Studentice i studenti sarajevskih fakulteta u Dijalogu za budućnost

Na FPN u Sarajevu održane radionice “PONDER” i “PODIUM” o razvoju medijske pismenosti i unapređenju vještina javnog zagovaranja

Almir Panjeta za UNICEF
Studentice i studenti sarajevskih fakulteta u Dijalogu za budućnost
UNICEF/Panjeta
06 Novembar/studeni 2019

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u okviru u okviru projekta Medijska i informacijska pismenost u BiH u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih održane su trodnevne radionice za studentice i studente na teme "Razvoj i unapređenje medijske i informacijske pismenosti i kritičkog misljenja – PONDER" i "Unapređenje vještina javnog zagovaranja i procjena potreba zajednice - PODIUM". Aktivnosti su podržane u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH. “Plan je bio da razgovaramo na jedan kreativan način sa inovativnom metodologijom o razvoju medijske i informacijske pismenosti i kritičkog razmišljanja kod mladih. Sa studenticama i studentima smo radili na razvoju njihovih vještina, znanja i kompetencija sa idejom da će biti nosioc digitalne transformacije i tranzicije društva koja se već dešava, ali je neophodan društveni odgovor da bi to moglo dobiti adekvatan razvoj i način koji će biti od koristi za buduće generacije”, kaže doc. dr. Emir Vajzović, rukovodilac Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Studentice i studenti Fakulteta političkih nauka, ali i drugih fakulteta rado su se odazvali i sa velikim interesovanjem učestvovali u radu trodnevnih radionica održanih tokom vikenda.

Studentice i studenti sarajevskih fakulteta u Dijalogu za budućnost - predavanje
UNICEF/Panjeta
Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u okviru u okviru projekta Medijska i informacijska pismenost u BiH u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih
UNICEF/Panjeta

“Na ovom projektu mladi imaju priliku da nauče o nekim stvarima o kojima možda nisu razmišljali ili su ih eventualno previdjeli tokom svog školovanja. Ovo zaista jeste neformalno obrazovanje u pravom smislu te riječi i ako govorim iz ličnog iskustva, značajno mi je zbog činjenice da sam medijsku pismenost kao preduslov aktivnog građanstva 21. stoljeća uzela kao temu za svoju master tezu. Radionica je bila interaktivna i to nam je omogućilo da učestvujemo, iznosimo svoja mišljenja i proširujemo svoje vidike. Nije bilo puko slušanje i predstavljanje sadržaja od strane predavača već trodnevna interakcija”, kaže Naida Abdulahović, studentica pete godine na Odsjeku za komunikologiju FPN, a Ermin Bašaškić iz Goražda, student Odsjeka za socijalni rad smatra kako se radi o temama koje je danas neophodno obrađivati:

“Obzirom da su informacijska i medijska pismenost danas pojmovi koji se općenito unutar društva različito interpretiraju, smatram da je ovakav tip radionica jako bitan posebno za studente, ne samo komunikologije i žurnalistike već i drugih fakulteta, naučnih, odnosno akademskih disciplina i oblasti iz razloga što upravo mi svi treba da znamo diferencirati koristan, kvalitetan i valjan sadržaj u medijima i medijskom prostoru od onoga lošeg.” Ajša Mehović sa Odsjeka za socijalni rad kaže kako su u njenoj grupi bile i studentice sa Ekonomskog fakulteta te da su svi zajednički radili na istom cilju, a studentica Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Mona Jahjaefendić kaže kako joj je radionica bila veoma zanimljiva i korisna za nju i njene kolegice i kolege kao ekonomiste jer su “uspojeli da prošire znanja”.

Važnost učešća studentica i studenata sa što više fakulteta u radu na ovim temama ističe i Eina Adilović s Odjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu:

“Radionica je značajna kako za studente FPN tako i za nas s drugih fakulteta jer su informacijska i medijska pismenost danas goruća tema i jako je bitno da se i studenti drugih fakulteta edukuju u vezi s tim. Moj odsjek je nedavno preimenovan s ‘bibliotekarstvo’ na ‘’informacijske znanosti’ tako da ova tema još bolje potkrepljuje ono na čemu radimo. Ovdje smo došli u priliku da zajedno podijelimo znanja i iskustva koja imamo od prije, pa tako komunikolozi dijele neka znanja iz medijske pismenosti, dok informacijski stručnjaci i bibliotekari više govore sa strane informacijske znanosti”.

