Rođeni u pokretu

‘’Ponosni smo što smo roditelji. Toliko je poteškoća i svjesni smo svoje situacije, ali kad vidimo svoju djecu i njihove osmijehe, sve zaboravimo i potpuno se prepustimo ulozi roditelja. "

Simona Ružnić za UNICEF
Rođeni u pokretu
UNICEF/Ružnić
24 Juni/lipanj 2021

Od 2018. godine Bosna i Hercegovina (BiH) se bori sa povećanim prilivom izbjeglica i migranata. Iako većina njih BiH vidi samo kao privremenu stanicu na putu prema zapadnoj Evropi, neki od njih ostaju u zemlji i čak ovdje zasnivaju svoje porodice. Budući da je nediskriminacija jedan od osnovnih principa Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, BiH je, ratificirajući konvenciju, dužna osigurati pristup administrativnoj pravdi, uključujući djecu izbjeglice i migrante. Prema podacima UNHCR-ove partnerske organizacija Vaša prava, njihovi advokati pomogli su u upisivanju 62 djece u matične knjige rođenih. Pored uspješno završenih postupaka za 62 djece, trenutno su u toku i upisni postupci za dvoje djece. Takođe, imaju informaciju da je u BiH rođeno još šestero djece čiji su roditelji napustili zemlju odmah nakon njihovog rođenja, pa ta djeca nisu upisana u matičnu knjigu rođenih.

Porodice s djecom smještene su u tri privremena prihvatna centra u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu. Od 2019. UNICEF sa svojim partnerom, Danskim vijećem za izbjeglice, osigurava dječiju i opću zdravstvenu zaštitu kako bi udovoljio višestrukim potrebama zdravstvene zaštite djece migranata i izbjeglica u tim centrima. U okviru ove aktivnosti UNICEF podržava pružanje pedijatrijskih usluga, uključujući opću imunizaciju i zdravstvenu zaštitu za upis u školu angažmanom pedijatrijskog tima u opremljenim pedijatrijskim jedinicama unutar prihvatnih centara. Pedijatrijski tim osigurava pravovremenu reakciju u smislu dijagnostike, kurativnog pregleda, terapije, konsultacija i trijaže djece pacijenata. Osnivanjem pedijatrijskih jedinica, kvalitet i broj usluga pruženih djeci kojoj je potrebna zdravstvena zaštita značajno se povećao sa pozitivnim utjecajima na pojedince, porodice i cijelu zajednicu, kao i na javno zdravlje. Više od 1100 djece obuhvaćeno je barem jednom od ovih usluga u 2020. godini.

Neke porodice djece rođene u Bosni i Hercegovini odlučile su podijeliti svoje priče i iskustva.

Farid i Iman tražitelji su azila iz Irana koji već više od dvije godine žive u privremenom prihvatnom centru Sedra sa svojom osmomjesečnom kćerkom Azami. Azami je rođena prerano, sa 7 mjeseci, u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Kako se prisjeća njena majka, trudnoća je bila vrlo naporan period, i psihički i fizički.

‘’Bila sam šokirana kad sam saznala da ću biti majka. I moj partner i ja imamo djecu iz prethodnih brakova koja su sada u Njemačkoj i nisam bila spremna ponovo biti majka, pogotovo ne u ovom okruženju. Također, trudnoća je značila da nećemo moći nastaviti dalje kretanje. Mi više volimo legalne načine spajanja s našim kćerkama u Njemačkoj, ali sve to predugo traje.“ Međutim, novorođena beba, koju njena majka naziva„ moja kćerka Bosanka“, dala je pozitivnu energiju koja je nekako uravnotežila stvari.

‘’Moje kćeri su moje istinske ljubavi i trudim se dati sve od sebe za njih, ali trenutno su moje mogućnosti ograničene. Sada ne mogu učiniti ono što želim za njih, mogu im samo pružiti svoju ljubav.“ ', kaže Farid dok Azami s ljubavlju drži u naručju.

Habib je 6-mjesečna beba rođena u Bihaću, koja je trenutno smještena sa roditeljima u privremenom prihvatnom centru Sedra. Kako se prisjećaju njegovi roditelji, postporođajni period bio je vrlo težak, jer je ovo bila prva trudnoća za oboje, bili su neiskusni roditelji kojima je ponekad bilo teško dobiti optimalnu njegu živeći u kolektivnom smještaju. Prema riječima Habibove majke, bez stalne podrške UNICEF / Save the Children službenika za zaštitu djece i osoblja u Kutku za mame i bebe mnoge stvari ne bi bile moguće. Osoblje Kutka za mame i bebe osigurava pelene, dječiju hranu i promovira i podržava dojenje kao optimalnu metodu hranjenja dojenčadi.

‘’Rođenje moje bebe plave kose i plavih očiju najveće je bogatstvo koje sam ikad mogla dobiti. Kad se nasmiješi, sve poteškoće nestaju. On je najbolja stvar koja mi se dogodila.''

