По повод дезинформацията около новия коронавирус: търсете и споделяйте надеждна информация

Всяка невярна информация ви излага на риск

УНИЦЕФ
По повод дезинформацията около новия коронавирус: търсете и споделяйте надеждна информация
UNICEF/2020
09 Март 2020

Изявление от Шарлот Петри Горнитцка, зам. изпълнителен директор на УНИЦЕФ, относно дезинформацията, свързана с коронавируса

Ню Йорк, 6 март 2020 – „Навсякъде по света хората предприемат необходимите мерки, за да предпазят себе си и семействата си от коронавируса. В този момент най-важна е адекватната информация, базирана на научни доказателства.

Докато много хора споделят информация за вируса и как да се предпазят от него, трябва да се има предвид, че само част от тази информация е полезна и надеждна. Дезинформацията по време на здравна криза може да доведе до страх и стигматизация. Неверните твърдения също могат да доведат и до риска повече хора да останат незащитени и по-уязвими на вируса.

Според неотдавнашна невярна информация, разпространяваща се онлайн на няколко езика по света и невярно твърдяща, че е съобщение на УНИЦЕФ, наред с други неща, се казваше, че избягването на сладолед и други студени храни може да помогне да се предотврати появата на болестта. Това, разбира се, е напълно невярно.

Апелираме към авторите на подобни съобщения – СПРЕТЕ! Споделянето на неточна информация и опитът тя да бъде приписана на авторитетен източник  - чрез присвояване на имена на организации като УНИЦЕФ, които се ползват с доверие - е опасно и грешно!

Призоваваме всички – търсете надеждна информация, за да защитите себе си и семействата си. Доверявайте се само от проверени източници като УНИЦЕФ или СЗО, държавни здравни служители и здравни специалисти. Важно е да се въздържате от споделяне на съвети или твърдения от недостоверни или непроверени източници.

В съвременно изключително изобилие от информация, може да  бъде доста трудно да знаете точно къде да потърсите надеждни съвети за това как да предпазите себе си и близките си.

УНИЦЕФ предприема стъпки за предоставяне на точна и надеждна информация за вируса и работи със Световната здравна организация, правителствата и с онлайн партньори като Facebook, Instagram, LinkedIn и TikTok, за да се увери, че точна и адекватна информация е налична. Предприемаме и стъпки, за да информираме обществото, когато се появява невярна информация.