Tinejdžer Noman iz Afganistana otkrio je svoj umjetnički talenat u Bihaću

"Moj prvi crtež je bio Spužva Bob. Tog dana sam bio sretan i vidio sam njega sretnog na slici. Rekao sam sebi: Hajde da pokušam ovo prekopirati"

Radio Sarajevo za UNICEF
Noman, mladi umjetnik iz Bihaća
UNICEF/Lukić
25 Maj/svibanj 2019

Petnaestogodišnji Noman je izbjeglica iz Afganistana. Više od tri godine zajedno sa svojom porodicom putuje prema Holandiji, gdje živi njegov otac. Preko Irana, Turske, Bugarske i Srbije, došli su do Bihaća, gdje su trenutno smješteni i gdje Noman ide u školu. Slobodno vrijeme provodi u Kutku za mlade  u prihvatnom centru Sedra kod Bihaća. Ovdje je otkriven Nomanov izniman talenat za slikanje.

"Moj prvi crtež je bio Spužva Bob. Tog dana sam bio sretan i vidio sam njega sretnog na slici. Rekao sam sebi: Hajde da pokušam ovo prekopirati", ispričao je.

Nakon toga počeo je intenzivno slikati, a ova aktivnost dala mu je novi smisao života. Kako je kazao, niko ga nije učio da crta i ne poznaje niti jednog umjetnika. Ono što ga motiviše je ideja koju pokušava pretočiti u vizualnu formu. Noman kaže kako je slikarstvo odraz njegovih emocija. Svjestan je teške situacije u kojoj se nalazi, ali i toga da je za sreću potrebno malo.

Noman i drugovi crtaju
UNICEF/Lukić
Nomanova ilustracija
UNICEF/Lukić

"Budućnost... u ovakvom vremenu ne mogu misliti na budućnost jer sam u lošoj situaciji. Kad sam sretan mogu slikati, a kad sam tužan ne ispadne dobro. Jučer sam bio sretan. Bio sam u školi, a školske kolege su se prema meni odnosile lijepo. Igrali smo košarku, fudbal, odbojku, svi smo bili sretni... Smijali smo se i šalili. Kad sam se vratio u Kutak, nacrtao sam sliku na platnu koja prikazuje oko", pokazuje nam.

Osim slikanja, sebe i druge takođe voli oraspoložiti i sviranjem gitare. 

Noman je jedan od desetine tinejdžera migranata i izbjeglica kojima je Kutak za mlade u prihvatnom centru Sedra omogućio sigurno i poticajno okruženje u kojem svakodnevno uče, bave se kreativnim aktivnostima, druže se i daju šansu optimizmu.

Nomanova ilustracija oka
UNICEF/Lukić
Izložene ilustracije u kutku za mlade
UNICEF/Lukić

Podrškom UNICEF-a, a u partnerstvu s organizacijama Save the Children i Žene s Une, mladi od 12 do 17 godina ovdje uče, razvijaju svoje talente i potencijale, druže se, te im se nudi podrška s ciljem da prevaziđu traume s kojima su bili suočeni u zemljama porijekla ili na putu prema Bosni i Hercegovini.

Kutak za mlade je oformljen u sklopu projekta EU podrška upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini koji finansira Europska unija s više od 7,2 miliona eura.

Projekat implementira Međunarodna organizacija za migracije u partnerstvu s organizacijama UNHCR i UNICEF.

Radio Sarajevo za UNICEF