Usluge ranog rasta i razvoja za djecu Foče

“Želimo da inkluzija bude zaista inkluzija, da djeca imaju našu podršku, ali i da djeca jedni drugima budu podrška”

Almir Panjeta za UNICEF
Šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan posjetila je Foču gdje je imala priliku posjetiti Dom zdravlja s resursnom sobom i vrtić “Čika Jova Zmaj” u okviru kojeg djeluje Centar za rani rast i razvoj kao dio referalnog sistema uspostavljanog kroz projekte UNICEF-a proteklih godina
UNICEF/Panjeta
08 Decembar/prosinac 2019

Šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan posjetila je Foču gdje je imala priliku posjetiti Dom zdravlja s resursnom sobom i vrtić “Čika Jova Zmaj” u okviru kojeg djeluje Centar za rani rast i razvoj kao dio referalnog sistema uspostavljanogu partnerstvu s UNICEF-om  proteklih godina, a čija je važnost prepoznata u lokalnoj zajednici i koji danas djeluju uz podršku lokalnih vlasti.

Pedijatrica dr. Radmila Kapetanov govorila je o radu resursne sobe, saradnji sa vrtićem i važnosti zajedničkog pristupa za ranu detekciju i intervenciju, a saradnju je istakla i odgajateljica iz vrtića “Čika Jova Zmaj” Sanja Prodanović koja je govorila i o radu Centra za rast i razvoj osnovanog 2010. uz podršku UNICEF-a, a koji od 2013. djeluje u sastavu vrtića i okviru kojeg su prostorije za grupni i individualni rad. Istaknuta je i važnost obuka sprovedenih u partnerstvu s NVO EDUS kroz koju je prošla većina osoblja i doma zdravlja i vrtića.

“Kao dom zdravlja smo u konstantnom kontaktu s djecom od najranije dobi, i ako primijetimo dijete sa određenim odstupanjima u razvoju, roditeljima preporučimo dolazak u resursnu sobu, tu uradimo individualne testove i skalu, na spratu imamo i logopeda, i ako ocijenimo da je potreban dalji rad dijete upućujemo u Centar za rani rast i razvoj s kojim smo u redovnom kontaktu, a i oni nama upućuju djecu ukoliko postoji potreba. Mi smo u biti referalni sistem i djelujemo kao jedna ustanova na više lokacija”, kaže dr. Radmila Kapetanov, a Sanja Prodanović ističe da su sva djeca s kojima je proteklih godina rađena intervencija preko Centra upisana u školu:

“Čim u vrtiću primijetimo odstupanje, odmah se radi intervencija, uključuje se Centar, logoped, Dom zdravlja… Više nas je prošlo EDUS edukacije, pratimo aktivnosti kroz sve razvojne grupe, radimo skale, dr. Radmila je kao pedijatrica zadužena za naš vrtić i djeca prije upisa rade ljekarski, ako nešto primijeti obavijesti nas, uradi skale i pošalje nam tako da unaprijed znamo šta da radimo, i zaista djelujemo kao cjelina”.

Rownak Khan sa djecom u vrtiću “Čika Jova Zmaj”
UNICEF/Panjeta
Čim u vrtiću primijetimo odstupanje, odmah se radi intervencija, uključuje se Centar, logoped, Dom zdravlja
UNICEF/Panjeta

Doktorica Kapetanov ističe kako se ovakva saradnja razvila zajedničkim radom i zalaganjem svih unutar ovog sistema, uz podršku UNICEF-a kroz obuke koje je osoblje prošlo – od EDUS-ovih obuka pa do Obuke za zdravstvene radnike o Interpersonalnoj/neposrednoj komunikaciji o imunizaciji.

“Naš dom zdravlja pokriva 800 djece, za sada nemamo problema sa ‘dječijim bolestima’, procijepljenost je na 95 odsto što je jako dobro, u stalnom smo kontaktu s roditeljima, obraćaju nam se i koristimo svaku priliku da ih informišemo o važnosti vakcinacije za njihovu djecu. Mlade mame su  veoma motivirane za dojenje o čemu također mogu dobiti sve potrebne informacije”, dodala je dr. Kapetanov koja je istakla i važnost podrške lokalnih vlasti i nadležnih ministarstava te drugih NVO partnera.

U vrtić “Čika Jova Zmaj” ide 173 djece, a usluge Centra koristi njih 30. Kako navodi Sanja Prodanović u redovan program vrtića uključena su djeca s poteškoćama i svoj inkluzivni rad nerijetko imauu priliku prezentirati i drugima na seminarima i radionicama.

“Želimo da inkluzija bude zaista inkluzija, da djeca imaju podršku osoblja, ali da djeca jedni drugima budu podrška, i to funkcioniše. To prepoznaju i roditelji koji rado dolaze i za koje organizujemo razne tematske radionice, a i oni sami iniciraju radionice kada žele dobiti odgovore na neku od aktuelnih tema, u Centar dolaze i djeca iz drugih gradova, iz Goražda, Višegrada, pa čak i iz Crne Gore. Interes je veliki i na listi čekanja imamo stalno veliki broj djece, a naš rad su prepoznale lokalne vlasti i nadležna ministarstva pa će vrtić već sljedeće godine biti u novoj zgradi čija je izgradnja pri kraju i moći će da primi 250 djece”, pojašnjava.

U Centru za rast i razvoj radi se grupno i individualno, a u vrijeme posjete s grupom je radila odgajateljica Marijana, dok su individualni rad obavljali defektolog Miloš i logopedice Andrijana i Sanja.

“U nekim situacijama je i nama i djeci lakše kada radimo ‘1 na 1’, dok se u drugima nadopunjujemo, konsultujemo i radimo skupa, zavisno od situacije”, pojašnjava Miloš.

Vrtić pored nabrojanih aktivnosti organizuje i radionice za djecu čiji roditelji nisu u finansijskoj mogućnosti da ih šalju u vrtić kao i pripremni program pripreme za školu, a imaju i mobilne igraonice za djecu u Popovom mostu, Tjentištu, Brodu i Miljevini iz kojih je djeci daleko da dolaze u centralni objekat. Posebno su zadovoljni programom zdrave ishrane koji su proveli u okviru inicijative koju su u predškolskim ustanovama u pet lokalnih zajednica u RS podržavali Ministarstvo za zdravlje, Ministarstvo za prosvjetu i UNICEF BiH.

“Dobili smo i priznanje ‘Predškolska ustanova prijatelj pravilne ishrane’, kroz projekat smo uspostavili standarde i nastavili da ih primjenjujemo i dalje na zadovoljstvo djece i roditelja. To jeste povećalo budžet, ali je korist za djecu višestruka i nije bilo pitanja da li će se s tim konceptom nastaviti. Osmislili smo igricu na nivou svake grupe kojom smo djecu motivisali da jedu neka jela koja mnogi od njih ranije nisu imala priliku probati, a naše recepte su onda nosili kući gdje su im roditelji pripremali zdrava jela”, ističe Sanja Prodanović.

U vrtić “Čika Jova Zmaj” ide 173 djece, a usluge Centra koristi njih 30.
UNICEF/Panjeta