Как да предпазите детето си онлайн, докато сте у дома по време на епидемията от COVID-19

5 начина, по които онлайн преживяванията на вашите деца да бъдат позитивни и безопасни

УНИЦЕФ
Момче е седнало на пода в тъмна стая и е отворило лаптоп пред себе си
UNICEF/UNI190722/d’Aki
24 Април 2020

Ако семейството ви си стои у дома по време на епидемията от COVID-19, вероятно децата ви прекарват повече време онлайн. Училище, чат с приятели и баби и дядовци, дори уроци по музика – толкова много неща се пренесоха онлайн.

Общуването помага на децата и тийнейджърите да намалят въздействието на тази нова (временна) нормалност и ги окуражава да продължат с живота си. То обаче изправя и всеки родител пред нови предизвикателства. Как можете да се възползвате максимално от това, което предлага интернет, докато в същото време сведете до минимум потенциалната вреда?

Балансът не е лесен дори в нормални времена, да не говорим за ситуация на здравна криза като тази с COVID-19.

5 начина да запазим децата си в безопасност онлайн


1. Общувайте открито

Проведете открит разговор с децата си за това с кого комуникират и как. Уверете се, че те разбират колко ценни са добронамереното и подкрепящо отношение, което означава, че дискриминaционното или неподходящо общуване никога не е приемливо. Ако децата ви са обект на такова общуване, окуражете ги да споделят незабавно с вас или с друг доверен възрастен. Следете внимателно дали детето ви изглежда разстроено, или се държи потайно във връзка с онлайн дейности, и дали е подложено на кибертормоз. 

Създайте заедно с детето правила как, кога и къде могат да използват електронни устройства.

2. Използвайте технологиите, за да ги предпазите

Проверете дали устройството на детето е снабдено с най-новите актуализации на софтуера и антивирусните програми и дали са включени настройките за поверителност. Дръжте уебкамерите закрити, когато не се използват. За по-малките деца инструменти като родителски контрол, включително и безопасно търсене, могат да помогнат преживяванията на детето онлайн да са позитивни.

Бъдете предпазливи с безплатните образователни ресурси онлайн. Детето ви никога не трябва да предоставя снимка или пълното си име, за да използва такива ресурси. Не забравяйте да проверите настройките за поверителност, за да сведете до минимум събирането на данни. Обърнете внимание на детето да не предоставя лична информация,  особено на непознати.

3. Прекарвайте с тях време онлайн

Създавайте възможности детето да си взаимодейства безопасно и позитивно онлайн с приятели, членове на семейството и с вас. Общуването с останалите е по-важно  от всякога в момента и това може да бъде отлична възможност за вас да покажете доброта и емпатия във вашите „виртуални отношения“.

Помогнете на детето да разпознава и избягва невярната информация и неподходящото за възрастта му съдържание, което може да увеличи по отношение на вируса, причиняващ COVID-19. Достъпни са много дигитални ресурси от организации, на които може да се има доверие, като УНИЦЕФ и Световната здравна организация, от които вие и вашето дете може да научите много за вируса.

Отделете време, за да намерите заедно с детето онлайн приложения, игри и други забавления, които са подходящи за възрастта му.

>>Как да говорите с детето си за коронавируса

4. Окуражавайте добрите онлайн навици

Насърчавайте и следете за добро поведение онлайн и по време на видеоразговори. Окуражете децата да бъдат добронамерени и да проявяват уважение към съучениците си, да се съобразяват какви дрехи обличат и да избягват да се включват във видеоразговори от спалнята.

Запознайте се с политиките на училището и телефонните линии за подкрепа, за да докладвате случаи на кибертормоз или неподходящо онлайн съдържание.

Тъй като децата прекарват повече време онлайн, може да бъдат изложени на повече реклами на нездравословни храни, съдържание със стереотипи, свързани с пола, или неподходящи за възрастта материали. Помогнете им да разпознават онлайн рекламите и използвайте възможността да проучите заедно какъв е проблемът при някои от негативните послания, които виждате.

>> Как  да направим интернет по-безопасен за всички

5. Позволете им да се забавляват и да изразят себе си

Прекарването на време у дома може да бъде чудесна възможност за децата техният глас да бъде чут онлайн, за да споделят своите възгледи и подкрепата си за хората в нужда по време на кризата. 

Окуражете детето си да се възползва от дигиталните инструменти за поддържане на физическата активност, като например онлайн видеа с упражнения за деца или видео игри, които изискват физическо движение.

Не забравяйте да балансирате онлайн забавленията с офлайн дейности, включително и с време, прекарано навън, ако това е възможно.

>> Прочетете нашите насоки за онлайн безопасност за деца