"(Ne) jednaki u obrazovanju - (ne)jednaki u društvu"

Na FPN u Sarajevu održan okrugli stol u okviru pobjedničke kampanje javnog zagovaranja

Almir Panjeta za UNICEF
Na FPN u Sarajevu održan okrugli stol u okviru pobjedničke kampanje javnog zagovaranja
UNICEF/Panjeta

19 Decembar/prosinac 2019

Studentice i studenti sa invaliditetom, na fakultetima imaju veliku podršku kolegica i kolega, profesorica i profesora i ne osjećaju se isključeno, ali kada su arhitektonske barijere i nedostatak adekvatne opreme i prilagođenih nastavnih sredstava u pitanju – puno je toga na čemu treba raditi. Jedan je ovo od zaključaka okruglog stola "(Ne) jednaki u obrazovanju-(ne)jednaki u drustvu" organiziranom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u okviru pobjedničke kampanje javnog zagovaranja nastale na nedavno održanoj radionici "Unapređenje vještina javnog zagovaranja i procjena potreba zajednice“ (PODIUM).

Spomenuta radionica održana je u okviru projekta Medijska i informacijska pismenost mladih u BiH u funkciji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja. Aktivnosti su podržane u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

“Naša osnovna poruka jeste da se u obrazovnom procesu moraju poštovati prava svih studeneta i studentica bez obzira na bilo koje razlike. Potpuno i kvalitetno uključivanje svih studentica i studenata od izuzetne je važnosti za cjelokupno društvo. Da bi se to postiglo sve trebamo posmatrati jednako, kroz njihove mogućnosti, a ne kroz poteškoće, jer poteškoća nije njihova jedina osobina”, kazala je u uvodu okruglog stola Ajša Mehović, studentica na Odsjeka za socijalni rad na FPN koja je s kolegicama s Odsjeka, Berinom Malićbegović, Mubinom Arnaut te studenticama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Monom Jahjaefendić i Selmom Hadžihalilović, osmislila pobjedničku kampanju.

Na okruglom stolu je prikazan i kratki film koji su studentice na ovu temu snimile s mentoricom Anidom Dudić i koji je na stranici FPN i društvenim mrežama imao više hiljada pregleda. Sagovornice i sagovornici u filmu kao jedan od većih problema naveli su da većina fakulteta na UNSA nema prilagođene prilaze studentima i studenticama s poteškoćama, kao ni funkcionalne liftove koji bi im olakšali kretanje.

“Uz ostale aktivnosti, Ministarstvu obrazovanja KS biće upućena inicijativa za odobrenje sredstava kako bi se uklonile arhitektonske barijere i nadamo se da će sve ovo biti samo početak priče i doprinijeti rješenju problema”, kazala je Selma Hadžihalilović, a na okruglom stolu studentice i studenti s poteškoćama koji studiraju na Fakultetu političkih nauka imali su priliku podijeliti svoja iskustva.

Naša osnovna poruka jeste da se u obrazovnom procesu moraju poštovati prava svih studeneta i studentica bez obzira na bilo koje razlike.
UNICEF/Panjeta
Okrugli stola "(Ne) jednaki u obrazovanju-(ne)jednaki u drustvu" organiziranom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu
UNICEF/Panjeta

Studentica Nadina Imamović kaže da joj je nakon što je prošla kroz inkluzivni vrtić u Švedskoj, redovnu osnovnu školu u BiH i srednju školu u Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, studiranje predstavljalo veliki izazov.

“Bilo je mnogo pitanja. Kako doći do fakulteta, kako ući, pristup salama, kako se snaći u gužvi ogromnog amfiteatra… Pored toga bilo je pitanje pristupačnosti literature. Kolegice i kolege, profesorice i profesori su sa svoje strane učinili sve da se osjećam prihvaćeno i dali mi punu podršku, i uspjela sam”, ispričala je Nadina Imamović, a svoje iskustvo iznio je i Rinat Kevrić, koji je fakultet upisao nakon oporavka od teškog moždanog udara:

“Prošao sam kroz mnogo toga, trenutno sam student, imam veliku podršku ali i nekih negativnih iskustava kojima ne pridajem pažnju, jednostavno idem dalje”, kazao je Rinat, a slično iskustvo podijelila je i studentica Filozofskog fakulteta Amina Čajić:

"Sa 16 godina sam doživjela moždani udar, poslije kojeg se mnogo toga promijenilo, ali nisam odustajala i išla sam dalje. Svaki pojedinac generalno treba imati veći senzibilitet prema drugima i tu nema velike razlike. Lično, ne želim ništa više od onoga što imaju drugi studenti i studentice, želim samo ravnopravnost”.

Svoja iskustva iznio je i Emrah Tepić poručivši kako su mu sve prepreke na koje je nailazio davale dodatnu snagu:

“Od djetinjstva sam slijep, ali nikad nisam želio da budem neko ko sjedi po strani. Imao sam želju da upišem fakultet i da dobijem priliku da pokažem svoje znanje, da aktivno participiram, da predlažem. Želim da rušim stereotipe, da pokažem i dokažem da mogu i da kao što je Louis Braille (Braj) izumio pismo koje je pomoglo čitavom svijetu i ja osmislim nešto što će pomoći svima”, kazao je Emrah Tepić.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Sead Turčalo pozdravio je pobjedničku kampanju , te kazao kako je veoma važno raditi na povećanju senzibiliteta.

“Studenti s poteškoćama susreću se svakodnevno s preprekama koje je uz malo truda i podrške lako savladati i prevazići”.

Rukovodilac Instituta za društvena istraživanja na FPN doc. dr. Emir Vajzović kazao je kako su radionica i kampanja koja je iz nje proizašla nastavak višegodišnjeg rada sa studenticama i studentima te s partnerima:

“Imali smo priliku raditi sa brojnim studenticama i studentima koji imaju puni entuzijazma i želju da svoje potrebe ispolje na pravi način. Potrebno je da mladi ljudi definišu probleme i da rade na promjenama koje su neophodne. Ponosan sam kad vidim konkretne aktivnosti koje mogu uticati na promjenu svijesti i pokazati kako je moguće uticati na donosioce odluka”.

Šefica Odsjeka za socijalni rad FPN prof.dr. Sanela Šadić kazala je kako je uvođenjem inkuzivnog obrazovanja počeo ozbiljan proces inkluzije:

“Proces traje već nekoliko godina i danas svjedočimo uvođenju inkluzije u tercijarno obrazovanje za šta je veoma bitno da učimo jedni od drugih, čujemo različita iskustva i dodatno se senzibiliziramo”.

Prodekan za nastavu na FPN, prof.dr. Elvis Fejzić, govoreći o iskustvima u inkluzivnom obrazovanju potcrtao je važnost inkluzivnog društva:

“Naše društvo nažalost još uvijek nije u potpunosti inkluzivno, razdiru ga brojni stereoptipi na čijem razbijanju je potrebno još raditi i ići prema društvu jednakih mogućnosti”.

Asistentica Berina Beširović, voditeljica radionice „Unapređenje vještina javnog zagovaranja i procjena potreba zajednice“ istakla je kako je ponosna viđenim rezultatima:

“Kroz zajednički rad definisali su probleme i ono što je najbitnije – ponudili rješenja. Potrebno je mnogo senzibilnosti, potrebno je da slušamo jedni druge jer mi smo društvo koje se kroz dijelog za budućnost može unaprijediti”, kazala je ona.

Prisutnima se obratila i Renata Gojak iz iz UNICEF-a BiH koji uz UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH radi na realizaciji Projekta “Dijalog za budućnost”:

“Bosni i Hercegovini je pripala vodeća uloga da pokuša razviti svijest o tome kako unaprijediti društvo nakon konflikta i pokazati da se može desiti transformacija. “Dijalog za budućnost” je tu za sve, a posebno za one na marginama.”

“Naše društvo nažalost još uvijek nije u potpunosti inkluzivno, razdiru ga brojni stereoptipi na čijem razbijanju je potrebno još raditi i ići prema društvu jednakih mogućnosti”.
UNICEF/Panjeta