Европа, каквато я искат децата

УНИЦЕФ иска да чуе тяхното мнение

Европа, каквато я искат децата - визия на инициативата
UNICEF Bulgaria/2018

Децата и младите хора имат пълноправна роля в изграждането на бъдещето на Европа. Те са не само силно мотивирани, когато става дума за решения за тяхното бъдеще, но са и силно ангажирани и разбират ценностите, които са основополагащи за европейската интеграция.

Докато европейските лидери обсъждат бъдещето на Европа, онлайн проучване кани децата и младежите да споделят своите виждания за онази Европа, която те искат да имат. Проучването, озаглавено „Европа, каквато я искат децата“, е съвместна инициатива на УНИЦЕФ и Eurochild. Темите, които покрива са: преживяванията на децата в семейството, училището и обществото като цяло, както и тяхното отношение към Европа. 

Към проучването за деца и млади хора

Проучването е отворено за деца от всички възрасти. То ще бъде отворено до 20 ноевмри 2018 г. Въпросите са насочени към децата и младите хора, живеещи в Европейския съюз, но отговорите на деца извън ЕС също са добре дошли. Изследването е достъпно на 25 езика и попълването му отнема само 7 минути. Не се изисква предоставяне на лични данни.

Изследването е разработено от експерти в сферата на правата на децата и е тествано от фокус-групи с деца. Въпросите са формулирани по подходящ за тях начин, с цел повече деца под 18 години да се включат.

Училищата, институциите и организациите, които работят с деца и младежи, могат да използват насоките за стимулиране на задълбочени дискусии по някои от поставените в проучването въпроси.

(Очаквайте скоро насоките.)

Попълнете проучването на предпочитания от вас език до 1 октомври. 

През ноември 2017г., председателят на Европейския парламент Антонио Таяни се ангажира да бъде домакин на събитие, което да се проведе в рамките на пленарна сесия на Европейския парламент и на което да бъде направен годишен преглед на работата на Европарламента по правата на детето.

Година по-късно, на 20 ноември 2018г.,  А. Таяни ще председателства първото по рода си пленарно заседание, на което ще присъства делегация с деца и млади хора от целия ЕС. Резултатите от проучването „Европа, каквато я искат децата“ ще бъдат в основата на тази дискусия.

„Европа, каквато я искат децата“ е подкрепено от организациите, учатващи в работната група по права на децата.

Повече информация:

  • Вижте изявление за медиите и видео от събитието в Европейския парламент през 2017 г. http://bit.ly/EP2017ChildrensDay
  • За въпроси, свързани с проучването или проекта, можете да се обърнете към Тinna Ros Steinsdottir, Eurochild.