Безопасно кърмене по време на пандемията от COVID-19

Как да храните детето си според актуалните насоки на експертите

УНИЦЕФ
2-годишно дете суче мляко от гърдата на майка си
UNICEF/UN0424943/Grigoryan
03 Август 2021

Ако сте майка, или в момента очаквате бебе, е съвсем естествено да се чудите кое е най-безопасно за вашето дете по време на пандемията от COVID-19.

Доказателствата са еднозначни в подкрепа на кърменето. Контактът „кожа до кожа“ и изключителното кърмене от самото начало помагат на вашето бебе да расте здраво. Няма никаква причина да спирате кърменето в следствие на вируса. Към момента не е установено предаване на активен COVID-19 (вирус, който може да доведе до инфекция) чрез кърма и кърмене.

Ако скоро ще раждате, е редно да получите подкрепа за безопасно кърмене, осъществяване на контакт „кожа до кожа“ с новороденото и споделяне на една стая с бебето.

Ето някои отговори на често срещани въпроси от млади майки и бременни жени, които ще ви помогнат да осигурите най-безопасните условия за вас и вашето бебе, независимо дали сте здрава или наблюдавате признаци и симптоми на COVID.

Мога ли да кърмя по време на пандемията?

Разбира се. Кърмата осигурява антитела, които подпомагат здравето на бебетата и предоставят защита от много инфекции. Антителата и биоактивните съставки в кърмата могат да помогнат в борбата с инфекция от COVID-19, ако бебето ви бъде изложено на такава.

Осъществявайте контакт „кожа до кожа“ с вашето новородено. Близостта с вашето новородено създава предпоставки за започване на кърменето от самото начало, което от своя страна намалява неонаталната смъртност. Времето е от изключително значение, затова се препоръчва да започнете кърменето още в рамките на първия час след раждането.
Ако бебето ви е на 6 месеца или по-малко, то трябва да бъде изключително кърмено. След като детето ви навърши 6 месеца, продължете кърменето и започнете да предлагате допълнително безопасна и здравословна храна.

>> Прочетете отговорите на 10-те най-чести въпроса за кърменето

Мога ли да кърмя, ако подозирам, че имам COVID-19?

Да, продължете кърменето, като вземете необходимите мерки. Това означава да носите медицинска маска, ако разполагате с такава, да миете ръцете си със сапун и вода или с дезинфектант за ръце на основата на алкохол преди и след като докосвате бебето си и регулярно да почиствате и дезинфекцирате повърхности, които сте докосвали. Необходимо е да измивате гърдите си само ако току-що сте се изкашляли върху тях. В противен случай не е необходимо да миете гърдите си преди всяко кърмене.

>> Вижте съвети как да почиствате дома си така, че да се предпазите от COVID-19

Трябва ли да се ваксинирам срещу COVID-19, ако кърмя?

В момента текат проучвания на ваксинацията срещу COVID-19 при кърмещи жени, но засега информацията е ограничена. СЗО препоръчва да се предлагат ваксинации на кърмещи жени, ако те са част от приоритетна група, например ако са здравни работници. Кърменето може да продължи след ваксинация и то остава един от най-добрите начини да защитите детето си от болести и да подпомогнете здравето му. 

Мога ли да предам COVID-19 на бебето си чрез кърмене?

Към момента не е установено предаване на активен COVID-19 (вирус, който може да причини инфекция) чрез кърма и кърмене, въпреки че учените продължават да изследват кърмата.

>> Гледайте нашия малък майсторски клас за родители относно кърменето

 

Какво да правя, ако се чувствам толкова зле, че не мога да кърмя?

Ако се чувствате твърде зле, за да кърмите, опитайте да намерите друг безопасен начин да снабдите детето си с кърма. Опитвайте да изцеждате кърма и да я давате на детето си в чиста чаша или лъжица. Можете да помислите и за дарителска кърма, ако разполагате с такава възможност във вашия регион. Говорете с вашия консултант по кърмене или личен лекар за различните опции, до които имате достъп.

Изцеждането на кърма е важно и за поддържането на производството на кърма, за да можете да продължите да кърмите детето си, когато се почувствате достатъчно добре. Няма фиксиран времеви интервал за изчакване след възникването на съмнение или потвърждаването на COVID-19.

Ако изцеждането на кърма или дарителското мляко не са сред възможните опции, тогава помислете за кърмене от дойка, ако това е прието във вашата култура, или сухо мляко за бебета, стига то да е правилно и безопасно приготвено и готово за употреба.

Мога ли да кърмя, ако детето ми е болно?

Продължете да кърмите детето си, ако то се разболее. Независимо дали се е заразило с COVID-19 или с друга болест, е важно да продължите да го храните с кърма. Кърмата подпомага имунната система на бебето ви, вашите антитела се предават към него чрез кърмата, а това му помага да се бори с инфекциите.

Какви предпазни мерки трябва да вземам, когато кърмя?

Уверете се, че следвате насоките за миене на ръце. Трябва да миете ръцете си със сапун и вода преди и след като докосвате вашето бебе. Можете да използвате и дезинфектант за ръце на основата на алкохол. Важно е също да почиствате и дезинфекцирате повърхностите, които сте докосвали.

Измивайте помпите за изцеждане на кърма, опаковките за съхранение на мляко и приборите за хранене след всяка употреба, както обичайно.

>> Ваксинация срещу COVID-19 при бременни и кърмещи жени