Najbolji timovi s radionica biće nagrađeni podrškom za realizaciju ideja i kampanja koje su kreirali na radionicama, a Adnan Pamuk s prve godine FPN ističe kako će “bez obzira na to ko dobije podršku, svim učesnicama i učesnicima stečeno znanje doprinijeti u razvoju nas kao ličnosti i okruženja oko nas”, dok njegov kolega Arnes Jeleč uz druženje, nova poznanstva i jačanje timskog duha ističe kako će im sve naučeno koristiti u životu općenito.

Bekir Gluhović s prve godine Odjeka PolitologijaMeđunarodni odnosi i diplomatija kaže kako su svi ohrabreni za aktivnije učešće u zajednici: “Radionica nas je naučila različitim tehnikama u stvaranju kampanja i timskog rada. Imali smo predavanja različitih predavača, profesora i asistenata u kojima smo savladali načine i tehnike kako realizovati uspješnu kampanju. Meni lično naučeno će koristiti kroz razvijene tehnike na koji se način kampanje rade i način na koji sutradan ja prepoznajem određeni problem u zajednici, kako da na taj problem reagujem i nešto uradim i ne budem samo obični posmatrač sa strane”.

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u okviru u okviru projekta Medijska i informacijska pismenost u BiH u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih održane su trodnevne radionice za studentice i studente na teme "Razvoj i unapređenje medijske i informacijske pismenosti i kritičkog misljenja – PONDER" i "Unapređenje vještina javnog zagovaranja i procjena potreba zajednice - PODIUM".
UNICEF/Panjeta
Na ovom projektu mladi imaju priliku da nauče o nekim stvarima o kojima možda nisu razmišljali ili su ih eventualno previdjeli tokom svog školovanja.
UNICEF/Panjeta

Lejla Šabić iz Podgorice kaže kako kad je tek upisala FPN u Sarajevu nije znala da se tu realiziraju i radionice ovakvog tipa, ali kad joj je asistentica Berina Beširović predložila da dođe kakže kako nije dvojila:

“Bilo nam je lijepo i naučili smo dosta toga što će nam sigurno itekako biti potrebno za ovo što smo izabrali, za naše buduće zvanje. Moje kolege i ja smo naučili dosta toga, učili smo kako napraviti dobru kampanju, potrudili smo se i nadamo se da će nam ovo pomoći u daljem školovanju i da ćemo se pokazati kao najbolji. Čast mi je što sam imala priliku da slušam i učim od predavača na ovoj radionici.

Berina Beširović, jedna od trenerica na radionici kaže kako joj je bilo zadovoljstvo raditi sa produktivnim i šarolikim timovima:

“Utisci su odlični, svi timovi su izabrali potpuno različite teme i različite probleme, vidim da imaju odlične ideje kako mogu iskoristiti društvene mreže, TV i radio programe i jutarnje programe na lokalnim televizijama da promovišu svoje kampanje i što je najvažnije da su shvatili suštinu radionice. Pokazali su veliko interesovanje i za predavače koji su sudjelovali u radionici i nadam se da će njihove kampanje ne samo biti sprovedene već i da će rezultirati onim što oni u njima ciljaju”.

Studenticama i studentima na početku radionice se obratila i Nineta Popović iz UNICEF-a BiH koji uz UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH radi na realizaciji Projekta “Dijalog za budućnost” te im poručila da budu hrabri i iskoriste slobodu i kreativnost koje imaju u ovom periodu života:

“Radionice u kojima učestvujete imaju za cilj osposobiti mlade ljude za neophodne društvene promjene, analizu postojećih problema i prijedloge rješenja za stvaranje zdravog medijskog i društvenog okruženja, kao i zagovaranje i promociju inovativnih rješenja. Mladim ljudima se daje prilika da se pozabave problematikom koja pogađa određene grupe u društvenoj zajednici, te predlože i provedu rješenja koja mogu pokazati značajan učinak u društvu”.