Rownak Khan u prvoj posjeti u Unsko-Sanskom Kantonu

"Djeci u ljetnoj školi i kroz druge aktivnosti se pruža prilika da imaju djetinjstvo"

Almir Panjeta za UNICEF
Rownak Khan u prvoj posjeti u Unsko-Sanskom Kantonu
UNICEF/Panjeta
01 August/kolovoz 2019

Novoimenovana šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan posjetila je Bihać gdje se imala priliku upoznati sa aktivnostima u okviru odgovora na izbjegličku/migrantsku situaciju na kojima UNICEF uz podršku EU radi sa IOM-om, UNHCR-om i u partnerstvu sa nevladinim organizacijama i kako bi se osigurala zaštita i podrška za djecu i njihove porodice.

Dr. Khan imala je priliku posjetiti Privremeni prihvatni centar “Sedra” u okviru kojeg djeluju “Kutak za djecu”, “Kutak za mame i bebe” te “Omladinski kutak”, kao i Privremeni prihvatni centar “Bira” u kojem UNICEF s partnerskim organizacijama između ostalog pruža i specijalizovanu zaštitu za djecu bez pratnje i djecu razdvojenu od roditelja. Posjetila je i Ljetnu školu u OŠ “Ostrožac” gdje djeca tokom ljetnog raspusta imaju priliku da se igraju, uče i pripremaju za predstojeću školsku godinu. U školu je uključeno oko 150 djece.

Khan u prvoj posjeti u Bihaću
UNICEF/Panjeta
Khan u prvoj posjeti u Bihaću
UNICEF/Omerbegović

“Djeci u ljetnoj školi i kroz druge aktivnosti se pruža prilika da imaju djetinjstvo, da slikaju, pišu, druže se, imaju sportske aktivnosti. Tokom svog puta djeca prolaze kroz različite teškoće i traume, i važno je da imaju prostor u kojem imaju normalan život”, kazala je dr. Rownak Khan nakon posjete ljetnoj školi potcrttavajući važnost saradnje sa partnerskim organizacijama na terenu, kao i podrške za Ministarstvo obrazovanja USK i Vladu USK ovim aktivnostima. Uključivanje djece izbjeglica i migranata u nastavne i vannastavne aktivnosti podržava UNICEF u partnerstvu sa Save the Children i  Ministarstvom obrazovanja Unsko-sanskog kantona. 

Sastala se i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem te premijerom USK Mustafom Ružnićem te drugim predstavnicima kantonalne i lokalne vlasti s kojima je razgovarala o stanju na terenu i načinima na koje svi zajedno mogu doprinijeti što boljem odgovoru kako bi svako dijete dobilo jednake šanse.

Khan u prvoj posjeti u Bihaću
UNICEF/Panjeta
Khan u prvoj posjeti u Bihaću
UNICEF/Panjeta