Защо ваксинирането срещу COVID-19 и изграждането на доверие към ваксините е от изключително значение

Отговаря д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, която получи първата доза от ваксина срещу COVID-19

УНИЦЕФ
Спринцовки за васкини, осигурени от УИЦЕФ
UNICEF/UN0403910/Asamoah
17 Февруари 2021

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, получи първата доза от ваксина срещу COVID-19. Като лекар и специалист по обществено здраве тя споделя защо ваксинирането срещу COVID-19 и изграждането на доверие към ваксините е от изключително значение.

Д-р Муита, защо се ваксинирахте срещу COVID-19?

Аз съм лекар и специалист по обществено здраве, работила съм в сферата на здравеопазването много години и съм участвала в контрола и действията срещу различни епидемии, включително превенция на предаването на ХИВ, което засегна различни страни, особено в Африка. В допълнение наистина вярвам в науката и знам, че различни експерти работят много усърдно, за да гарантират безопасността и ефикасността на ваксините.  За разлика от ХИВ, където промяната на индивидуалното поведение е от изключително значение за превенцията, контролът върху COVID-19 изисква мащабна и навременна поведенческа промяна на всеки един от нас. Прилагах стриктно мерките за превенция и ваксинацията е следващата стъпка, която трябваше да предприема. Оценявам високо, че разполагаме с ефективни ваксини, защото има много заболявания, за които това е невъзможно. Не се поколебах нито за миг при вземането на това решение. Освен това вярвам, че по-опитните членове на всяко общество трябва да бъдат модели за подражание заради своята мъдрост – така че давам пример на хората, с които работя, членовете на семейството ми и по-широкото ми обкръжение.

Защо е изключително важно да изградим доверие към ваксините?

Важно е да погледнем исторически към позитивното влияние на ваксините като например елиминирането на едрата шарка и контролирането на някои болести, които отнемат детски животи –  дифтерия, тетанус, коклюш, менингит, морбили и вече почти изчезналия полиомиелит.  Ако вземем предвид трайните увреждания и смъртта, която някои заболявания могат да причинят, ако няма добри мерки за превенция, осъзнаваме, че е важно спешно да изградим доверие към ваксините срещу COVID-19, ако искаме да спасим животи и отново да общуваме без страх.

Д-р Джейн Муита - представител на УНИЦЕФ в България се ваксинира срещу коонавирус
UNICEF Bulgaria/2021

Нужна е мобилизация и колективна мотивация. Намираме се в средата на сериозна криза, която изисква усилията на всеки един от нас.

- призова д-р Джейн Муита

Как можем да отговорим на колебливостта по отношение на ваксините сред растящата реторика срещу тях?

Сега светът е по-свързан от всякога и има пренасищане с информация –  част от нея е фалшива, сензационна и не е базирана на доказателства. Важно е да гарантираме, че има доверени източници на информация в различни канали, които могат да са достъпни за обществото. Министерството на здравеопазването и националните институции за контрол на COVID-19  са надеждни източници на информация по отношение на пандемията. В световен мащаб Световната здравна организация (СЗО) предоставя всеки ден актуална и сигурна информация за глобалната ситуация, на местно ниво също е добър източник на знания за пандемията. УНИЦЕФ се фокусира срещу децата, но също предоставя в своите канали информация от СЗО, преведени на местния език. Работим и с местните медии като основен канал за повлияване – етично и отговорно, върху знанията, нагласите и практиките на хората.  Предоставянето на информация на всички, които използват различни канали, която е разбираема, е един от начините да се справим с колебливостта по отношение на ваксините. Като лидери ние трябва да дадем пример, като сме сред онези, които приемат ваксината и които спазват необходимите мерки за превенция.

Как можем да се борим срещу дезинформацията за ваксините срещу COVID-19?

Един от начините да се борим срещу невярната информация е да гарантираме, че вярната информация е налична, последователна и достъпна. Много съм щастлива, че по време на тази пандемията се водят отворени дискусии и учените споделяха информация, докато ваксините се разработваха и одобряваха. Имаше отвореност по отношение на данните за броя и предоставянето на ваксините. Тази последователна комуникация  информира обществото какво предстои и пречи на конспиративните теории да се развиват. Ние непрекъснато въвеждаме новости и се адаптираме към новите предизвикателства – разработваме чатботове, мобилни приложения, работим с млади хора, които са активни онлайн и са носители на промяната. С други думи, използваме по най-добрия начин възможностите, които предоставя дигиталната среда за за нашата колективна безопасност, като минимизираме рисковите фактори. Очаквайте скоро някои вълнуващи новини от нас в това отношение.

Какво е вашето послание към хората в България?  

Знам, че всички чувстваме умора от пандеимята – всички искаме това да свърши и единственият начин да стане по-бързо е чрез ваксините. В противен случай  борбата ще бъде продължи по-дълго. Нужна е мобилизация и колективна мотивация. Намираме се в средата на сериозна криза, която изисква усилията на всеки един от нас.  Бих искала да призова хората в България за общ отговор за борба с COVID-19.  Има мерки за превенция, които ни предпазват и спират пренасянето на вируса, а сега имаме и ефективни ваксини, които ще намалят сериозността на заболяването и ще спрат предаването. Ако всички изиграем ролята си, имаме шанс да победим вируса!