Йоана, Станислав и дългите изречения

Един урок за любовта, приемането, приобщаването и развитието

УНИЦЕФ
26 Август 2019

Това е историята на Йоана и Станислав. А също и историята на майка им Анета. Един урок за любовта, приемането, приобщаването и развитието. И един от поредните успешни примери от инициативата „Заедно от детската градина“ на УНИЦЕФ и МОН.

Близнаците Станислав и Йоана
UNICEF Bulgaria

Казват, че около Коледа се случват чудеса, но истината е, че чудесата сами решават кога точно да се проявят. При Анета например това става в края на февруари 2012 г.

След втората инвитро процедура, чакайки резултатите от кръвния си тест за бременност в кафенето на болницата, по радиото пускат любимия ѝ Елвис Пресли. „Аз съм му луд фен! И след като го чух, вече бях сигурна, че нещо хубаво ще ми се случи. А когато докторът звънна и каза: „Вие сте бременна!“, заплаках на мига“, разказва Анета, а споменът мигновено извиква нови сълзи в очите ѝ.

Щастието се оказва двойно – заченали са се близнаци!

Йоана и Станислав са дълго чакани деца. Те обаче се появяват преждевременно, в края на седмия месец. Изписват майката на десетия ден след раждането заедно със Станислав, а Йоана няколко дни по-късно е преместена в друга болница, където се бори за живота си в продължение на няколко седмици.

Там започнаха нашите мъки. Нашите страхове, нашите притеснения, нашият най-голям шок,

продължава разказа си Анета. Вследствие на преждевременното раждане, ниското тегло, жълтеницата и други съпътстващи проблеми, момиченцето е поставено за месец в кувьоз. Дълго време се храни предимно с адаптирано мляко. Непрекъснато ѝ вливат лекарства и от иглите и до днес ръчичките ѝ са в бели белези като лунички. След месец детето се прибира вкъщи.

Близнаците Станисла и Йоана като бебета
UNICEF Bulgaria

„След като я взехме у дома, Йоанка започна да наддава, беше жизнена и палава. Взеха ги в ясла на около 2 г.“ Майката споделя, че от време на време се е случвало да чуе от други родители и съседи, че децата ѝ са с проблеми. „Но това бяха все етикети от хора, които нямаха реален поглед над тях. Аз лично не съм усещала, че те ще имат нужда от по-специални грижи. Просто си мислех, че всичко ще бъде по-бавно при тях, защото са по-рано родени. Вярвах, че в един момент ще се изравнят в развитието си със своите връстници. Но всъщност не се оказа така.“

Допълнителна помощ Анета получава малко след записването на близнаците в детска градина. Детското заведение е в списъка с 35 детски градини в страната, част от проекта на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“.

Целта му е да допринесе за изграждането на подкрепяща образователна среда на всяко дете с фокус върху дечицата със специфични потребности. Учителките предлагат на Анета да се проучат индивидуалните възможности на близнаците с цел да могат да им предоставят адекватна подкрепа.

Така двамата преминават през скрининг тест, който установява, че при Йоана е налице забавяне в развитието. Нейният речник е беден, словоредът ѝ е объркан, не използва дълги изречения, често сочи, когато иска нещо, липсва ѝ концентрация, има затруднения с моториката. Станислав също се нуждае от допълнителна подкрепа, макар при него това да не е така изразено.

С оглед на резултатите на децата и на двамата е предоставена възможността да получат допълнителна помощ, включваща активна работа с психолог и логопед, обучени и назначени в детската градина благодарение на проекта.

Учителката им, госпожа Димитрова, ми каза, че те имат нужда от малко подкрепа, за да развият пълния си потенциал.

Усетих нейното голямо желание да ми помогне! Каза ми, че могат, просто трябва да се побутнат!“ 

Близнаците очакват срещите си с логопеда и психолога на детското заведение с нетърпение  След няколко месеца майка им вижда първите резултати. А днес, след две години работа със специалисти, близнаците почти са догонили своите връстници.

В речника на Йоана има множество нови думи, с които тя формира дълги изречения, задава логични въпроси, вниманието й е концентрирано, значително е подобрила моториката си, оцветява много прецизно, направила е първите си крачки в математиката. Огромен напредък се забелязва и при Станислав. А догодина… Догодина се очаква близнаците да са щастливи първокласници.

„Вече са научили и първите два куплета на „Вазова молитва““, гордее се майка им. И е убедена:

Тази програма дава резултати!

Нещата се случват буквално с игра, те ходят с желание и търсят работата със специалиста. Признавам си, не съм сигурна, че лично аз сама бих могла да се справя така. Затова, съветът ми е да не неглижираме проблемите и да не слушаме „всичколози“. Не ние сме хората, които могат да помогнат. Има професионалисти, които знаят как, потърсете тяхната помощ. Аз само мога да кажа: Благодаря за тази подкрепа! Мога да кажа и че съм щастлива майка, спокойна за своите деца.“

КАК ПОМАГАМЕ НА ДЕЦАТА СЪС СПЕЦИФИЧНИ ПОТРЕБНОСТИ

Данните за 2016 г. на Агенцията за социално подпомагане показват, че общият брой на децата в България с 50 и над 50% степен на увреждане, установено с решение на ТЕЛК, е над 26 000. В допълнение, всяка година между 900 и 1300 са новорегистрираните деца със степен на увреждане под 50%. През учебната 2016-2017 г. от тези около 30 000 деца с решения на ТЕЛК само 17 374 се обучават в училища и детски градини, което означава, че остават поне 14 000 деца с увреждания, които са изключени от достъп до образование. 

Инициативата „Заедно от детската градина“, стартирана в края на 2015 г. от УНИЦЕФ в партньорство с Министерство на образованието и науката, допринася за изграждането на приобщаваща и подкрепяща среда в детските градини, която да гарантира пълноценното развитие на потенциала на всяко дете с фокус върху децата със специфични потребности.

35 детски градини в областите София-град, Шумен, Сливен и Монтана направиха своите първи крачки към по-качествено предучилищно образование за деца със специфични потребности. За периода на инициативата над  5000 деца получиха подкрепа и ежедневен достъп до психолог и логопед. Над 500 учители, помощник възпитатели и 72 специалисти участваха в специализирани обучения в сферата на приобщаващото образование. 960 деца преминаха скрининг тест за обучителни трудности, който позволи на ранен етап да се идентифицира нуждата от подкрепа.

Заедно можем да осигурим по-добро бъдеще на още повече деца. Включи се и ти. Помогни сега.