Есенните Работилници за родители започнаха

УНИЦЕФ и Lidl България обединяват усилия в подкрепа на родителите в грижата за техните деца

УНИЦЕФ
Родители, участници в работилници за родители, подкрепени от УНИЦЕФ
UNICEF Bulgaria/2019
31 Октомври 2019

Започва есенният цикъл на „Работилница за родители - да пораснем заедно” -
програма за ранно детско развитие, организирана от УНИЦЕФ в партньорство с читалища, общини, библиотеки и детски градини

 

До края на годината работилници стартират в следните градове: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Габрово, Гоце Делчев, Добрич, Долна Митрополия, Дулово, Каварна, Казанлък, Карнобат, Костинброд, Кричим, Кърджали, Кюстендил, Левски, Лом, Монтана, Несебър, Никопол, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Раковски, Русе, Сандански, Свищов, Своге, Севлиево, Сливен, Сливо поле, Средец, Харманли, Хасково, Царево, Чирпан, Шумен, Якоруда.

Подробен списък с местата и контактите на работилниците, вижте тук. 

Тази година „Работилница за родители - да пораснем заедно”– програма за ранно детско развитие, организирана от УНИЦЕФ в партньорство с читалища, общини, библиотеки и детски градини, се осъществява с подкрепата на Lidl България. Участието на родителите е доброволно и напълно безплатно. Могат да се включат всички родители на малки деца на възраст до 4 години, както и бъдещи родители. 


В началото на 2019 г. УНИЦЕФ и Lidl България обединиха усилия в подкрепа на родителите в грижата за техните деца като част от програмата за ранно детско развитие на организацията. Програмата има за цел да развива уменията, знанията и ресурсите на хората, които полагат грижи за малките деца, така че да способстват за оптималния им растеж и правилното социално, емоционално и умствено развитие. За да подкрепи ранното детско развитие, част от средствата от продажби на продукти от детската серия на Lidl с марка Lupilu се даряват в полза на тази програма на УНИЦЕФ за 2019 г.* 

От 2012 г програмата „Работилница за родители - да пораснем заедно” се реализира в повече от 50 населени места. До момента в нея са участвали около 1500 родители. Програмата се базира на съвременните разбирания за развитието на детето през периода на най-ранното детство и ролята на родителите и семейната среда за разгръщане на потенциала на детската личност. Основополагащо в нея е идеята, че родителството трябва да бъде в най-добрия интерес на детето, т.е. да насърчава положителните отношения между възрастни и деца, които да допринасят за развитието както на детето, така и на родителя.


Какво е "Работилница за родители?"

Работилниците за родители представляват тематично и концептуално свързани семинари, които се водят от специално подготвен екип от специалисти с активното участие на родителите. Специалистите и родителите са равноправни по отношение на своите знания за децата и по време на семинарите са партньори, които обменят опит и си сътрудничат активно в търсенето на решения за изпълнение на родителските отговорности.

В групи до 15 души, родителите имат възможност да общуват с други родители, да обменят опит и мисли, както и да научават повече за особеностите на развитието и потребностите на детето в периода на ранното детство. Един цикъл от 14 семинара се провежда с една група родители в рамките на 3,5 месеца, като по този начин се подпомага изграждането на пространство на доверие и общност, в която родители се чувстват свободни да споделят, обсъждат и да намерят най-доброто решение и подход към своето дете. Темите, които се обсъждат по време на сесиите, включват: социално, емоционално и интелектуално развитие на детето, установяване на ефективна комуникация и изграждане на положителни отношения с децата, подкрепа за самостоятелността на децата, насърчаване на позитивното поведение, справяне с трудно поведение без използване на насилие, справяне с конфликти в семейството, стимулиране и подкрепа на ранното учене и други. Семинарите се провеждат веднъж седмично в удобно за родителите време и включват кратки лекции, образователни филмчета, презентации, дискусии и работа в малки групи.


*УНИЦЕФ не се ангажира и не препоръчва конкретни марки, продукти и услуги