Predstavnica UNICEF-a dr. Khan u posjeti Unsko-sanskom kantonu

“Očarana sam susretom s djecom u “Sedri”, sve što ovdje radimo mijenja njihov život nabolje”

Almir Panjeta za UNICEF
Predstavnica UNICEF-a dr. Khan u posjeti Unsko-sanskom kantonu
UNICEF/Panjeta
10 Juni/lipanj 2021

 

Šefica predstavništva UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan tokom dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu posjetila je Privremeni prihvatni centar “Sedra” i susrela se s roditeljima i djecom koja koriste neke od usluga koje im obezbjeđuje UNICEF u saradnji s partnerima, kao i lokaciju “Lipa” na kojoj se gradi novi smještaj za porodice i djecu bez pratnje u kojem će djeca također imati podršku kroz kutke za djecu i druge usluge koje UNICEF trenutno obezbjeđuje u privremenim prihvatnim centrima.  

U “Sedri” UNICEF trenutno podržava djecu s porodicama i djecu bez pratnje kroz 24-satnu zaštitu i različite programe, uključujući Kutak za bebe i mame, Kutak za djecu, Kutak za mlade, kao i neformalno obrazovanje za djecu.  UNICEF BiH u saradnji sa organizacijom Save The Children kao implementacijskim partnerom organizira i kurseve jezika za djecu u pokretu kroz Akelius metodologiju koju je 2020. podržao Švedski nacionalni komitet. UNICEF je obezbijedio i tablete s aplikacijom za učenje jezika, i djeca iz Centra rado dolaze na radionice kroz koje je do sada prošlo 460 djevojčica i dječaka.  

Iako su zbog trenutne COVID-19 situacije djeca podijeljena u manje grupe, na svakoj od radionica je vrlo živo, a tako je bilo i na radionici koju je tokom obilaska “Sedre”. U hodniku ispred Kutka grupa djece zabavljala se igrajući stoni tenis, i dr. Khan nije mogla odbiti izazov da s njima odigra koju partiju, na njihovo opšte oduševljenje i uz navijanje. Na kursu u Kutku, djeca do znanja iz jezika dolaze kroz kombinaciju pisanja, čitanja, korištenja rječnika i aplikacije na tabletima. Među njima su taj dan i sestre Diyar (8) i Firyal (12) koje su skupa sa svojom porodicom već šestu godinu na putu iz Iraka.

Djevojčice su govorile o svom dugom putu koji su prešle, boravku u “Sedri”, aktivnostima u kojima učestvuju, a nakon što su zbog pandemije školovanje morale nastaviti online bez drugarica i drugara iz škole koji im nedostaju.

 

Diyar (8) i Firyal (12) sa Rownak
UNICEF/Panjeta
Djevojčica i dječak zajednički prate nastavu na jednom od časova kursa engleskog jezika organiziranog u privremenom prihvatnom centru “Sedra”. Do znanja iz jezika djeca na ovim kursevima dolaze kroz kombinaciju pisanja, čitanja, korištenja rječnika i aplikacije na tabletima. UNICEF BiH u saradnji sa organizacijom Save The Children kao implementacijskim partnerom organizira i kurseve jezika za djecu u pokretu kroz Akelius metodologiju koju je 2020. podržao Švedski nacionalni komitet.
UNICEF/Panjeta

“Volim dolaziti ovdje, volim da crtam, pišem, da učim nove riječi. Voljela bih živjeti u Njemačkoj i biti doktorica”, rekla je Diyar, dok je njena starija sestra pokazala ne samo izvanredno znanje koristeći Akelius, već koristi i Oxford rječnik kako bi naučila što više riječi i unaprijedila konverzaciju sa učiteljicama i vršnjacima.

 

“Sretna sam što svojim drugaricama i drugarima mogu predstaviti svoju kulturu i naša nacionalna jela. Čak i moja mama voli koristiti ovaj program, možda čak i više nego ja”, otkrila je Firyal kroz razgovor sa dr. Khan

 