Rukiya i Haroon ponosni su roditelji dvije djevojčice kojima je privremeni prihvatni centar Borići postao domom posljednjih sedam mjeseci. Njihova mlađa kćerka Asna ima devet mjeseci i rođena je u Sarajevu. Rukiya i Haroon dijele neke od izazova s kojima su se suočili:

‘’U vrijeme kada sam išla roditi Asnu, nisam imala telefon, tako da nisam imala kontakt sa suprugom. Zbog COVID-19, bolničke posjete nisu bile dozvoljene. Bila sam uplašena i sama. Odgoj djece u kolektivnom smještaju je težak, sobe su ponekad pretrpane. Pokušaji iregularnog prelaska granice izazovni su sami po sebi, ali kad imate malu djecu gotovo su nemogući. Bebe su glasne i moramo ponijeti puno stvari. Želimo ići u Njemačku; moj muž tamo ima brata. Sretni smo u privremenom prihvatnom centru Borići, djevojke u Kutku za mame i bebe uvijek su na raspolaganju kada nam trebaju pelene i druge stvari, ali uvijek nam nedostaje dječije odjeće.''

‘’Ponosni smo što smo roditelji. Toliko je poteškoća i svjesni smo svoje situacije, ali kad vidimo svoju djecu i njihove osmijehe, sve zaboravimo i potpuno se prepustimo ulozi roditelja. "
UNICEF/Ružnić
Neke porodice djece rođene u Bosni i Hercegovini odlučile su podijeliti svoje priče i iskustva.
UNICEF/Ružnić

Na pitanje o tome kako je biti roditelj, oboje se osmjehuju:

‘’Ponosni smo što smo roditelji. Toliko je poteškoća i svjesni smo svoje situacije, ali kad vidimo svoju djecu i njihove osmijehe, sve zaboravimo i potpuno se prepustimo ulozi roditelja. Njihovi osmijesi su nešto najljepše što nas prati iz dana u dan. Osjećamo se jače i bliže kao porodica. Naša jedina želja je da jednog dana prestanemo biti izbjeglice.''

Maliq je dječak od jedne godine i deset mjeseci koji živi u privremenom prihvatnom centru Borići sa svojim 10 godina starijim bratom, sestrom i roditeljima. Rođen je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Njegova porodica, kao i mnoge druge smještene u privremenim prihvatnim centrima, dijeli iste brige i suočava se sa sličnim izazovima.

‘’Sobe su ponekad prenatrpane, nema mjesta za djecu, posebno tokom zime, ali ne možemo se žaliti, naša djeca dobivaju svu potrebnu hranu, odjeću i pelene od organizacija koje djeluju u privremenom prihvatnom centru.’’

U okviru svog zdravstvenog odgovora UNICEF, kroz partnersku organizaciju Fenix, pruža usluge ženama sa djecom mlađom od pet godina putem Kutaka za majke i bebe u centrima Sedra, Borići i Ušivak. Kutak za majke i bebe pruža siguran i privatan prostor za dojenje, savjetovanje o hranjenju novorođenčadi i male djece i pristup osnovnim uslugama mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške. Više od 1000 djece i više od 400 majki koristilo je usluge Kutaka za majke i bebe u 2020. godini.

Maliqova majka nastavlja svoju priču; „Mi smo iz Afganistana, ali ja sam 30 godina živjela u Iranu. Tamo nismo imali prava i naša djeca nisu mogla ići u školu, pa smo nastavili put prema Evropi. Tri godine živimo u Bosni, ovdje smo tražitelji azila, dvoje moje starije djece ide u školu u Bihaću, govore bosanski jezik i uče o bosanskoj kulturi. Umorni smo od puta i željeli smo u Bosni napraviti svoj novi dom. Međutim, naš zahtjev za azil odbijen je prije nekoliko dana i morat ćemo nastaviti put. Ipak, sretna sam što imam svoju djecu. Kada se dijete rodi, posvetite se djetetu i zaboravite na sve negativne stvari i teške životne uslove. Život bez djece nije zanimljiv. Kad se dijete rodi, majka se osjeća kao da je dobila poklon. ''

Mnogi će se složiti da je biti roditelj najveća radost, odgovornost, ali ponekad i najveća borba koju ste ikada mogli zamisliti. Roditelji u pokretu, međutim, sve ove stvari doživljavaju sa mnogo većim intenzitetom. Zbog toga je važno osnažiti ih i pružiti im odgovarajuću podršku kako bi mogli odgajati sretnu, zdravu i otpornu djecu. Ipak, djeca su djeca bez obzira gdje se rodila.

UNICEF-ova podrška djeci i porodicama u privremenim prihvatnim centrima za izbjeglice i migrante u BiH većim dijelom je finansirana sredstvima Evropske unije. * Imena i detalji koji otkrivaju identitete promijenjeni su radi zaštite privatnosti i sigurnosti djece.

‘’We are proud to be parents. There are so many difficulties and we are aware of our situation but when we see our children and their smiles, we forget everything, and we completely surrender to the role of the parents. Their smiles are the most beautiful thing that accompanies us from one day to another. We feel stronger and closer as a family. Our only wish is to stop being refugees one day.’’
UNICEF/Ružnić
Some of the families of children born in BiH decided to share their stories and experiences.
UNICEF/Ružnić