Pinokio na suđenju: Ko je kriv?

Predstava „Pinokio na suđenju“ se odigrala u sali italijanskog parlamenta 20. maja 2019, u znak obilježavanja 30. godišnjice CRC-a, u organizaciji italijanskog odbora UNICEF-a i predsedništva Komore poslanika.

UNICEF
Pinokio na suđenju: Ko je kriv?
UNICEF
12 Septembar/rujan 2019

Dok sudija ulazi u sudnicu, Pinokio sjedi na otpuženičkoj klupi sa svojim advokatom. Sa jedne strane ga posmatraju sumorne oči tužitelja uz kojeg su Mačka, Lisica, majstor lutaka Mangiafuoca, i učitelj. Na drugoj strain je Pinokijev tata Geppetto, siromašni stolar, i vila sa tirkiznom kosom, izmišljena majka koju Pinokio nikada nije imao; u tišini čekaju svoj red. Svi oni će da svjedoče o Pinokijevom ponašanju - dobrom i lošem. Oko sudnice je tmurno i napeto jer suđenje treba da počne.

Optužbe protiv Pinokia su ozbiljne: svirao je trube iz škole; lagao; izigravao povjerenja onih koji su ga voljeli, bio je klevetnik.

Na zahtjev tužitelja svjedoci ponavljaju, jednan po jedan, istu priču: Pinokio je nepristojno, nezahvalno i bezobrazno dijete, potpuno svjesno svojih nedjela, stoga je kriv i kažnjiv.

Samo njegov advokat, tata Geppetto i tirkizna vila, brane Pinokia govoreći glasno jezikom ljubavi i brige: on je samo dijete čija su prava narušena.

I za nekoliko sekundi tužioci se pretvaraju u optužene: „Roditelji, nastavnici i vlade, kao nosioci dužnosti, pozvani su da pomognu djeci i mladima da uživaju svoja prava. Ali Pinokia su svi napustili! ", odvrati advokat.

Čitajući presudu, sudac je nefleksibilan, presudivši jezikom prava: „Dijete je uvijek dijete. Roditelji i svaka institucija imaju odgovornost da, u granicama svojih mogućnosti i svojih finansijskih sredstava, obezbjede sve uslove neophodne za pun razvoj djeteta, u njihovom najboljem interesu.“ Pinokio nije kriv!

Prije 30 godina niko nije mogao zamisliti da primijeni principe Konvencije o pravima djeteta (CRC) na jednu od najpoznatijih dječijih priča na svijetu: „Pinokijeve Avanture“, o čuvenoj animiranoj marioneti koja nakon što prođe niz nevolja, konačno postaje dijete.

Predstava „Pinokio na suđenju“ se odigrala u sali italijanskog parlamenta 20. maja 2019, u znak obilježavanja 30. godišnjice CRC-a, u organizaciji italijanskog odbora UNICEF-a i predsedništva Komore poslanika. Učenici druge škole i njihovi učitelji predstavili su uzbudljivo pozorišno djelo, poslavši jasnu i snažnu poruku u dvoranu, punu vlasti, djece i roditelja za tu priliku: Pinokio može postati pravo dijete samo uz pomoć odraslih osoba koje imaju obavezu da ga zaštite i brinu o njemu.

Izvor: UNICEF blog