ООН: COVID-19 може да заличи десетилетия напредък в намаляването на детската смъртност

Прекъсването на здравните услуги за децата и майките заради пандемията излага на риск милиони животи

УНИЦЕФ
ООН: COVID-19 може да заличи десетилетия напредък в намаляването на детската смъртност
UNICEF/UNI320512/Calkic
14 Септември 2020

Ню Йорк/Женева, 9 септември 2020 г. – През 2019 г. броят на смъртните случаи в света при деца под 5 г. достигна рекордно ниски нива в историята – 5,2 милиона при 12,5 милиона през 1990 г.  Това показват нови данни за детската смъртност, публикувани от УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО),  отдел „Население“ на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН и Групата на Световната банка.

Според изследвания на УНИЦЕФ обаче прекъсването на здравни услуги заради пандемията от COVID-19 заплашва да заличи десетилетия напредък, постигнат с много труд.„Световната общност постигна твърде много във връзка с елиминирането на детски смъртни случаи по предотвратими причини, за да допусне пандемията от COVID-19 да ни спре“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

„Когато децата нямат достъп до здравни услуги, защото системата е претоварена, а жените се страхуват да родят в болница заради страх от заразяване, те също могат да станат жертви на COVID-19.  Без спешни инвестиции за рестарт на засегнатите здравни системи и услуги милиони деца под 5-годишна възраст, особено новородени, могат да загубят живота си“, предупреди Хенриета Фор.

През последните 30 години здравните услуги за превенция и лечение на причините за детска смъртност, като например преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, усложнения при раждане, неонатален сепсис, пневмония, диария и малария, както и ваксинациите, играят значителна роля в спасяването на милиони животи.

Сега здравните услуги за майки и деца – прегледи, имунизации, предродилни и следродилни грижи, са засегнати в целия свят заради ограничените ресурси и общото безпокойство да се ползват здравни услуги заради страха от заразяване с COVID-19.

Според изследване на УНИЦЕФ, проведено през лятото в 77 страни, почти 68% от държавите съобщават за някакъв вид прекъсване на медицинските прегледи за децата и имунизациите. 63% от страните посочват, че са засегнати предродилните прегледи, а 59% - следродилните.

Скорошно изследване на СЗО сред 105 страни показа, че 52% съобщават за засегнати здравни грижи за болни деца, а 51 на сто – за засегнати програми срещу недохранването. 

Тези здравни интервенции са жизнено важни за спирането на смъртността по предотвратими причини сред новородените и децата. Например за жените, за които се грижат професионални акушерки, обучени по международните стандарти, е с 16% по-малко вероятно да загубят бебето си и с 24% по-малко вероятно да родят преждевременно, посочва СЗО.

„Фактът, че днес повече деца от когато и да било в историята живеят до първия си рожден ден, е знак какво може да се постигне, когато светът постави като приоритет здравето и благосъстоянието“, заяви д-р Тедрос Гебрейсус, генерален директор на СЗО.

„Сега не трябва да позволяваме на пандемията от COVID-19 да заличи забележителния напредък за нашите деца и бъдещите поколения. Сега е времето да използваме това, което спасява животи, и да продължаваме да инвестираме в по-силни и устойчиви здравни системи“, допълни  д-р Гебрейсус .

Отговорите на страните, участвали в проучванията на УНИЦЕФ и СЗО, сочат, че най-честите причини за прекъсване на здравните услуги включват: избягване на здравните центрове от страна на родителите заради страх от заразяване; транспортни ограничения; спиране на услуги и затваряне на центрове; намален брой здравни работници заради недостиг на предпазни маски и ръкавици; по-големи финансови затруднения. Афганистан, Боливия, Камерун, Централноафриканската република, Либия, Мадагаскар, Пакистан, Судан и Йемен сред най-тежко засегнати.  

Седем от тези девет страни имат високи нива на детска смъртност сред децата под 5 г. през 2019 г. с повече от 50 случая на 1000 живородени. В Афганистан, където 1 от всеки 17 деца умира преди 5-годишна възраст през 2019 г., Министерството на здравеопазването докладва значително намаление на посещенията в здравни ценрове. Заради страх от заразяване с коронавируса семействата оставят на заден план грижите преди и след раждането, като така увеличават риска за бременните и бебетата.

Дори преди COVID-19, новородените бяха изложени на най-висок риск от смърт. През 2019 г. едно новородено бебе умира на всеки 13 секунди, а при 47% от всички починали деца под 5 г. това се случва в неонаталния период (през 1990 г. са били 40%). Заради тежко засегнатите жизнено важни здравни услуги животът на новородените бебета е изложен на много по-висок риск. В Камерун например, където 1 на всеки 38 новородени умира през 2019 г., изследването на УНИЦЕФ показва, че са засегнати 75% от услугите за грижи за новородени, предродилни прегледи, акушерски и следродилни грижи.

През май т.г. прогноза на университета „Джон Хопкинс“ показа, че почти 6000 деца на ден може да изгубят живота си заради въздействието на COVID-19.

Тези доклади и проучвания подчертават необходимостта от спешни действия за възстановяването и подобряването на услугите и грижите преди и след раждането за майките и бебетата, включително осигуряването на висококвалифицирани здравни работници. Важна е също и работата с родителите, за да се разсеят опасенията им и да им се вдъхне увереност.

„Пандемията от COVID-19 застрашава сериозно годините световен напредък да сложим край на детската смъртност по предотвратими причини“, заяви Мухамад Али Пате,  глобален директор „Здраве, хранене и население“ в Световната банка. „От съществено значение е да запазим животоспасяващите услуги, които са ключът към намаляването на детската смъртност. Ще продължим да работим с правителствата и партньори, за да укрепим здравните системи и да се уверим, че майките и децата получават услугите, от които се нуждаят“, подчерта той. 

„Новият доклад показва продължаващия напредък в световен мащаб за намаляването на детската смъртност. Той подчертава негативните ефекти на пандемията от COVID-19 върху интервенции, които са жизнено важни за здравето на децата, но и фокусира вниманието върху нуждата да се работи за преодоляване на неравенствата при перспективите на децата за живот и добро здраве“, заяви Джон Уилмот, директор на отдел „Население“ на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН.


Вижте изследването на УНИЦЕФ за нарушенията, предизвикани от COVID-19 тук.

Вижте повече за доклада ТУК

За повече информация:

Sabrina Sidhu, UNICEF New York, +1 917 4761537, ssidhu@unicef.org   

Fadéla Chaib, WHO Geneva, +41 79 475 5556, chaibf@who.int

Bela Hovy, Population Division, UN/DESA, + 1 914 602 3370, hovy@un.org

Alexandra Humme, World Bank Washington DC, +12024585511, ahumme@worldbank.org