Животът е твърде кратък, за да се посветиш само на едно нещо... Можеш да постигнеш всичко

Нека погледнем отвъд етикетите, за да разкрием огромния потенциал на жените

Силсила Махбуб, 25 г.
 Силсила Махбуб
UNICEF Bulgaria/2021/Nikolay Stoykov
08 Март 2021

Възможно ли е да сбъднете всичките си мечти? Една млада и силна жена на име Силсила доказва, че няма ограничения за това, което човек може да постигне, дори когато всички обстоятелства са срещу него и независимо от всички стереотипи и етикети.

 Силсила Махбуб, 25 г.
UNICEF Bulgaria/2021/Nikolay Stoykov

Тя е успешна певица, има завършено висше инженерно образование, говори свободно пет езика, също така е известен телевизионен и радиоводещ, предприемач, автор на книгa, студент по икономика, член на Бежанския консултативен съвет и специалист, който предоставя социални услуги и консултации за професионално развитие на представители на уязвими групи. Но преди всичко тя е вдъхновение за много млади хора и жени, които се осмеляват да мечтаят и да преследват мечтите си. Силсила, която е на 25 години и е родена в Афганистан, споделя:

“Животът е твърде кратък, за да се посветиш само на едно нещо. Човек може да има различни интереси и да прави много неща едновременно. Можеш да постигнеш всичко, за което мечтаеш, а по пътя си да преживееш изключителни неща”.

Родена и израснала в разкъсвана от война страна, Силсила преминава през много житейски обрати с устойчивост и решимост. Успешно завършва инженерна специалност въпреки културните норми и очаквания. Същевременно се посвещава и на своята страст – телевизията и радиото. В продължение на няколко години работи като телевизионен и радиоводещ и води музикална програма. В рамките на проект на УНИЦЕФ Силсила работи за Програма за развитие на клубове в Мазари Шариф, Афганистан, и координира дейности за млади хора, свързани с рисуване, спорт, английски език и компютърни уроци. Въпреки че това са допълнителни занимания за Силсила, тя успява да достигне до десетки млади хора и да насърчи мнозина да преследват мечтите си и никога да не спират да проучват съществуващите многобройни възможности.

 Силсила Махбуб, 25 г.
UNICEF Bulgaria/2021/Nikolay Stoykov

Преди шест години Силсила пристига в България – поредната стъпка в нейното пътуване към успеха. Първоначално тя започва да пее. “Музиката ме успокоява и ме прави щастлива. Освен другите ми мечти, винаги съм искала да стана певица, за да докосвам сърцата на хората чрез музиката”, споделя Силсила. Благодарение на многобройните си таланти и способността си да прави няколко неща едновременно, младата жена изпълнява и записва песни на различни езици. Заедно с други изпълнители пее на български, арабски, персийски и урду, продуцира микс от песни, организира изпълнението, записа и управлението на канал в YouTube, където качва своята музика. Дигиталните технологии дават възможност на младата музикантка да споделя своето изкуство с по-широка аудитория.

“Социалните медии като YouTube помагат да привлечеш публиката, да достигнеш до повече хора и да установиш връзка с тях”, обяснява Силсила. “Въпреки това аз предпочитам реалния живот – казва тя, – обичам да живея в реалния свят и предпочитам да преживявам нещата наистина, а не чрез социалните медии.”

 Силсила Махбуб, 25 г.
UNICEF Bulgaria/2021/Nikolay Stoykov

Непрекъснатият стремеж към придобиване на нови умения и изследване в дълбочина на собствения потенциал подтиква Силсила да учи икономика в България, като избраната от нея специалност се преподава на чужд за нея език. За да се възползва от новопридобитите си умения, миналата година Силсила започва собствен бизнес с ръчно изработени дрехи и произведения на изкуството.

“Старая се да наемам жени бежанки, за да имат те собствени доходи и да станат независими”

- казва Силсила.

В продуктите й са вплетени елементи от нейната култура и личните й преживявания. Най-важното е, че произведенията на изкуството отразяват стремежа към постигане на мечтите и могат да мотивират други млади хора да преследват целите си. Освен това, като част от кариерното си развитие, Силсила работи и за неправителствена организация, оказваща помощ на уязвими групи.

“Много харесвах тази работа, за мен беше удоволствие да помагам на хората да направят живота си по-добър, както и да ги насочвам, така че сами да постигнат успех”

- споделя Силсила.

В допълнение към това, тя е член на българския Бежански консултативен съвет, който функционира под егидата на ВКБООН и с подкрепата на Съвета на жените бежанки в България.

 Силсила Махбуб, 25 г.
UNICEF Bulgaria/2021/Nikolay Stoykov

“Подкрепата за интеграцията на бежанците е кауза, която е близка до сърцето ми и е основа за подобряването на техния живот”, обяснява младата жена. Нейната ангажираност с редица инициативи позволява на хората да видят бежанците отвъд стандартните етикети: “Аз не съм само бежанка, аз съм много повече от това. Това не е моята идентичност, а само една част от мен”, добавя Силсила.

“Само ако погледнем отвъд етикетите можем да разкрием огромния потенциал на хората”

- казва Линда Ауанис, председател на Съвета на жените бежанки в България.

Тя също е бежанка, както и създател на гражданската организация за подкрепа на интеграцията на кандидатите за убежище. “Младите жени като Силсила са двигателите за осъществяване на положителна социална промяна, те сами предлагат решения на въпросите и предизвикателствата, пред които са изправени”, казва Линда.