Обратно на работа, но вече като майка

От изцеждането на кърма в офиса до намирането на подходяща забавачница – съвети за работещи майки

УНИЦЕФ
Работеща майка е прегърнала малкото си спящо бебе, докато чете документ
pressmaster
12 Май 2020

Мери Бет Феранте – майка, консултант и инструктор по кариерно развитие, споделя съветите си към майки, планиращи да се върнат на работа след раждане.

Не е тайна, че завръщането в офиса след раждане може да изглежда непосилно предизвикателство. Не само че трябва да се справите с вината, породена от оставянето на бебето, за да се върнете към монотонното работно ежедневие, но и в съзнанието ви непрестанно кръжат множество досадни мисли дали ще се справите с прехода към работната среда.

Ще си спомня ли как да върша работата си?
 
Дали докато ме нямаше, не са намерили някого, който я върши по-добре? 
 
Как да бъда едновременно добра майка и добър служител? 
 

Вслушайте се в една майка, която вече го е преживяла: Всичко ще бъде наред.

Да, отнема време да се върнете в релсите, но адаптирането към нов професионален живот, комбиниран с отговорностите на родител, е възможно. Ето няколко начина как да улесните връщането в офиса след раждане. 

>> Говорете с шефа си, преди да се завърнете

Преди началото на отпуска по майчинство вероятно сте дали груб ориентир кога смятате да се завърнете. Щом датата наближи, свържете се с шефа си и се уверете, че той или тя ви очакват. Важно е да сте на едно мнение що се отнася до датата на завръщането ви, за да можете вие и шефът ви да подготвите всичко необходимо и така първият ден обратно на работа да премине възможно най-плавно.

>> Кажете какви са новите ви нужди

С бебето идват и нови нужди, които трябва да се вмъкнат в работния ви график. Ако преди сте били служителят, на който може да се разчита да остане до по-късно в офиса или да свърши някоя задача през почивните дни, то сега е важно да определите новите граници в сила след завръщането ви.

Задайте си въпросите: Какво се промени за вас? Трябва ли да излизате от офиса в определен час, за да взимате детето си? Искате ли да зададете вечерен часови диапазон, през който няма да сте налични, защото искате да прекарвате това време с бебето си? Имате ли нужда от допълнително предизвестие, за да можете да присъствате на събитие след работно време или да предприемете служебно пътуване? Колкото по-открити и директни сте относно промените, толкова повече хора ще уважават границите ви.

>> Осигурете надеждна грижа за детето си

Що се отнася до намирането на някой, който да се грижи за детето ви през работния ден, изключително важно е да сте доволни от направения избор. Ако се притеснявате за здравето на детето си, изобщо няма да можете да се концентрирате върху работа.

Намерете забавачница или детегледач, които ви вдъхват увереност, че детето ви е в безопасност, че е обичано и обгрижвано. Щателно проучете, разглеждайте помещенията, интервюирайте детегледачите и се допитайте до други родители.

Ако е възможно, организирайте си седмица на бавен преход (това ще бъде от полза и за вас, и за бебето!), преди да се върнете в офиса на пълно работно време. Започнете прехода още докато сте в отпуск по майчинство. Оставете детето за половин ден при баба или пък отидете заедно в яслата за половин или дори цял ден. Уговорете детегледачът да започне работа седмица или две преди да се върнете в офиса. По-добрата подготовка ще улесни прехода!

Не се самоизмъчвайте – в крайна сметка правите каквото можете с наличните средства в дадения момент.

>> Ако искате да продължите да кърмите, изгответе стратегия за изцеждане с помпа

Всяка работеща майка ще ви каже, че изцеждането на кърма на работа си е направо втора работа. За него също ще трябва да се подготвяте предварително и ще трябва да контролирате процеса през целия работен ден. Преди да се върнете в офиса, уверете се, че познавате добре помпата си и използването ѝ ви е удобно. Съставете контролен списък с количествата, които трябва да изцеждате на работа, и го дръжте в чантата с помпата. Обмислете и закупуването на втора помпа. Ако разполагате с втори комплект, лесно ще можете да подготвяте чантата предната вечер и няма да се налага да изчаквате стерилизирането на първия. 
 
В офиса има ли стая за кърмене? Ако има, говорете с представител или ръководител на отдел „Човешки ресурси“, когато се завърнете, за да разберете как да я използвате. Трябва ли ви ключ? Стаята използва ли се едновременно от няколко майки? Записват ли се часове? Ако няма стая за кърмене, месец преди да се върнете на работа уведомете представил на „Човешки ресурси“ или вашия ръководител от какви условия имате нужда.

Отбележете в работния си календар периодите, в които няма да сте налични, защото ще изпомпвате кърма. Ако храните бебето единствено с кърма, докато сте на работа, трябва да изцеждате кърмата поне толкова често, колкото би сукало бебето ви! Не е проблем, ако се наложи да се изцедите малко по-рано или по-късно поради професионални ангажименти, но при първа възможност се върнете към графика, имитиращ режима на хранене на бебето, и се опитайте да не пропускате изцеждания често.
 
Много майки забелязват спад в лактацията, когато се върнат в офиса. Ако и при вас се случи, първо увеличете приема на вода! Когато сте погълнати от работата, е важно да се уверите, че пиете достатъчно течности и се храните добре, за да поддържате високи нива на лактация! Ако продължите да имате проблеми, обмислете среща с консултант по кърмене. Носенето на дрехи, които улесняват използването на помпата, ще направи всяка сесия бърза и безпроблемна!  

Не забравяйте: този период от живота ви има край!

Изцеждането на работа може да ви се стори трудно и досадно особено ако заради него пропускате важни неща в работата. Давайте по-спокойно – ден за ден.

>> Бъдете търпеливи и към себе си

Неслучайно го наричаме „преход“: отнема време да се нагодите! Да, знаете как да си вършите работата и дори може би се чувствате уверени, че сте усвоили родителството, но досега не сте правили двете неща едновременно! Може да изпаднете в емоционална криза през първия ден на работа или дори през първите шест месеца.

Не се самоизмъчвайте – в крайна сметка правите каквото можете с наличните средства в дадения момент. Нормално е да ви харесва пътуването до работа и обратно, тъй като това е единственото спокойно време за деня. Нормално е и да бързате да се приберете след работна среща, за да гушнете бебето си. Нещата може да не са както си ги представяте, но ще се справите с тях – всичко с времето си.
 
Помня, че когато се върнах на работа след раждането, по-възрастна колежка ме увери, че нещата ще станат по-лесни. Честно казано, тогава си мислих, че е напълно луда! Но се оказа права. Нещата стават по-лесни. Можете да сте добър служител и добра майка. Ще успеете да се върнете в релси с малко търпение и подготовка.


Мери Бет Феранте е майка, консултант, инструктор по кариерно развитие и говорител, защитаващ страстно младите работещи родители. Като основател на Live.Work.Lead. си партнира с организации за задържането на жени със забележителен професионален талант на работа чрез трансформиране на културата на работното място чрез инструкции и обучение, за да бъде в по-голяма подкрепа на работещите родители. Има принос и за Forbes Women