Отново на училище

Въпроси и отговори за родители

УНИЦЕФ
Деца учат в класна стая, седнали един срещу друг, докато учителката им обяснява
UNICEF/UN0423122/Grigoryan
05 Септември 2021

Докато се готвим да изпратим децата си на училище, всички се питаме как най-добре да ги предпазим от COVID-19. Влиянието на затварянето на училищата върху благосъстоянието на детето е значително. Когато е възможно, е важно децата да имат възможност да общуват с връстниците си, да учат и да се развиват емоционално. Изследванията към днешна дата сочат, че децата са изложени на по-нисък риск от възрастните, макар че могат да предават вируса на другите, включително на деца със съпътстващи заболявания.

Питайте във вашето училище за правилата, рутинните процедури и протоколите за безопасност, които се прилагат във връзка с COVID-19. Като цяло родителите трябва да спазват местните съвети и разпоредби в областта на общественото здраве. Междувременно ви предлагаме отговори на някои ключови въпроси, които ще помогнат за безопасността на всички.

1. Добре ли е да изпратя детето си на училище тази година?

Краткият отговор е принципно да. Доказано е, че затварянето на училищата влияе отрицателно върху здравето и благосъстоянието на децата, както и върху тяхното обучение. Рискът за децата при връщане в училище – дори и с новите варианти – е нисък, когато училището, персоналът и учителите спазват препоръчваните при COVID-19 предпазни мерки и когато са налице протоколи за безопасност за миене на ръцете, дистанциране и проветряване. Ако детето ви е болно, със симптоми на COVID-19, нека да остане вкъщи, докато се възстанови.

2. Как да подготвя детето си за училище?

Напомнете му за всички забавни и вълнуващи неща, които ще донесе връщането му в училище, например времето с приятелите и учителите, ежедневните дейности и заниманията им. Говорете за най-добрите начини за предпазване от COVID-19, включително поддържането на чисти ръце, спазването на физическа дистанция и покриването на устата и носа със сгънат лакът или кърпичка при кашляне или кихане. Когато се препоръчва носене на маска, децата трябва да знаят как да я носят, за да покриват устата и носа си, и да знаят как да я перат и изхвърлят.

Можете да направите завръщането в училище забавно за по-малките си деца, като им ангажирате вниманието.  Ето някои идеи: оставете ги да си изберат цветни маски (ако се очаква да ги носят), измислете заедно песни, с чиято помощ да запомнят рутинните процедури за миене на ръцете и протоколите за безопасност. Можете също да им покажете забавни начини да поздравяват приятелите си, докато спазват дистанция – това може да стане с ръкомахане или интересно движение.

3. Какво да направя, ако детето ми се притеснява да се върне в училище?

Възможно е децата да изпитват безпокойство от изгледите да се върнат в училище. Внимавайте за признаци на стрес и насърчавайте детето си да говори открито за притесненията си. Уверете ги, че училището прави всичко възможно, за да предпази учениците, учителите и родителите от COVID-19 и всички заедно можем да участваме в постигането на тази цел. Не забравяйте да бъдете искрени и да се отнесете сериозно към чувствата им. Най-важното е да насърчите детето си да гледа с увереност на новата учебна година!

4. Как да постъпя, ако детето ми е болно?

Ако детето ви показва признаци на заболяване, като висока температура, запушен нос, болки в гърлото или кашлица, най-добре е да не го изпращате на училище. Следвайте политиката на вашето училище и потърсете лекарска помощ, ако е необходимо. От друга страна, ако детето ви е имало контакт с лице, заразено с COVID-19, оставете го вкъщи, като следвате препоръките на местните органи за обществено здраве за самоизолация. Информирайте училището си през цялото време. Може да се свържете с учителя или да уведомите училището по телефона, имейл или друг наличен комуникационен канал. Проверете в училището или питайте учителя кой е най-добрият начин да поддържате връзка с тях.

5. Трябва ли да вземам някакви допълнителни предпазни мерки, включително когато детето ми се прибере от училище?

Училищата трябва да бъдат подготвени да бъдат безопасно място за децата и техните семейства. Помолете детето или учителя ви да ви уведомяват за дейности, които могат да го поставят в близък контакт с другите. Като цяло, ако училищата прилагат препоръчаните мерки за безопасност, не трябва да се притеснявате за прибирането им вкъщи. Ако обаче вие ​​или някой от вашето домакинство е изложен на повишен риск от тежка инфекция с COVID-19 вследствие възрастта си или съпътстващи заболявания, уверете се, че този човек спазва предпазните мерки, включително физическо дистанциране, и се ваксинира, когато има налична ваксина.

Посъветвайте детето си как да пътува безопасно до вкъщи. Можете например да му препоръчате да ходи пеш или да кара колело, за да избегне пълните училищни автобуси или градския транспорт. Ако това не е възможно и където живеете се препоръчват маски, напомнете му в затворени места с повече хора, включително в автобуса, да носи маска, като покрива устата и носа си. Уверете се, че детето ви спазва правилни хигиенни мерки при пристигане.

6. Какво се случва, ако детето ми се разболее в училище?

Ако детето ви прояви симптоми на COVID-19 в училище, учителят или училищният персонал трябва да действат бързо. Трябва незабавно да се свържат с родителите, които да преценят действията, които трябва да се предприемат съгласно указанията на местните здравни власти. Свържете се с лекаря на детето си, за да прецените необходимостта от извършване на тест за COVID-19 и информирайте училището за резултатите от теста. Дръжте детето си вкъщи, докато получите разрешение от лекаря ви, че може да излиза, или следвайте протоколите за самоизолация от местния здравен орган.

7. Какво се случва, ако съученик или учител на детето ми се разболее в училище?

Ако училището ви информира, че съученик или учител на детето ви са с положителен тест за COVID-19, наблюдавайте детето си за симптоми и следвайте препоръките за самоизолация от местните здравни власти. Потърсете медицинска помощ, ако детето ви прояви симптоми на COVID-19 като висока температура, кашлица или умора. Поддържайте връзка с училището, за да получавате информация или актуализации за това дали е безопасно детето ви да ходи на училище и за учебната програма. Можете да се свържете с училището чрез учителя, по телефона, електронна поща или друг наличен комуникационен канал.

8. Могат ли децата с астма, затлъстяване, диабет и други здравословни състояния да се върнат на училище?

Отговорът зависи от текущото състояние на детето, ситуацията с COVID-19 в неговата общност и мерките за безопасност, прилагани от училището. Уверете се, че училището прилага протоколи за безопасност, които включват миене на ръцете, дистанциране и проветряване.

Въпреки че в повечето случаи, когато се заразят с COVID-19, децата са безсимптомни или развиват леки симптоми, данните сочат, че хората с рискови здравословни състояния (астма, диабет или затлъстяване) са по-склонни да развият сериозни симптоми на COVID-19 или дори да се стигне до фатален край. Изглежда, че това се среща и при деца, но са нужни още проучвания, за да разберем по-добре ефектите на COVID-19 при деца със съпътстващи здравословни състояния.

Ако ваксината е достъпна за вашето дете, най-добрият начин да го защитите е чрез ваксинация. Ваксината може значително да намали риска от тежко протичане на COVID-19, включително хоспитализация и смърт.