Международен ден на хората с увреждания: Силата да откриеш собствения си глас

Съветите на Мария Александрова за приобщаващо образование

Мария Александрова
Мария Александрова и нейната най-дора приятелка са в училище заедно
UNICEF/UN0338740/Nabrdalik VIl
03 Декември 2019

Мария Александрова е 18-годишна ученичка от Враца. През 2018 г. тя успешно предизвика Университета в Кембридж, за да адаптира изпита по английски език за напреднали към специфичните ѝ нужди, като стана първият човек с церебрална парализа в България, който се е явил и успешно е взел изпита.

Тя отбелязва Международния ден на хората с увреждания, като се застъпва за други хора с нейното състояние, за да имат по-добър достъп до качествено образование и заетост.

Може да прочете повече  за нейната история тук.

Когато хората се срещнат с човек с увреждане в училище или в обществена среда, обикновено се шокират да ни видят. Често от нас се очаква да имаме вдъхновяваща история как сме стигнали до там, където сме.

Е, аз съм тук, за да ви кажа, че повечето от нас са точно като вас – опитваме се да живеем живота си по най-добрия начин с това, което ни е дадено.

Докато растях, никога не е стоял въпросът дали да ходя на училище или не. Бях любопитна и ученолюбива и очаквах с нетърпение да започна.

В първи клас беше лесно, защото се бях научила да чета още предишната година, но със започването на втори клас трябваше да опитам да поддържам темпото на моите съученици.

Когато началната ми учителка разбра, че имам компютър, ѝ хрумна брилянтната идея да го използвам като средство за писане и така временно реших въпроса със скоростта.

Съвети как учениците с увреждания могат да общуват с учителите си: 

👨‍🏫 Обяснете какво е състоянието ви и как то се отразява на образованието ви 
📢 Бъдете емпатични, но отстоявайте себе си и им кажете от какво имате нужда 
❓ Бъдете готови да отговаряте на въпроси 
🙋 Не се колебайте да поискате помощ 

Мария Александрова и нейната най-дора приятелка са в училище заедно
UNICEF/UN0338740/Nabrdalik VIl

"Това, което се опитвам да кажа с тази история, е, че можем да преодолеем много от препятствията, пред които се изправяме във връзка с образованието, с малко творчество и желание да се справим."

С времето поставяните задачи изискваха все повече време, за да бъдат направени с помощта на компютър, отколкото ако се пише на ръка. Тогава осъзнах, че нещо трябва да се промени.

За съжаление, в този период учителите ми проявяваха все по-малко желание да ми помогнат да преодолея тези нови трудности. В крайна сметка намерих начин да се справя, но определено ми отне много повече време, отколкото трябваше

Социалният аспект на образованието често не се взема предвид.  Отношението с вашите съученици определено е важно, когато става дума за преживяванията ви в училище.

В България, откъдето съм аз, децата са силно необразовани по темата с уврежданията. Така че едно от нещата, което трябваше да направя, е да предоставя нужната информация на всички.

В днешно време тормозът е често срещан проблем в тази среда. Би било лъжа, ако кажа, че аз лично никога не съм го изпитвала. Преодолях го, като намерих място, където се чувствах разбрана и желана.

Важно е да се съсредоточите върху хората, които ги е грижа и ви уважават. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Просто следвайте сърцето си и правете това, което е най-добро за вас.  

Какво могат да направят съучениците ни без увреждания, ето няколко съвета, до които стигнах през годините:

 

  • Не се фокусирайте върху увреждането на човека. То не го определя. Всеки от нас е уникална личност, която е много повече от един конкретен аспект от живота ни.
  • Не се страхувайте да задавате въпроси. Да, някои от нас се чувстват неудобно да отговарят, но ако случаят е такъв, самият човек ще сподели.
  • Не се страхувайте от физически контакт. Може да прозвучи странно, но през годините съм имала случаи на приятели, които се притесняват да ме прегърнат, защото се страхуват, че ще ме „наранят“. По-добре е просто да попитате, отколкото изцяло да го избягвате.

Не се фокусирайте върху увреждането на човека. То не го определя.
💭 Не се страхувайте да задавате въпроси
🤗 Не се страхувайте от физически контакт 

Мария Александрова - застъпник за приобщаващо образование
UNICEF Bulgaria/2019

В крайна сметка приобщаващото образование не опира само до политики и реформи. То опира и до малките промени, които всеки от нас може да направи, за да създаде по-добра среда за всички.