Otvoren trodnevni “IT Girls i European Youth Award Impact Weekend”

"IT Girls" nadahnjuje djevojčice da razvijaju strast prema digitalnim tehnologijama, steknu digitalne vještine i vještine 21. vijeka te promoviraju i utiču na rodnu ravnopravnost u IKT industriji, vladama i među nastavnicima

UNICEF
Otvoren trodnevni “IT Girls i European Youth Award Impact Weekend”
UNICEF

20 Septembar/rujan 2019

U UN Zgradi u Sarajevu otvoren je “IT Girls i European Youth Award” Impact Weekend, trodnevni događaj koji okuplja više od 20 renomiranih stručnjakinja i stručnjaka iz cijele Evrope koji će svoja bogata iskustva i znanja podijeliti sa 60 mladih učesnica i učesnika. Kroz interaktivne radionice mladi će na trodnevnom “Impact Weekendu” imati priliku razvijati svoje ideje o digitalnim proizvodima ili uslugama u koncepte, steći nova znanja i naučiti kako pozitivno uticati na društvo.

“Vjerujem da su žene u središtu digitalne transformacije ove zemlje, a to omogućava da se prevaziđu neke od prepreka sa kojima se susreću u školi ili na svom radnom mjestu. Zato djevojke moraju imati pristup IT vještinama od nižih uzrasta, te kroz školovanje. "IT Girls" je prva inicijativa u Bosni i Hercegovini koja nadahnjuje djevojčice da razvijaju strast prema digitalnim tehnologijama, steknu digitalne vještine i vještine 21. vijeka te promoviraju i utiču na rodnu ravnopravnost u IKT industriji, vladama i među nastavnicima. Budućnost Bosne i Hercegovine podjednako se nalazi u rukama i žena i muškaraca. A da bismo vidjeli jednakost, prvo moramo osnažiti žene da se uključe u IKT”, izjavila je predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini gđa Rownak Khan.

„Samo 30% IT inženjera u svijetu su žene i vrijeme je da se to promijeni. Svi se možemo složiti da rodna ravnopravnost nije samo dobra, već i nužna. Vrlo je važno uvezati škole i nastavnike informatike i informacionih tehnologija sa liderima iz privatnog sektora. Zajednički cilj je povećanje samopouzdanja djevojčica i dječaka kako bi se suočili sa novim izazovima i promijenili negativne stavove prema preuzimanju rizika i konkurenciji”, izjavila je Nj. E. ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Stromquist i dodala: „Nadahnjujete mene, a možete nadahnuti i druge djevojke da slijede vaš primjer. Nadam se da ćete također nadahnuti donosioce odluka da mogućnosti koje su pred vama ubuduće ima mnogo više djevojčica i dječaka.”

Nadahnjujete mene, a možete nadahnuti i druge djevojke da slijede vaš primjer. Nadam se da ćete također nadahnuti donosioce odluka da mogućnosti koje su pred vama ubuduće ima mnogo više djevojčica i dječaka.”
UNICEF
Rownak Khan o IT Girls
UNICEF

Trio iz Mostara Adnana Hujdur, Hanna Tiro i Harisa Obradović kažu da je sve počelo kada su na Fakutetu informacionih tehnologija u Mostaru osvojile drugo mjesto za svoju ideju: “Tada su nas IT Girls primijetile. Naša tadašnja ideja je bila preopširna, ali u saradnji sa IT Girls smo došli do rješenja, odnosno ideje za razvoj aplikacije za roditelje koja prati zdravstveno stanje svoje djece, sa fokusom na djecu koja boluju od nekih hroničnih bolesti”, rekla je Adnana. Na pitanje šta za njih znači podrška IT Girls, Hanna je rekla: “To je bila prekretnica u razvoju naše ideje i osmišljavanju kako da pomognemo našoj zajednici. IT Girls su zaslužne i za predivno iskustvo koje nas je obogatilo - odlazak na Hackaton u Novi Sad. Od tada koristimo svaku priliku da radimo sa njima. Imamo podršku u svakom smislu, konstantno nas kontaktiraju i nude pomoć, ali i proslijede korisne informacije.” Buduće planove mladihMostarki podijelila je Harisa: “Želja nam je da pronađemo partnere koji će raditi sa nama, pomoći nam da ideju realizujemo do kraja, ali i da se ne završi sve na tome da ovo bude samo aplikacija. Želimo da pokrenemo start-up.”

Milica Papak i Danica Kunić iz Drvara su došle sa očekivanjima da prošire svoj tim i pronađu nekoga ko će raditi sa njima. “IT Girls su prvi put došle u Drvar 2015. godine kada su organizovale treninge tokom kojih smo učili kreirati web stranice. Do tada jedini naš susret sa programiranjem je bio sporadično na časovima informatike i to je bilo zbog dobre volje naših nastavnika da nas upute, a ne zato što je to dio nastavnog plana i programa”, rekla je Milica. Njih dvije razvijaju ideju koja se vodi mišlju da ne postoji razlika između kupljene i udomljene životinje: “Pretprošle godine smo na Tehnomašti sa ovom idejom bile među pobjednicima, a sada je nadograđujemo i razvijamo. Radi se o Pet Book aplikaciji, odnosno vrsti društvene mreže koja će pomoći da se smanji broj životinja u azilima i da se što veći broj životinja udomi, umjesto da se kupuje”, izjavila je Danica.

“Za ovaj događaj sam čula preko društvenih mreža i odlučila sam doći. Ovo je moj prvi susret sa IT Girls, bivša sam studentica Elektrotehničkog fakulteta na Palama i došla sam bez razvijene ideje, jer želim pronaći tim kojem mogu pomoći da razvije svoju ideju, ali i da naučim nešto novo i proširim svoje znanje”, rekla je Željana Nešković sa Pala.

"IT Girls" nadahnjuje djevojčice da razvijaju strast prema digitalnim tehnologijama, steknu digitalne vještine i vještine 21. vijeka te promoviraju i utiču na rodnu ravnopravnost u IKT industriji, vladama i među nastavnicima
UNICEF
IT girls “IT Girls i European Youth Award Impact Weekend”
UNICEF

IT Girls inicijativa je zajednička inicijativa agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP i UN Women) koja se bavi prevazilaženjem ograničenja i prepreka s kojima se suočavaju djevojke i žene u sektoru informacionio komunikacionih tehnologija (IKT) u BiH.

European Youth Award jedinstveni je pokret mladih inovatora širom svijeta koji nikada ne prestaju učiti, ispitivati i poboljšavati svijet u kojem živimo. “European Youth Award” vjeruje da moć digitalnih tehnologija može stvoriti pozitivan utjecaj na društvo. Tokom godine se organizuje nekoliko aktivnosti i događaja širom Evrope, a ovo je prvi put da se jedan takav događaj održava u Bosni i Hercegovini.