Какво трябва да знаете преди, по време и след получаване на ваксина срещу COVID-19

Съвети за ориентиране в процеса на ваксинация

УНИЦЕФ
Здравен работник поставя ваксина
UNICEF/UN0450975/Margaryan
18 Май 2021

Милиони хора по света сега са безопасно ваксинирани срещу COVID-19, с което сме една стъпка по-близо до това да можем да правим повече от нещата, които харесваме, с хората, които обичаме. За мнозина ваксините COVID-19 не успяха да дойдат достатъчно бързо, но разбираемо други имат въпроси по процеса на ваксинация и какво да очакват, когато дойде техният ред.

Говорихме със здравните експерти на УНИЦЕФ, за да разберем какъв е процесът на ваксинация и да научим съвети за това какво можете да направите преди, по време и след нея.

Бързи връзки:
>> Отговори на често задавани въпроси за ваксините срещу COVID-19
>> Как действат ваксините

Преди да отидете

Проучете ситуацията. За ваксините има много дезинформация онлайн, така че е важно винаги да получавате информацията си от надеждни източници като УНИЦЕФ и СЗО. Ако имате някакви въпроси във връзка с това дали трябва да получите ваксина срещу COVID-19, говорете с вашия лекар. Понастоящем хората със следните здравословни състояния не трябва да получават ваксина срещу COVID-19, за да се избегнат евентуални неблагоприятни ефекти:

  • Ако имате анамнеза за тежки алергични реакции към някоя от съставките на ваксината срещу COVID-19.
  • Ако в момента сте болни или имате симптоми на COVID-19 (въпреки че можете да се ваксинирате, след като се възстановите и Вашият лекар е дал одобрение).

>> Какво трябва да знаете за ваксините срещу COVID-19

Говорете с лекаря си. Ако някога сте имали тежка алергична реакция от която и да е ваксина или имате въпроси за лекарствата, които приемате в момента, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да си запишете час.

Погрижете се за себе си. Наспете се добре през нощта и се хидратирайте добре преди ваксинацията, за да се чувствате оптимално през деня.

По време на часа

Стойте в безопасност. Не забравяйте да спазвате предпазните мерки в институцията, където ще се ваксинирате, като физическо дистанциране, докато чакате, и носенето на маска.

Комуникирайте. Кажете на здравния специалист, ако имате някакви медицински състояния, които може да изискват предпазни мерки, като бременност или нарушена имунна система.

Пазете получените документи. Трябва да получите ваксинационна карта, която ви казва коя ваксина срещу COVID-19 сте получили, кога сте я получили и къде сте я получили. Не забравяйте да запазите тази карта в случай, че имате нужда от нея в бъдеще.

След като сте ваксинирани

Останете за наблюдение. Доставчикът на здравни грижи трябва да ви наблюдава в продължение на около 15 минути след поставяне на ваксината, за да се увери, че нямате незабавни реакции. Въпреки това тежките здравословни реакции са изключително редки.

Подгответе се за някои странични ефекти. Ваксините са създадени, за да ви дадат имунитет без опасностите, свързани със заболяване. Макар че е нормално да се изгражда имунитет без странични ефекти, често се срещат и някои леки до умерени странични ефекти, които сами изчезват в рамките на няколко дни.

Някои от леките до умерени нежелани реакции, които може да изпитате след ваксинацията, включват:

  • Болка в ръката на мястото на инжектиране
  • Лека температура
  • Умора
  • Главоболие
  • Болки в мускулите или ставите 
  • Тръпки
  • Диария

Ако имате симптоми, които продължават повече от няколко дни, или ако получите по-тежка реакция, незабавно се свържете с вашия доставчик на здравни услуги.

Бъдете търпеливи. Изграждането на имунитет отнема време. Ще се счита, че сте напълно ваксинирани две седмици след втората доза от ваксината на Pfizer-BioNtech или Moderna срещу COVID-19, 15 дни след втората доза от ваксината на AstraZeneca или две седмици след еднократната ваксина J&J/Janssen срещу COVID-19.

Пазете себе си и околните. Макар тези ваксини да показват висока ефективност при защита на хората срещу сериозно заболяване от COVID-19, все още проучваме дали е възможно ваксинирано лице да разпространява вируса, дори без симптоми. Ето защо е важно да продължите да спазвате предпазни мерки за защита на себе си и другите, включително избягване на претъпкани пространства, физическо дистанциране, миене на ръцете и носене на маска.