“Potpuno me očarao razgovor s ovim djevojčicama, kao i susret s ostalom djecom u centru, partija stonog tenisa, kao i posjet najmlađima u Kutku za mame i bebe. Sve što radimo ovdje mijenja život djece, bez obzira koliko ostanu u kampu. Uče se socijalizaciji, uče jezik, pripremaju se za sljedeći dio njihovog puta, a to je moguće jedino uz velikodušnu podršku Evropske unije i veoma smo zahvalni nacionalnim komitetima UNICEF-a što nas podržavaju kako bismo učinili boljim živote djece dok su u pokretu. Istaknuli bismo i podršku vlasti na svim nivoima čija su nam saradnja i podrška omogućili da obezbijedimo potrebne servise za djecu, što uključuje zaštitu i druge neophodne usluge”, kazala je dr. Rownak Khan nakon posjete “Sedri” gdje je još posjetila i Kutak za mlade, pedijatrijsku ambulantu koju uz podršku UNICEF-a vodi Danish Refugee Council (DRC) kao i jednu od grupnih sesija u okviru Psihosocijalne podrške mentalnom zdravlju koju UNICEF obezbjeđuje u saradnji s organizacijom Medecins du Monde (MdM).

Rownak posjeta - Sedra
UNICEF/Panjeta
Rownak Sedra Maja Andric
UNICEF/Panjeta

Maja Andrić iz partnerske organizacije Save the Children rekla je kako na području Unsko-sanskog kantona UNICEF i Save The Children zajednički sprovode različite aktivnosti za djecu, između ostalog i neformalno obrazovanje kroz koje je do sada prošlo 1972 djece, dok je kroz formalno obrazovanje – uključujući pripremne časove i redovnu nastavu prošlo 1383 djece.

Rownak posjeta gradonacelniku Bihaca
UNICEF/Panjeta
Dr. Khan sastala se i sa ministrom zdravstva i socijalne politike dr. Murisom Halkićem,
UNICEF/Panjeta

Tokom dvodnevne posjete, dr. Rownak Khan posjetila je Gradsku upravu Bihać gdje se susrela sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem s kojim je razgovarala o programima UNICEF-a u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu kao što su ReImagine Education, smanjenje rizika od katastrofa (DRR), kao i o potencijalima za realizaciju projekata koji bi aktivnije uključili mlade u pitanja ekologije i zaštite okoliša.

“Želimo da svako dijete koje se nađe na području Bihaća bude adekvatno smješteno i da ima svu potrebnu brigu i njegu. To sve moguće je kroz holistički i strateški pristup, a ne kroz parcijalna rješenja”, kazao je Šuhret Fazlić, dodajući kako je Grad Bihać kao i do sada spreman pružiti podršku u svom dijelu, ali kako želi da projekti koji se provode budu od koristi i građankama i građanima Bihaća i lokalnoj zajednici.

Dr. Khan sastala se i sa ministrom zdravstva i socijalne politike dr. Murisom Halkićem, a na sastanku je bilo govora o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, vakcinaciji protiv COVID-19 i mogućnostima unapređenja procesa, kao i o redovnoj imunizaciji djece i načinima na koje se može povećati zabrinjavajuće nizak obuhvat, kao i unapređenju i digitalizaciji hladnog lanca.

O izazovima u vezi sa smještajem djece bez roditeljske pratnje bilo je govora tokom posjete Centru za socijalni rad Bihać koji je kroz podršku UNICEF-a u proteklom periodu djeci bez pratnje dodjeljivao staratelje koji su o njima vodili brigu tokom boravka u prihvatnim centrima, vodili ih ljekaru, prisustvovali potpisivanju potrebnih dokumenata...

 

posjete Centru za socijalni rad Bihać
UNICEF/Panjeta
Posjetu je dr. Khan iskoristila i za sastanak sa Mirsadom Hadžićem, šefom Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima
UNICEF/Panjeta

Direktor CSR Bihać Senad Tutić zahvalio se na kontinuiranoj saradnji s UNICEF-om i pomoći koju je UNICEF dostavio, kao i sudjelovanju u projektu smanjenja rizika od katastrofa (DRR), dodajući kako će u narednom periodu Centru za socijalni rad Bihać biti potrebna podrška u pružanju pomoći djeci koja će biti smještena u budućem centru “Lipa” koji je 22 km od Bihaća  u vidu staretelja, goriva, multidisciplinarnog tima, kao i pomoći za najugroženije kategorije lokalnog stanovništva kroz obezbjeđivanje školskog pribora.

Posjetu je dr. Khan iskoristila i za sastanak sa Mirsadom Hadžićem, šefom Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima s kojim je također razgovarala o tretmanu djece bez roditeljske pratnje, podršci koju im treba omogućiti i tretmanu prema njima, a sve uz poštivanje i zaštitu ljudskih prava svakog od njih.

Posjeta Lipi
UNICEF/Panjeta