д-р Джейн Муита се срещна с вицепрезидента на Република България
www.precident.bg
18 Март 2021

Представителят на УНИЦЕФ в България, д-р Джейн Муита се срещна с вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, за да обсъди положението на децата в движение - бежанци и мигранти и въздействието на пандемията върху техния статус и достъп до услуги, особено на непридружените и разделени от техните семейства деца, които в момента пребивават в България.

Основният фокус на дискусията беше върху добре развитата мрежа от услуги за подкрепа на децата, търсещи международна закрила, и достъпа до здравни услуги в държавните регистрационно- приемателни центрове. На срещата беше обсъдено и включването на бежанците и мигрантите в националния план за ваксинация срещу COVID-19.

Д-р Джейн Муита похвали сътрудничеството с националните власти на всички нива и оцени високо ангажимента на вицепрезидента за застъпничество за правата на децата и по-специално по въпросите, свързани с правата на децата в движение, особено на непридружени и разделени деца.

 

Д-р Муита заяви, че е необходимо силно партньорство и съвместни усилия, за да се осигури достъпът на тези деца до социални, образователни и здравни услуги в рамките на системaта за закрила, образование и социално подпомагане на децата в България.

Д-р Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ в България на среща с вицепрезидента Юлияна Йотова
www.precident.bg