Ловци на фалшивни новини

Ученици създават дигитална платформа срещу дезинформацията онлайн

от Мария Милкова
Кристиян и съотборниците му представят идеята си на хакатона за медийна грамотност на УНИЦЕФ и партньори
UNICEF Bulgaria/2020/Paleykov
21 Май 2021

„Ваксините на Бил Гейтс целят намаляването на населението на Земята!“

„Ваксината на Бил Гейтс срещу Ковид-19 имплантира микрочип, за да ни контролира!“

„Бил Гейтс създал коронавируса в секретна лаборатория!“

            Подобни заглавия с фалшиви новини и конспирации за пъклен план срещу цялото човечество заляха социалните мрежи и интернет сайтове в разгара на кризата с Ковид-19.  Разпространяваха се дори по-бързо и от самия коронавирус – затова заедно с пандемията се заговори за „инфодемия“. И толкова навлязоха в ежедневието на българите, че дори днес не се питаме „Ваксинира ли се?, а „Чипира ли се? (в което някои хора влагат ирония, а други може би реален страх).

За разлика от много други потребители в интернет едно момче на 16 години от Русе не подминава тази фалшива новина със смях или игнориране. Напротив - започва буквално разследване откъде и защо се появява. Момчето се казва Кристиян Юлзари, ученик е в английската гимназия в Русе и е със задълбочени интереси към журналистиката и как те представят света, в който живеем.

„Мечтата ми е да стана журналист. И много се интересувам от медийната среда от 2 години. Оттогава разбрах едно - фалшивите новини са глобален проблем“

- казва Кристиян.

„Новината за Бил Гейтс беше навсякъде! Затова аз като човек, интересуващ се от журналистика, веднага се запитах откъде идва и на кого е нужна една такава фалшива новина“, допълва Кристиян. По време на обучение по медийна грамотност за журналисти, ученици и експерти получава и шанса да „тръгне по следата“ на „новината“ под ръководството на опитни специалисти.

„Започнахме да търсим първоизточника първо в България. Установихме, че е публикувана в един сайт, а после се разпространява „копи-пейст“ и в много други. След това започнахме да търсим и на английски в международни сайтове и така успяхме да стигнем до нещо много интересно – видео с участие на Бил Гейтс в изданието TED Talks през 2011 г.  Именно там той говори за намаляването на населението на Земята, но в съвсем друг контекст. Забележете, това е 9 години преди пандемията“, разказва Кристиян. Всъщност, той и приятелите му стигат до едно от златните правила на всяка фалшива новина – в нея да има зрънце истина.

„Ако е от видео – още по-добре. И когато я съчетаем с нещо актуално като Ковид-19 и добавим страха на хората, тя става перфектната фалшива новина“, казва още Кристиян.

Всъщност той си е поставил за цел да разказва за всичко това на своите съученици, защото вярва, че само така ще може да намалее влиянието на дезинформацията, която ни залива.

„Ако всеки го прави на локално ниво, ще има глобален ефект“, казва тийнейджърът.

Месеци след своеобразното разследване Кристиян е избран за участник и в първия виртуален младежки хакатон в България, организиран от УНИЦЕФ и партньори и посветен на дигитални решения в подкрепа на медийната грамотност. Инициативата, която се проведе миналата година, събира с национален конкурс 17 младежи от цялата страна с интереси към създаване на собствено съдържание в социалните мрежи. На тях е поставена задача – да работят в екипи и да идентифицират реалните проблеми на младежите в онлайн средата, за които да предложат и реални решения. Проблемите се простират от кибератаки и онлайн насилие, през фалшиви новини и неетично отразяване на инциденти, в които са въвлечени младежи, до липсата на достатъчно умения и пространства онлайн, в които да се дава гласност на идеите, проектите, мечтите и решенията на самите млади хора, особено от по-малките населени места.

Когато идва ред всеки да избере сфера, в която да работи, съвсем очаквано Кристиян избира да се занимава с дезинформацията. Заедно с още трима връстници – Юлиан, Бейшан и Анна-Мария трябва да отговорят на трудния въпрос как може да се намали влиянието на фалшивите новини в България - вижте във видеото по-долу:

UNICEF Bulgaria/2020

„Всеки от нас имаше опит с фалшиви новини и бяхме наблюдавали на кого влияят те. И стигнахме до следния извод: много от хората в България, не само младите, но и възрастните, нямат изграден набор от умения да преценяват коя новина е фалшива и коя - не. И според мен решението на този проблем е да се започне с обучения по медийна грамотност от най-ранна детска възраст“

- казва Кристиян.

 Затова и неговата група по време на хaкатона решава, че това трябва да се случва по атрактивен начин. Така създадат концепция за информационен сайт, който да учи младите хора как да разпознават фалшивите новини.

„Идеята е да изградим умение в учениците да им светва червена лампичка, когато нещо не е наред в някоя новина. Т.е да знаят кое не е наред - например да гледат името на сайта дали е съмнително, да разпознават подвеждащо заглавие, да обръщат внимание за липса на автор, дали е цитиран източник на информацията, дали е посочен източник и ако са цитирани данни“.

Кристиян и останалите от екипа си представят онлайн платформата да бъде интерактивна, т.е информацията да бъде представена чрез образователни видеа и игри.

„Така тя по забавен начин ще достига до учениците“, казва той.

Според Кристиян хората на неговата възраст трябва да се интересуват повече от случващото се около тях и да са наясно колко опасна може да бъде една фалшива новина и до какво може да доведе тя. И веднага дава пример с една от най-опасните технологии за фалшиви новини, наречена „Deepfake“.

Oт нея може да произлязат сериозни последствия като всяване на страх, а дори и да се започне война“, казва Кристиян и обяснява как действа тя:

„На политическа личност се взимат чертите на лицето и се създава изкуствен интелект. Лицето може да не е казвало определени думи, но във видеото да ги чуете. Имаше подобно видео с Барак Обама. Влогър го беше създал, за да покаже на обществото, че може да се изфабрикува дори видео. Той заснема себе си, изнасяйки опасна реч. След това чрез програма за изкуствен интелект наслагва външните белези на Обама, както и гласа му. И готово!“

            Според Кристиян все още малко хора, особено в България, знаят за съществуването на “deepfake”.

„Ето защо трябва да има място, където всеки може да научи за тази и други манипулации и инструменти на дезинформацията“

- казва младежът.


Скоро идеята на Кристиян и връстниците му вероятно ще бъде факт. Техният сайт ще бъде част от по-голяма платформа на УНИЦЕФ България, наречена Компас за дигитална грамотност Cyber Survivor, насочена към ученици и млади хора, на които да се развива критично мислене. Философията на организацията е това място да бъде създадено от тийнейджъри за тийнейджъри, с подкрепата на специалисти. В нея ще бъдат включени и останалите 4 проекта, инициирани от участниците в хaкатона. Целта е подрастващите да придобиват умения как да се предпазват от кибератаки, фалшиви новини, онлайн тормоз, неетично отразяване на инциденти и същевременно как да създават безопасно съдържание в интернет, без да застрашават сигурността си. Но всичко това през тяхната гледна точка – от закрила към овластяване, защото в 21 век младите хора са не само потребители, а и създатели на медийно съдържание.

„Хареса ми, че с взаимни усилия успяхме да представим решение на проблеми, които засягат всеки“

- завършва Кристиян.