Pedijatrijske ambulante u Borićima i Sedri – oaze zaštite zdravlja i radosti

„Želim da budem fotograf, a i sami znate da su upravo oči najdragocjeniji alati za svakog fotografa“

Majda Balić za UNICEF
„Želim da budem fotograf, a i sami znate da su upravo oči najdragocjeniji alati za svakog fotografa“
UNICEF/Balić
15 Septembar/rujan 2020

„Želim da budem fotograf, a i sami znate da su upravo oči najdragocjeniji alati za svakog fotografa“, kaže 17-ogodišnji Ferhat* dok zadovoljno klima svome odrazu u ogledaju namještajući naočale. Prošlo je tri godine otkako je sa ocem, mamom i mlađom sestrom napustio svoj teheranski dom u potrazi za boljim životom u Evropi, i nakon godina provedenih na raznim granicama, nije više siguran kuda će ih odvesti najozbiljnija igra za bolji život.  Igra  je termin, koji migranti koriste kao sinonim za pokušaj prelaska granice. Ferhat je trenutno smješten u krajiškom privremenom prihvatnom centru Sedra sa porodicom. Prethodnu godinu svi su bili smješteni u jednom prihvatnom centru u Sarajevu, a prema njegovim riječima: gdje god da ih život nanese, sve će biti u redu dok je porodica na okupu.

Zahvaljujući UNICEF-u, Danskom vijeću za izbjeglice (DRC) i uz podršku EU, i partnerskim organizacijama koje pružaju pomoć migrantima, izbjeglicama i osobama u pokretu, Ferhat je ovog septembarskog jutra došao po svoje nove dioptrijske naočale u jednu cazinsku optičarsku radnju.

„Nakon što su mi na granici oduzeli sve lične stvari, uključujući i naočale, dežurni doktor Pedijatrijske ambulante Sedra procijenio je da trebam pregled oftamologa i vjerovatno nove naočale. Nakon toga sam dobio termin, ekipa iz DRC-a i UNICEF-a je došla po mene i odvela me oftalmologu, a kada mi je na pregledu utvrđena dioptrija, odveli su me i u optičarsku radnju da odaberem odgovarajući okvir. Danas sam, evo, nakon procedure koja je trajala nekoliko dana, dobio nove naočale. Hvala svima koji su mi pomogli i svima koju pomažu mojoj porodici i ostalima iz centra za trud i želju da čak i ovakim uslovima, ostvarimo osnovne ljudske potrebe“, kaže Ferhat.  

Članovi njegove porodice su, nažalost, u prethodnom periodu bili česti posjetioci medicinskih ustanova čije usluge obezbjeđuju UNICEF i DCR kroz DH Health funding: majčina je ruka zacijelila tek prije nekoliko dana kada su joj skinuli gips – ranije je slomila ruku u pokušaju prelaska granice, a otac je redovni pacijent obzirom na svoj kontinuirano visoki pritisak. Ferhat još neko vrijeme, do punoljetstva, ima pravo koristiti usluge dječije ambulante koje, osim osnovnih usluga pedijatrijske zaštite obuhvataju i usluge imunizacije, sistematske preglede, oftalmološke i dentalne usluge, konsultacije za majke i bebe, te obuke i treninge za djecu i odrasle.

Pedijatrijske ambulante u Borićima i Sedri – oaze zaštite
UNICEF/Balić
Pedijatrijske ambulante u Borićima i Sedri – oaze zaštite zdravlja i radosti
UNICEF/Balić

Sedra i Borići su klasični porodični kampovi: u Sedri je u trenutku naše posjete smješteno 213 osoba - od kojih je 53 djece, a u Borićima je smještena 51 porodica sa djecom. S ciljem da maksimalno učine podnošljivom svakodnevnicu mališanima u prihvatnim centrima, UNHCR  na terenu sarađuje organizacijama Save the Children, Médecins de Monde (MDM), Church World Service (CWS), World Vision, te centrima za socijalni rad Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Ključ i Hadžići, a česte su aktivnosti za najmlađe koje partnerske organizacije redovno sprovode u nakani da zabave, ali i educiraju djecu u pomenutim centrima. Tako je za vrijeme našega boravka u prihvatnom centru u Borićima organizirana dentalna radionica realizirana u partnerstvu sa lokalnom poliklinikom Muminović. Najmlađi su kroz igru dobili priliku naučiti kako se ispravo održava higijena usne šupljine, kako pravilno održavati zube, te kome se obratiti u slučaju dentalnih problema, a na kraju radionice podijeljeni su im i higijenski paketići koji sadrže osnovne potrepštine za dentalnu higijenu. Radost im nisu umanjile ni obavezne zaštitne respiratorne maske koje su ih onemogućile da trenutačno isprobaju sadržaj svoga higijenskog paketića. Naime, kako svi moraju nositi maske u zatvorenim prostorijama, dosjetljive suradnice poliklinike Muminović, donijele su izložbeni primjerak na kojemu je svako dijete dobilo priliku vlastititim ručicama isprobati naučeno na radionici.

Porodice s djecom smještene su u dva prihvatna centra (TRC Borići i Sedra) u USK-u, te sarajevskom prihvatnom centru (TRC) Ušivak, a maloljetnici bez pratnje smještenI su u svih pet prihvatnih centara (uključujući i centre Bira i Miral). Trenutno na prostoru USK boravi oko 4000 izbjeglica / migranata smještenih u četiri TRC-a, među kojima je oko 500 djece, i djecu bez pratnje i djecu razdvojenu od roditelja.

UNICEF BIH uz finansijsku podršku Zdravstvenog programa Evropske Unije (DG Health) osigurava da sva izbjeglička i raseljena djeca imaju osiguran pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja u BiH uključuje i pedijatrijske usluge.

*Ime je promijenjeno radi zaštite identiteta maloljetnika

 

UNICEF
UNICEF