Какво трябва да знаете за Делта варианта

Научете как да предпазите себе си и семейството си от Делта варианта на COVID-19

УНИЦЕФ
Медицинските сестри дежурят, за да имунизират децата, след като Косово възобнови прекъсната имунизационна програма поради COVID 19.
UNICEF/UNI347411/Karahoda
04 Октомври 2021

Хората в цял свят се притесняват от силно заразния вариант Делта на COVID-19. Събрахме най-новата експертна информация, за да отговорим на някои от най-често срещаните въпроси за този нов вариант и ще продължаваме да актуализираме тази статия с появата на повече информация.

Какво представлява Делта вариантът

Според СЗО Делта вариантът на COVID-19 е притеснителен вариант заради по-голямата му заразност и повишената му способност да причинява тежка форма на заболяването. Където бъде идентифициран Делта вариантът, той бързо и ефективно се разпространява между хората.

Как се е появил Делта вариантът?

Когато вирусът се разпространява свободно и причинява множество заразявания, вероятността да мутира се увеличава. Колкото повече възможности има вирусът за разпространение, толкова повече възможности има за промяна.

Експертите непрекъснато следят новите варианти на коронавируса, който причинява COVID-19, за да видят дали те се разпространяват по-лесно, причиняват по-тежки заболявания или биха могли да повлияят на ефективността на мерките за обществено здраве или ваксините.

Най-добрият начин да ограничим предаването на COVID-19 е хората да се ваксинират, когато имат достъп до ваксината, и да продължават да следват съветите за предотвратяване на разпространението на вируса, включително физическо дистанциране, носене на маски, редовно миене на ръцете и добро проветряване на закритите помещения.

Делта вариантът по-заразен ли е?

Да. Делта вариантът е силно заразен, около два пъти по-заразен от предишните варианти. Но същите предпазни мерки, като например избягване на претъпкани пространства, спазване на дистанция от останалите хора и носене на маска, действат и срещу Делта варианта.  

Ефективни ли са ваксините срещу COVID-19 срещу Делта варианта?

Да. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 продължават да са много ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, включително срещу Делта варианта. Не пропускайте да се ваксинирате, когато получите достъп до ваксина. Ако ваксинацията включва две дози, важно е да получите и двете, за да получите максимална защита.

Ваксините предпазват повечето хора от заболяване, но нито една ваксина не е 100% ефективна. Малък брой ваксинирани хора може да се заразят с COVID-19 – това се нарича пробивна инфекция; независимо от това, малкият брой ваксинирани хора, които се заразят с COVID-19, вероятно ще имат по-леки симптоми. Ето защо, ако живеете в район с високо ниво на предаване на COVID-19, се препоръчва да вземете допълнителни предпазни мерки, дори ако сте ваксинирани. Ако сте били напълно ваксинирани, но показвате симптоми на COVID-19, трябва да питате лекаря си дали трябва да се тествате.

Прочетете повече за ваксините срещу COVID-19 и вижте какво трябва да знаете преди, по време на и след ваксиниране.

По-вероятно ли е децата да се заразят с Делта варианта?

Делта вариантът не се насочва конкретно към децата. Той обаче е по-заразен от други щамове и хората, които се срещат с много лица, както и неваксинираните, са по-податливи на заразяване с Делта варианта. 

Научете как да разговаряте с детето си за COVID-19.

Как мога да предпазя себе си и семейството си от Делта варианта?

Информирайте се за нивото на предаване на COVID-19 във вашата общност и следвайте местните указания. Принципно колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от потенциално излагане на вируса на обществени места. Ето някои основни начини да предпазите себе си и близките си:

  • Избягвайте претъпканите места и спазвайте дистанция от останалите хора.
  • Проветрявайте добре всички вътрешни помещения (само трябва да отворите прозорците).
  • Носете маска, когато сте на обществени места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране не е възможно.
  • Мийте си ръцете редовно със сапун и вода или дезинфектант за ръце на спиртна основа.
  • Ваксинирайте се. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са безопасни и ефективни.

Прочетете съвети за маски за семействата.


Тази статия е публикувана първоначално на 19 август 2021 г. Обновена е за последен път на 23 септември 2021 г.