Skriveni oblici nasilja prisutni u adolecentskim vezama

Projekat Nasilje u adolescentskim vezama završen premijerom dokumentarnog filma otvarajući temu o kojoj se malo govori. Prethodila je edukacija i podjela letaka sve pod sloganom U ljubavi smo svi ravnopravni

Ljilja Lukić za UNICEF
UNICEF/Petričević

19 August/kolovoz 2019

Rodno zasnovano nasilje u adolescentskim vezama naziv je aktivnosti koja je provedena u okviru projekta „Aktivni i ravnopravni u svojim zajednicama“ IN fondacije. Projekat je dio platforme Dijalog za budućnost koji sprovode UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH. 

Premijera i diskusija učesnika o temama iz filma 

Volonterke Proni centra u Bijeljini Anja Pejić i Jovana Tešić, nakon učešća na jednoj od obuka IN Fondacije, čija je tema bila Rodno zasnovano nasilje, kreirale su projekat o nasilju u adolescentskim vezama.  

Kako mladi stupaju u veze u sve mlađem dobu, spuštaju se i granice nasilnog ponašanja u vezama. O tome se malo priča, a problema je sve više, naročito kada je u pitanju psihičko i tzv. on-line nasilje. Nerijetko to rezultira i fizičkim nasiljem. 

Edukaciju na temu rodno zasnovanog nasilja u Bijeljini je prošlo 10 polaznika starosti od 15 do 20 godina. Održana je i ulična akcija tokom koje je mladima dijeljen promotivni materijal koji je sadržavao primjere skrivenog oblika nasilja, kao i slogan projekta – U ljubavi svi smo ravnopravni. 

“Mladi uglavnom ne žele da pričaju o ovoj temi, iako se od njih ne očekuje da se imenuje neko ko proživljava nasilje, već jednostavno da se prodiskutuje i ukaže na probleme koji mogu da nastanu.” - utisci su organizatora.  

Kao završnica projekta nastao je kratki dokumentarni film koji pokazuje nekoliko situacija koje završavaju nasiljem, a između tema postavljaju se pitanja koja gledaoca navode na razmišljanje i pomaži mu da zvuče zaključke.  

U izrada filma pomogli su polaznici filmske sekcije pri Proni centru koju vodi Stefan Savčić. Uz kratke smjernice i dogovor oko scenraija, film je snimljen, a premijeru je imao na završnoj radionici u Bijeljini. 

Učesnici radionice koja je održana u prostorijama Proni omladinskog kluba su nakon premijere razgovarali o pitanjima koja film postavlja. Po rekacijama na njihovim licima tokom emitovanja, već se moglo primjetiti da ih tema ne ostavlja ravnodušnim. Tokom diskusije, oni mlađi se se uglavnom uzdržavali od komentara, ali ih je ono što su vidjeli navelo na razmišljanje. 

Svi su jednoglasno zaključili da nasilja, na žalost, ima ali i da ga ne treba tolerisati. Učesnici su iznijeli stavove zasnovane na iskustvu. 

“Konflikt se ne može izbjeći, ali treba da naučimo da razgovaramo i da ga tako rješavamo. Da znamo kada treba da stavimo tačku, zatvorimo poglavlje i krenemo drugim putem”, rekao je Harun Šabanović. 

„I u prijateljskim odnosima i u vezi, konflikte treba rješavati bez nasilja, razgovorom. Ukoliko ne razgovaramo, loše situacije se ponavljaju. U životu i vezi, treba da imamo svoj stav, ako samo jednom popustimo, takva situacija će se ponavljati”, iznijela je svoje mišljenje  Cvija Mišić.  

“Nedovoljno se govori o nasilju nad muškarcima, iako je zastupljeno, naročito psihičko. Postoje sigurne kuće za žene ali ne i za muškarce“, kaže Mirjana Stanišić. 

Na pitanje da li su sitacije koje su vidjeli u filmu realne i da li su čuli za slične, uglavnom su svi odgovorili pozitivno, ali da se nikom koga poznaju nije dešavalo. 

Učesnici su pokušali su da se stave u ulogu osoba koje su u lošim vezama iz kojih ne žele da izađu i pronađu eventualno opravdanje za to - navika, proći će ga/je, strah od fizičkog nasilja, napuštanja, okoline.... 

Projekat Nasilje u adolescentskim vezama je formalno završen premijerom, ali ostaje da živi kroz film i one koji su prisustvovali edukaciji. Želja organizatorki je da ga nastave i uključe više mladih. Sigurne su da su pokrenule mnoge na razmašljanje porukama iz filma, ali i onim na letcima, jer će oni do kojih su došle svaku sljedeću situaciju preispitati i pokušati riješiti razgovorom ili nekim drugim razumnim načinom koji ne vodi nasilju. 

Obzirom da je ovo prvi put da se govori o nasilju u vezama mladih, značaj ovog projekta je u otvaranju ove teme. 

Projekat “Aktivni i ravnopravni u svojim lokalnim zajednicama”, pod okriljem platforme Dijalog za budućnost, provodi IN fondacija – fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u Bosni i Hercegovini (INF). Studije IN fondacije pokazuju da je dvije trećine mladih u BiH bilo izloženo različitim vrstama nasilja ili traumatičnog iskustva što zahtijeva ozbiljan odgovor i intervencije. Negativan uticaj zlostavljanja i zanemarivanja djece i adolescenata ima trajne posljedice po njihovo fizičko i mentalno zdravlje i razvoj. Zbog svega navedenog, nasilje je postalo jedna od glavnih tematskih oblasti IN fondacije, sa posebnim naglaskom na djecu i mlade.