Истинска история: Окриляваща мисия – да помагаш на майките и техните деца

Майките и техните деца се нуждаят днес от нас повече от всякога, споделя в своето емоционално писмо до УНИЦЕФ Костадина Димитрова от Стара Загора

УНИЦЕФ
Бебе спи в прегръдката на майка си под грижите и на патронажна сестра
UNICEF Bulgaria/2013/Pirozzi
31 Октомври 2018

,Тя очаква с вълнение въвеждането на Патронажната грижа и разкриването на Център за майчино и детско здраве в областта.

Ето и цялото писмо: 

„С огромно вълнение и съпричастност очаквам въвеждането на Патронажната грижа и разкриването на Център за майчино и детско здраве в нашата област.

Като акушерка и психолог съм убедена, че няма мисия, по-съдбовна и по-окриляваща от грижата за човешкия живот и здраве, oт топлото отношение, помощ и закрила за нашите майки и малки деца. Те се нуждаят днес от нас повече от всякога.

Особено там, при уязвимите групи. Там, където болката, самотата и страхът сграбчват сърцето. Там, където човек се загубва в лабиринта от проблеми и единствената нишка, която може да го изведе от бездната, е всеотдайността на хората с хуманно отношение и големи сърца.

Нашата истинска човешка същност е създадена и готова да помага. Вие правите точно това. Безрезервно и с години. Спасявате животи, защитавате права, реализирате потенциали. Създавате по-добър емоционален климат и живот. И най-важното – не се отказвате.

Факт е, че в момента в много области съществува дефицит на патронажни и медико-социални грижи, но това може да се преодолее, когато има ясна визия и когато съществуват такива благородни каузи и проекти с дългосрочна насоченост, изцяло ориентирана към хората и техните потребности. В такъв режим на дейност съм работила през всичките ми съзнателни години и бих искала да бъда част от тaзи хуманна дейност. Да работя и подпомагам семействата и техните деца в процеса на формирането им, физическо и личностно развитие.  Вярвам, че с подкрепата на УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването този проект ще бъде успешно реализиран.“

След успешното реализиране на подкрепената от УНИЦЕФ патронажна грижа, която осигурява безплатните домашни посещения и подкрепа за семейства с малки деца в областите Шумен и Сливен, Министерството на здравеопазването планира да разшири програмата за всички 28 области в България.

Услугата Център за майчино и детско здраве, предоставяща подкрепа на семейства с малки деца е създадена от УНИЦЕФ през 2014 година. До момента патронажните сестри и акушерки са достигнали и подкрепили над 11 000 деца в областите Шумен и Сливен и техните семейства.