Пандемията ще влияе на децата години наред

Едно на всеки пет деца изпитва психично разстройство всяка година, сочат изследвания

УНИЦЕФ
Момиче стои само на прозорец, а с ръцете си е прикрила лицето си сякаш плаче
UNICEF/UN0399565/Filippov
18 Октомври 2021

УНИЦЕФ започва кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите. Оказва се, че едно на пет деца изпитва психично разстройство всяка година, сочи изследване на Световната здравна организация. Един на всеки пет смъртни случая при 15 до 19-годишните в ЕС е причинен от умишлено самонараняване по данни на Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Всяко второ дете в България е било жертва на психическо насилие според УНИЦЕФ България, национално представително изследване на насилието 2021 г.). Българските тийнейджъри са първи сред своите връстници в Европа по пушене на цигари и канабис, консумация на алкохол и ранно начало на сексуалния живот.

Тези тревожни данни бяха представени в ефира на „Социална мрежа“ по Nova News. Психичното здраве на младежите е тема, за която трябва да се говори, особено след последните две години живот в необичайните условия на пандемията. Около това се обединиха Дани Колева, програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ и Яна Алексиева от Aсоциация „Родители“.

„Нашата кампания е насочена към това да говорим за невидимото въздействие на пандемията.

Здравето не е само отсъствие на болест,

а е пряко свързано с това как се чувстваме, какво изпитваме, каква подкрепа получаваме. Нашата цел е да отворим пространство за разговор защо психичното здраве е важно, да подкрепим политиките, програмите, интервенциите в тази посока“, заяви в студиото Дани Колева.

NOVA NEWS

„Родителите изключително много предаваме нашата тревожност на децата си. Важно е да ги щадим. Скоро имаше едно дете, което каза, че няма да яде торта на рождения ден на свое другарче, защото всички духали свещичките и ще се зарази. Това са лампи, които би трябвало да ни светнат. Не казвам, че трябва да сме безотговорни, но не на цената на психичното ни здраве“, посочи Яна Алексиева.

„Това, което ме притеснява, е как ще се отрази родителската тревожност и тревожността на обществото през тези две години на нашите деца. Защото е твърде рано, на тази възраст, макар и да са тийнейджъри, да знаят имена на лекари, на вируси, на ваксини и статистика на починали хора“

- каза в ефир Мила Иванова, майка на момче в 11 клас.

„Моят личен стремеж като родител е да не поддържам розов балон, че всичко е наред, защото очевидно не е. И в същото време да създавам увереност, че този период ще премине с надежда“, добави тя.

За сина ѝ Андрей най-голямото предизвикателство било да поддържа доброто настроение у дома въпреки стреса от неизвестността и какво може да се случи. „Моята роля беше да вкарам малко оптимизъм, но нямаше как да не приема, че има опасност. Първоначално се сплотихме. Държахме бодър дух. Но след това имаше обтягане на отношенията заради цялото време, което прекарвахме заедно. Имаше плюсове и минуси, но според мен беше позитивно сплотяването на семейството“, отбеляза Андрей.

„За мен много повече са плюсовете от времето, прекарано вкъщи. За пореден път се убедих, че не знаем нищо за децата си и техния свят“, заяви Мила. Историята на Мила и Андрей показва, че пандемията и прекараното време заедно може да сплоти семейството и да помогне за това родителите да опознаят по-добре децата си и да видят израстването им.

Пандемията обаче не се отразява позитивно на всички семейства и много често младите хора не търсят помощ, ако изпитват негативни емоционални преживявания. Това показват и данните от изследване на УНИЦЕФ България от 2020 г. - в ситуацията на извънредно положение заради COVID-19 тийнейджърите в България изпитват много повече негативни емоции. Четири пъти повече е изживяваната самота, три пъти са нараснали гневът и раздразнението, двукратно се е увеличил страхът.

„Чувствам се загубен в своите мисли. Не съм продуктивен и съм много самотен“,

споделя тийнейджър в проучването на УНИЦЕФ. Причината да не се търси професионална помощ, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е тревожност или срам (63%) или незнание къде да се потърси помощ (17%), сочат резултатите от допитване, проведено в U-Report Bulgaria през 2020 г. За да се справят, повечето млади хора опитват или да не обръщат внимание на преживяванията си (41%), или прибягват до негативни практики, които вредят на здравето им (33%).

Момиче стои само на прозорец, а с ръцете си е прикрила лицето си сякаш плаче
UNICEF/UN0399565/Filippov

Дани Колева от УНИЦЕФ подчерта, че родителите имат задължението да не оставят децата да изживяват сами своите чувства, тревоги, безпокойство, а да ги подкрепят. Яна Алексиева напомни колко бдителен трябва да бъде всеки родител и да забелязва всяка необичайна промяна в поведението на детето си. „Когато видим прекалена затвореност, изолираност, напрежение, проблеми със съня – това са симптоми, че нещо не е наред“, заяви тя. Важно е да не спираме да говорим с децата си. Може би това е най-важното послание. Важно е да сме ги научили, че сме там, че държим на ценния разговор, че държим да знаем какво се случва с теб, какво се случва с мен“.

УНИЦЕФ търси системна промяна, заяви Дани Колева и припомни, че миналата година е изготвен проект за Национална стратегия за психично здраве. „За съжаление, тя все още не е приета. Много бихме се радвали, ако тази кампания допринесе да видим не само нейното приемане, а и фокус върху психичното здраве на децата и младите хора“, добави тя.

„Кампанията на УНИЦЕФ е свързана с конкретна платформа за самопомощ на младите. Много от времето те прекарват в интернет. Ние работим, учим, живеем в интернет. Там младите хора намират начин да потърсят помощ анонимно. Преодоляват своето безпокойство, че трябва да говорят по тези теми, така че се надявам хората да припознаят тази кауза. Искаме да говорим на техния език“

- заяви Дани Колева.

Целта на УНИЦЕФ е да създаде онлайн платформа за самопомощ и подкрепа (уебсайт и мобилно приложение) на тийнейджъри, която цели да е безплатна, леснодостъпна и атрактивна за употреба. Там ще могат да намират информация за най-често срещаните психични състояния и практични съвети как да сами да си помогнат. В платформата ще могат бъдат представени и лични истории на младежи, преминали през различни емоционални и поведенчески състояния. Там ще имат достъп до ресурси и контакти за организации, които могат да им помогнат.

При наличие на достатъчно голямо търсене на услуги и на достатъчно набрани средства за подкрепа – като втора фаза на платформата УНИЦЕФ предвижда да създаде и онлайн система, която да свързва младежи в България с психолози, социални работници, младежки работници.

Повече за кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите в България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?” и как заедно можем да помогнем на тийнейджъри и младежи да се справят със стреса, тревожността и депресията в условията на пандемия можете да научите тук.


Подкрепете УНИЦЕФ да създаде онлайн платформа за детско и младежко психично здраве, като станете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лв. към УНИЦЕФ. Изпратете СМС с цифра 5 на 1021 или дарявайте онлайн на dari.unicef.bg. Основен медиен партньор на кампанията е Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо.