Odjeća ne čini čovjeka, ali čini djecu sretnom

U protekloj godini UNICEF je osigurao zimsku i ljetnu odjeću i obuću za skoro 1000 djece

Simona Ruznic za UNICEF
Odjeća ne čini čovjeka, ali čini djecu sretnom
UNICEF/Midzic
15 Decembar/prosinac 2021

Postoji stara izreka koja kaže da odjeća ne čini čovjeka. Iako se slažemo da ona nosi važnu mudrost da se karakter osobe ne sudi prema njihovoj odjeći i vanjskom izgledu, lijepa i topla odjeća zasigurno čini svakog, a posebno djecu, sretnom.

Svake zime UNICEF nabavlja neprehrambene artikle (odjeću, obuću, trenerke, donji veš, čarape, kape, rukavice i šalove) za djecu u pokretu. Ove zime također. Gomila zimske odjeća i obuće bit će podijeljena djeci izbjeglicama, migrantima i azilantima u privremeno prihvatnim centrima u Unsko-sanskom kantonu.

Iako su topla odjeća i obuća neizmjerno važna svoj djeci u pokretu, posebno će obradovati djecu školskog uzrasta. Prva distribucija zimske odjeće i obuće organizirana je u privremeno prihvatnom centru Borići u Bihaću početkom decembra i obuhvatila je 114 djece uzrasta od 0 do 17 godina.

Odjeća ne čini čovjeka, ali čini djecu sretnom 2
UNICEF/Midzic

Zaynab*, majka petoro djece iz Jordana, govori koliko je zadovoljna stvarima koje su njena djeca dobila u ovoj distribuciji:

‘’ Ova odjeća je odlična; lijepog je izgleda i moderna. Ovo je prvi put da je moja 6-mjesečna kćerka dobila odgovarajuću odjeću za bebe. Mojoj kćerki školskog uzrasta se jako svidjelo što imaju različite modele cipela za dječake i djevojčice.''

Nabavka zimske odjeće i obuće je dugotrajna i mukotrpna procedura i uključuje mnogo različitih aktera, ali krajnji rezultat je uvijek vrijedan toga - vidjeti djecu i njihove roditelje zadovoljne i znati da se neće smrzavati dok su izvan prihvatnih centara.

Prva distribucija zimske odjeće i obuće organizirana je u privremeno prihvatnom centru Borići u Bihaću početkom decembra i obuhvatila je 114 djece uzrasta od 0 do 17 godina.
UNICEF/Midzic
U protekloj godini UNICEF je osigurao zimsku i ljetnu odjeću i obuću za skoro 1000 djece
UNICEF/Midzic

Ida i Samra, UNICEF-ove konsultantkinje koje rade u privremeno prihvatnom centru Ušivak, dijele svoja iskustva:

'Proces distribucije uvijek je u određenoj mjeri izazovan zbog velikog broja djece, ali mi se trudimo da svako dijete dobije odgovarajuću veličinu, pa čak i svoju željenu boju, ako je moguće. Djeca se najčešće najviše raduju malim stvarima kao što su kape, rukavice i šalovi. Uvijek nam je drago vidjeti djecu kako šetaju Centrom u odjeći koju je za njih nabavio UNICEF. Djeca i njihovi roditelji su uvijek veoma zahvalni. S obzirom na to da dosta vremena provode u pokretu, njihova odjeća, a posebno obuća, brzo se habaju i raspadaju. Zbog toga su važna redovne podjele odjeće i obuće za djecu. Ponosne smo što smo dio ovoga i dječiji osmijeh je za nas najbolja nagrada.’’

Jalal*, otac šestoro djece iz Afganistana, sretno pozira sa svojom djecom u njihovoj novoj zimskoj odjeći
UNICEF/Midzic

Jalal*, otac šestoro djece iz Afganistana, sretno pozira sa svojom djecom u njihovoj novoj zimskoj odjeći:

''Imam šestoro djece i vrlo su sretni što su dobili novu odjeću i obuću. Ovo je prvi put da su dobili odjeću koja im se dopada. Ovo je bila najbolja distribucija odjeće do sada! Također, želim pohvaliti osoblje Centra zbog njihove gostoljubivosti.''

U privremeno prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi više od 300 djece izbjeglica, migranata i azilanata. U protekloj godini UNICEF je osigurao zimsku i ljetnu odjeću i obuću za skoro 1000 djece. Uz niz usluga koje je potrebno pružiti, obezbjeđivanje odjeće i obuće predstavlja direktni odgovor na potrebe djece doprinoseći njihovom zadovoljstvu i osjećaju zaštićenosti.

* Imena i detalji koji otkrivaju identitete promijenjeni su radi zaštite privatnosti i sigurnosti aktera.