Близо 200 младежи участваха в литературен проект в подкрепа на психичното здраве

Най-вдъхновяващите творби ще бъдат прочетени пред публика от известни личности на 17 ноември

УНИЦЕФ
Психичното здраве на децата и младите хора – що е то?
UNICEF Bulgaria/2021
17 Ноември 2021

София, 17 ноември 2021 г. - Тийнейджърите и младите хора в България имат нужда да споделят емоциите от вътрешния си свят и да потърсят подкрепа, за да се справят с предизвикателствата, пред които се изправят. Това показват творбите, получени в литературния конкурс „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“, който УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организираха съвместно в рамките на кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите.

Близо 200 автори на възраст между 14 и 24 г. от цялата страна изпратиха свои произведения за литературния проект. Тийнейджърите и младите хора разказват какви чувства е отключила у тях изолацията заради пандемията от COVID-19, как са се променили отношенията им в семейството и с приятелите и как им влияе онлайн обучението. Авторите засягат и болезнени теми като насилието у дома, мислите за самоубийство, депресията, самотата, тревожността, стреса, неприемането от съученици, неразбирателството с родителите, хранителните разстройства. Пандемията, която ги откъсна от училищния живот, обостря много преживяванията им – например отключва страхове, че си сам, че нямаш мечти, или пък засилва рисково поведение, свързано със злоупотреба с алкохол и наркотици.

>> Вижте творбите на полу финалистите, участващи в конкурса "Отвъд усмивките. Как си всъщност?"

Произведенията показват, че за някои тийнейджъри и млади хора у нас темата за психичното здраве не е табу, и за разлика от възрастните, те говорят за нея открито, задълбочено и отговорно. С израстването си те се развиват като личности, търсят повече независимост и имат нужда от подкрепа. 

Най-въздействащите творби от конкурса ще бъдат прочетени пред публика на 17 ноември 2021 г. от актрисата Елена Петрова, национален Посланик на добра воля на УНИЦЕФ България, Александър Сано, Михаела Филева, Алекс Алексиев, Али Вергова, Красимира Хаджииванова, Георги Блажев, Ники Илиев, Михаела Маринова, Рафи Бохосян. Събитието ще се излъчва на живо и на Фейсбук страниците на УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“.

Пандемията показа как сътресенията във външния свят влияят върху вътрешния ни свят и нуждата от психосоциална подкрепа особено за децата, подрастващите и техните родители и семейства. Социалната изолация, липсата на информираност по темата и стигмата са основни рискови фактори, които им пречат да получат подкрепата, от която се нуждаят, за да се справят с проблемите с психичното здраве.

„Чрез предоставяне на платформа и ангажиране на младежи, УНИЦЕФ има за цел да насърчи открития разговор за психичното здраве, както и да окуражи младите хора да търсят помощ, когато имат нужда от нея“

- каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. 

Подкрепящите отношения с връстници, в семейството и с учителите, съчетани с откровени разговори, са сред основните защитни фактори за психичното здраве и благосъстояние на децата и младите хора. 

Най-емоционалните творби в конкурса бяха подбрани от Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, психолога Александра Алгафари и Ивайло Спасов, директор „Комуникация за социална промяна“ в УНИЦЕФ България. 

Получихме творби от Русе, Варна, Пловдив, Бургас, Павел Баня, София, Велико Търново, Енина и др., с изключително силни истории, провокиращи ни да се замислят за важността да споделяме, да имаме подкрепяща среда и да се грижим за своето психично здраве

- сподели Гери Турийска, организатор на събитието.