#SlušajDijete: Djeca i kroz viber stickere govore o svojim pravima!

“Djeca dobila priliku preko ove svjetski poznate messaging platforme poslati važne poruke”

Almir Panjeta za UNICEF
#SlušajDijete: Djeca i kroz viber stickere govore o svojim pravima!
UNICEF
24 Oktobar/listopad 2019

Viber stickeri koje su na poziv UNICEF-a BiH prošle godine na temu „Sretno djetinjstvo“ kreirali djevojčice i dječaci iz škola širom Bosne i Hercegovine aktuelizirani su povodom obilježavanja 30 godišnjice Konvencije o pravima djeteta.

„Dječija kreativnost je bezgranična i nije bilo lako odabrati 17 radova kroz koje su djeca dobila priliku preko ove svjetski poznate messaging platforme poslati poruke o sigurnom okruženju za svako dijete, da govore u ime druge djece i zagovaraju poruke važne za njih i tako razviju kritičko mišljenje koje mogu izraziti verbalno, ali i putem crteža. Kako su poruke koje su djeca uputila univerzalne, odlučili smo ih i ove godine ponuditi i dobili smo odlične reakcije, posebno od djece koja su učestvovala i koja su sretna da su njihovi radovi ponovo na viberu“, kažu iz UNICEF-a BiH koji 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta ove godine obilježava pod motom/hashtagom #SlušajDijete.

Kroz niz aktivnosti fokus je stavljen na ono što djeca žele da kažu i kako oni vide svoja prava, pa će se tako dio odvijati u školama gdje će djeca pomoći da se napravi verzija Konvencije razumljiva svakom djetetu, sadašnjem vremenu i trenutku. Snimljeni su i kroz društvene mreže se već plasiraju i videi u kojima su djeca uradila intervjue s popularnim ličnostima i ljudima iz medija kako bi im pomogli da približe Konvenciju o pravima djeteta građanima i učinili je svakodnevnom i pristupačnom u novim digitalnim medijima.

Viber naljepnice možete preuzeti na linku.