Онлайн нещата невинаги са това, което изглеждат

Как станах жертва на измама в социалната мрежа.

Амин, 19 години
Младежи позират за снимка, а пред тях стоят отворени компютри.
UNICEF/UN017649/Ueslei Marcel
06 Август 2019

Сутринта се събуждам и още докато съм отворил само едното си око, грабвам телефона изпод възглавницата и проверявам съобщенията. Както обикновено, повече от половин час отговарям на всички приятели и чета новините в Snapchat, любимия ми „вестник“.

След закуска се връщам в стаята си и сядам на компютъра да гледам най-новите видеоклипове на любимите ми потребители в YouTube.

Телефонът ми почва да вибрира – ново съобщение! Един от моите любимци се е абонирал за моята страница. Гордея се със себе си и се връщам към обичайния ритъм. Един видеоклип, още два и тогава се сещам, че може би е добре да му благодаря. Влизам в неговата страница и разбирам, че той организира конкурс с награда най-новия модел iPhone.

Защо пък да не опитам късмета си?

Изпращам му кратичък текст да му благодаря и да попитам как мога да участвам в прочутия му конкурс. След няколко минути моят нов приятел ми отговаря!

Много е любезен, обръща се към мен с прякора ми и обяснява, че само трябва да попълня формуляр, за да получа чисто нов телефон.

СТРАХОТНО! Бързо щраквам на линка, който ми изпраща, и започвам да попълвам формуляра: Име, фамилия, възраст, адрес… Добре… Е, за възрастта излъгах, но като 11-годишен никак не мога да участвам в такива игри.

Продължавам: телефон, електронна поща… Сега идва ред да избера цвят на телефона и различните принадлежности.

Попълвам цялата информация и получавам съобщение по електронната поща, че профилът ми е валидиран и че телефонът ще бъде изпратен след последната стъпка!

Супееееееееееер, щракам на линка. За последната стъпка трябва само да платя транспортните разходи за новия ми телефон, който ще пристигне у дома след 4 дни.

Затова ровя в чантата на мама, за да намеря кредитната ѝ карта и да попълня данните… Тя много ще се радва да види колко са ми полезни социалните мрежи!

Валидирано е! Само след няколко дни ще получа наградата!

Бързо щраквам на линка, който ми изпраща, и започвам да попълвам формуляра: Име, фамилия, възраст, адрес… Добре… Е, за възрастта излъгах, но като 11-годишен никак не мога да участвам в такива игри.

На следващия ден мама се връща у дома от работа по-рано от обикновено. Чувам я как говори по телефона – струва ми се много разстроена. Казва на татко за някаква голяма покупка, която той бил направил в понеделник.

След като се изкъпах, татко ме пита дали знам защо от банковата им сметка е изтеглена много голяма сума пари в понеделник.

Известно време се опитвам да увъртам, но без успех, и после им обяснявам, че просто съм взел картата на мама, за да платя транспорта за моята награда. Показвам им съобщенията по телефона и по електронната поща, за да ми повярват.

Татко първо се разкрещя, а после ми обясни, че съм станал жертва на измама в социалната мрежа. В такива случаи някой се представя за известна личност и рекламира фалшиви конкурси, за да измъкне пари от наивни младежи като мене.

Затова ви съветвам да внимавате с кого говорите в социалните мрежи, ако не искате вашите родители да ви приберат телефона и компютъра, както се случи с мене…

Татко първо се разкрещя, а после ми обясни, че съм станал жертва на измама в социалната мрежа.

Между другото, забравих да ви се представя! Казвам се Амин и съм на 19 години. Моето 11-годишно братче ме вдъхнови да разкажа тази история. На неговата възраст той вече активно участва в социалните мрежи и мисля, че без мен историята би се превърнала в реалност за него.

Според мен европейските младежи трябва да бъдат по-добре осведомени, за да избягват този тип проблеми и да ползват безопасно световната мрежа. За по-добро осведомяване може да се използват всякакви средства – от реклами до беседи в училище.


За себе си:  Аз съм Амин, на 19 години съм и познайте откъде съм :) 

След връщането ми от Европейската доброволческа служба (ЕДС) в България, с по-голяма мотивираност отвсякога, работя в логистична компания. Преди ЕДС си задавах много въпроси за бъдещето и реших, че пътуването може да е добър начин да науча повече. В търсене на приключения и открития се озовах на идеалното място, България – непълно непозната за мен дотогава (ЩЕ СЕ ВЪРНА!)


Децата и младежите са част от най-голямото богатство на Европа. Във връзка с изборите за Европейски парламент през май „Младежки гласове“ пусна специална поредица блогове, за да може мненията и гласовете на децата и младежите да се чуят по време на изборите и от новоизбраните европейски политици.

 

* Историята е разказ по истински случай, но лицата на снимката нямат пряка връзка с тях. 
Снимка: 
Бразилска младеж в община Тайобеираз в щата Минас Жерайс, Бразилия, с лаптопи, показващи екранни снимки на видеоклипа си „Internet sem Vacilo“ (Интернет без смущения), който предоставя насоки на момичетата по темата за кибер тормоза.