Майки в Украйна носят светлината на нов живот в мрака

Майките и бременните жени имат отчаяна нужда от здравни услуги и безопасност, УНИЦЕФ доставя помощ за здравните заведения

УНИЦЕФ
Майки в Украйна носят светлината на нов живот в мрака
UNICEF/2022/Ratushniak
11 Март 2022

Киев, Украйна  Юлия нежно люлее новороденото си бебе във влажното мазе на медицински център в Киев. Вера е само на няколко дни, но животът ѝ вече е в опасност.

„Стоим в мазето, плачем. Ужасяващо е да виждаш дим и обстрел. Правим всичко възможно, за да спасим децата си“, казва Юлия.

Вървяла е два дни пеш от къщата си извън Киев, за да стигне до Киевския регионален перинатален център. На фона на опустошителното насилие Юлия не е имала друг избор, освен да опита да намери безопасно място, където да роди детето си. Признава, че е имало моменти, в които е мислела, че няма да успее да стигне до центъра заради обстрела и експлозиите, които са разтърсвали района през последните дни. 

„Трябваше да вървя през полета и гори“, посочва тя, като допълва, че заради определени здравословни проблеми не всяко здравно заведение би могло да ѝ помогне да роди безопасно. „Но благодарение на Бог и на лекарите сега имам бебе и съм жива“, казва майката.

Мазе в болница в Киев
UNICEF/2022/Ratushniak

Директорът на центъра Наталия Хейнтс обяснява, че ситуацията е изключително тежка за семействата. „Невъзможно е да си подготвен за това. Долу е студено и тъмно“, отбелязва тя.

Медицинският персонал в центъра работи под огромно напрежение,  като помага за ражданията въпреки обстрела навън и често работи без стабилно електрическо захранване. Някои от персонала вече са заминали със семействата си. В резултат на това Наталия и останалите ѝ колеги са поели множество роли.

„Работя едновременно като готвач, лекар и хирург. Но е наша отговорност да бъдем тук и да сме сигурни, че центърът работи“, посочва Наталия. 

Бебета спят в мазето на болница в Киев, Украйна
UNICEF/2022/Ratushniak

Освен че предлага услуги, свързани с ражданията, центърът временно е подслонил и жените, които са дошли за лечение.  „Те не могат да се върнат у дома, просто защото вече нямат такъв. Трябва да намерим друго решение“, изтъква Наталия.  

Въпреки продължаващото насилие, УНИЦЕФ е на терен в Украйна и доставя жизненонеобходими материали и работи с партньори, за да гарантира, че семействата могат да получат лечението, от което се нуждаят. В Киев УНИЦЕФ работи в партньорство с Киевската градска администрация, за да осигури здравно оборудване, хигиенни продукти и други материали за акушеро-гинекологични и детски болници в града, включително и в този център.

Наталия разопакова наскоро доставените медицински консумативи от УНИЦЕФ в Украйна
UNICEF/2022/Ratushniak

„Получихме кислородни концентратори, везни за измерване на теглото на бебета, защитно облекло и ръкавици. Всичко това ще бъде използвано за родилки, малки деца и недоносени бебета, които в момента са под нашите грижи“, заявява Наталия.

Юлия знае от първа ръка колко критично важни са медицинските доставки за семействата. Но добавя, че има още нещо, от което има отчаяна нужда: „Искам всички да останем живи. Искам мир“,