#SlušajDijete od Sarajeva do Dragočave

“Konvencija je obećanje cijelog svijeta dato djeci i od njenog potpisivanja je prošlo 30 godina, države potpisnice imaju obavezu da je provode”

Almir Panjeta za UNICEF
Djeca iz Dragočava kod Foče šeficu predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan i ekipu UNICEF-a dočekala su pjesmom, igrokazom o pravima djeteta koji su pripremili sa svojom učiteljicom Jelenom
UNICEF/Panjeta
29 Novembar/studeni 2019

Djeca iz Dragočava kod Foče šeficu predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan i ekipu UNICEF-a dočekala su pjesmom, igrokazom o pravima djeteta koji su pripremili sa svojom učiteljicom Jelenom, i ukusnim kolačićima koje su sami pripremili. Zdravih kolačića nije nedostajalo ni u školi Helen Doron English Centar u Sarajevu koju su dr. Khan i ekipa također posjetili tokom kampanje #SlušajDijete kojom je UNICEF BiH obilježio 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta kroz mobiliziranje podrške sa svih strana – od djece, škola, institucija do popularnih i medijskih ličnosti.

Djeca iz Sarajeva i Dragočave osim s kolačićima, gošće i goste iz UNICEF-a “počastila su” znanjem o Konvenciji i svojim pravima i radoznalošću. Na svoj način kroz otvoren razgovor djeca su imala priliku govoriti o tome kako vide svoja prava, koliko znaju o Konvenciji o pravima djeteta, i što je najbitnije – nisu se ustručavala dati mišljenje i postaviti brojna pitanja o svemu što ih interesuje. Svojim riječima objasnili su kako vide konvenciju o pravima djeteta i šta ona za njih znači, te posebno istakli prava na obrazovanje, zdravlje i porodicu. Djeca su imala priliku i pogledati neke od videa snimljenih tokom kampanje #SlušajDijete.

U područno odjeljenje Osnovne škole “Sveti Sava” iz Foče u Dragočavi ide devet đaka, i svi od prvog do petog razreda su u jednoj učionici i uči ih učiteljica Jelena Simović. Milena i Dajana su prvašice, Kristijan je drugi, Vanja treći, Danilo i Petar su četvrti, a Viktor, Lidija i Jovan peti razred.

dr. Rownak Khan se pozdravlja sa djecom
UNICEF/Panjeta
U područno odjeljenje Osnovne škole “Sveti Sava” iz Foče u Dragočavi ide devet đaka, i svi od prvog do petog razreda su u jednoj učionici i uči ih učiteljica Jelena Simović. Milena i Dajana su prvašice, Kristijan je drugi, Vanja treći, Danilo i Petar su četvrti, a Viktor, Lidija i Jovan peti razred.
UNICEF/Panjeta

“Divno je znati da postoji Konvencija o pravima djeteta i da nas štiti, kazala je Milena, a Dajana dodala kako sva djeca imaju ista prava, a njihovi drugari i drugarice govorili su o ostalim pravima, te o tome kako provode slobodno vrijeme.

Kad nisu u školi i ne rade zadaću svoje dane provode vani u igri. kažu da TV pogledaju predvečer, a od igara vole igre s loptom, ‘ganje’ i ‘žmire’. Lidija se pohvalila kako trenira fudbal i kazala kako bi željela biti fudbalerka, Dajana trenira odbojku, Danilo voli slušati italijansku muziku, a Petar kaže da bi volio biti vozač autobusa.

Druženje u školi English Centar u Sarajevu uz videe iz kampanje #SlušajDijete počelo je i gledanjem spota grupe Helem Nejse i Marka Louisa iz kampanje “Biraj riječi”, a djevojčice i dječaci posebno su bili oduševljeni što u spotu vide glumca Kemala Čebu koji je i njihov učitelj.

“Djeca imaju pravo na školu, igru, prijatelje i zdravlje”, kazala je Ajna.

“Imaju pravo da neko brine o njima”, dodala je Ines, a učitelj Kemal Čebo ih je onda pitao šta oni žele i šta svako od njih može učiniti.

“Pročitala sam ‘child friendly’ verziju Konvencije, i mislim da se sva prava moraju poštovati. Mi trebamo biti prijatelji sa djecom s poteškoćama jer među djecom nema razlika”, kazala je Maša nakon čega je uslijedio razgovor o ovoj i raznim temama. Djeca su spomenula i problem cyberbullinga te su informirani o platformi www.sigurnodijete.ba na kojem mogu naći potrebne informacije o tome kako i kome prijaviti uzneiravanje na internetu, a došlo se i do globalnih tema: “Ja bih željela pomoći životinjama, spasiti eko sistem i pomoći planeti da preživi”, kazala je Asja, a Danin dodao kako bi volio spasiti šume Amazona od velikih požara.

“Pročitala sam ‘child friendly’ verziju Konvencije, i mislim da se sva prava moraju poštovati. Mi trebamo biti prijatelji sa djecom s poteškoćama jer među djecom nema razlika”, kazala je Maša
UNICEF/Panjeta
 Zdravih kolačića nije nedostajalo ni u školi Helen Doron English Centar u Sarajevu koju su dr. Khan i ekipa također posjetili tokom kampanje #SlušajDijete
UNICEF/Panjeta

“Konvencija je obećanje cijelog svijeta dato djeci i od njenog potpisivanja je prošlo 30 godina, države potpisnice imaju obavezu da je provode i svake godine Komitet Ujedinjenih nacija za prava djeteta od njih traži izvještaj o tome kako su provodila Konvenciju. Sva djeca treba da imaju jednake mogućnosti, priliku na zdravstvo, obrazovanje i zaštitu”, poručila je između ostalog dr. Rownak djeci u školama koje je posjetila.

Druženje je inspirisalo djecu, pa su Kemal i grupa iz Helen Doron Centra Sarajevo najavili kako će u narednom periodu sa svojim učiteljima i učiteljicama snimiti film o dječijim pravima, s akcentom na prava djece s poteškoćama, a učiteljica Jelena i njena “mala škola” kazali su kako će o svemu što su naučili govoriti kroz nove igrokaze, ali i pričati svojim drugaricama i drugarima, te roditeljima kod kuće.