Как да разберем поведението на детето

Подкрепяйте социално-емоционалното развитие на вашето дете

Talking Is Teaching
Как да разберем поведението на детето
UNICEF/UNI330528/Filippov
02 Юни 2020

Поведението на вашето дете е много показателно за чувствата, които изпитва в момента. Начинът на изразяване на чувствата зависи от възрастта и развитието. Бебетата може да плачат, защото са гладни, не се чувстват комфортно или са уморени.

Когато поизраснат, вече могат да научат думи и жестове, за да общуват. Дори когато поведението им е предизвикателство, постарайте се да разберете защо детето ви се държи по определен начин. Ето как може да помогнете:

 

Бъдете „детектив на чувства“
  • Какво тревожи детето ви? Какво го радва? Кога е гладно? Защо е неспокойно? В трудни ситуации се запитайте: „Какво още има тук?“ Така ще може да отговорите спокойно и последователно на неговите потребности.

 

Говорете за чувствата
  • Да говорите с детето за неговите чувства му помага да се почувства изслушано и разбрано. Така например може да кажете: „Знам, че си тъжна, защото не ти се тръгваше от детската площадка“ или „Побесня, защото той ти грабна топката, а ти си я искаш“.
  • С колкото повече думи се изразява, толкова по-добре детето се научава да говори положително за своите потребности и чувства.

 

Предлагайте прости решения
  • Когато предлагате прости решения на вашето дете, можете да му помогнете да се почувства по-добре, особено в трудни ситуации. Например: „Хайде докато си чакаме реда, да поиграем с кубчетата“ или „Хайде да изпеем една песничка, докато чакаме“.
  • Не забравяйте и собствените си чувства! Естествено е родителите да изпитват разнообразни чувства, когато децата плачат, капризничат или избухват. Подобни постъпки са нормална част от детството и ако в такива моменти реагирате спокойно, ще научите детето също да контролира емоциите си. Щадете се и ако е необходимо, дайте си миг да поемете дъх и да се успокоите.