Kampanja #SlušajDijete za 30 godina Konvencije o pravima djeteta

UNICEF u Bosni i Hercegovini naglašava da “Konvencija o pravima djeteta služi kao podsjetnik cijelom svijetu da djeca trebaju posebnu pažnju, da su posebno ranjiva kategorija društva i da je odgovornost država da ostvare sva prava za svako dijete”

UNICEF
Kampanja #SlušajDijete za 30 godina Konvencije o pravima djeteta
UNICEF

20 Novembar/studeni 2019

Nizom aktivnosti UNICEF je širom svijeta obilježio 30. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta, a u Bosni i Hercegovini UNICEF je cijelu 2019. godinu posvetio ovom jubileju. “Konvencija o pravima djeteta služi kao podsjetnik cijelom svijetu da djeca trebaju posebnu pažnju, da su posebno ranjiva kategorija društva i da je odgovornost država da ostvare sva prava za svako dijete. To je dobar početak za prihvatanje odgovornosti naspram realizacije svakog prava za svako dijete.”, kaže šefica predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini dr Rownak Khan koja je učestvovala i u jednom od videa koji su plasirani kroz društvene mreže.

Djeca su uradila intervjue s popularnim ličnostima i ljudima iz medija kako bi im pomogli da približe Konvenciju o pravima djeteta građanima i učinili je svakodnevnom i pristupačnom u novim digitalnim medijima. S djecom su o njihovim pravima danas te o tome kako je bilo odrastati ranije govorili Amel Tuka, Larisa Cerić, Brankica Raković, Boris Šavija, Amra Džeko, Kontra, Đurica Štula i mnogi drugi. U više od 30 videa u produkciji UNICEF-a BiH, koji su plasirani putem društvenih mreža pod zajedničkim nazivom “30 dana za 30 godina Konvencije o pravima djeteta” poznati bosanskohercegovački sportisti, muzičari, TV lica, influenseri, mladi, ali i iskusni glumci, te šefica Predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini i članovi Predsjedništva BiH, podijelili su svoja sjećanja na djetinjstvo – o tome da li su ih i kako slušali kad su bili djeca, šta su htjeli postati kad odrastu, čime se sada bave, ali i šta žele za svako dijete ili su poslali video poruke o važnosti poštovanja svih prava za svako dijete.

“Mobilisali smo sjajnu podršku sa svih strana – od djece, škola, institucija pa do popularnih i medijskih ličnosti. Kampanja #SlušajDijete dala nam je priliku da glasno ponovimo da djeca nisu samo naša budućnost, nego i sadašnjost: već danas, svako od nas može učiniti nešto za dobrobit djece. Najmanje što možemo učiniti je da djecu, njihova prava, želje i potrebe shvatimo ozbiljno.”, kaže Nela Kačmarčik, voditeljica komunikacija UNICEF-a u BiH.

Fokus je stavljen na ono što djeca žele da kažu i kako oni vide svoja prava, pa se tako dio kampanje odvijao u školama gdje su djeca pomogla da se napravi verzija Konvencije razumljiva svakom djetetu.

“Kad sam bio mali htio sam da budem lik iz crtića, gledao sam Batmana i Supermana i želio sam biti super heroj, da spašavam, da pomažem. Volio bih da se vratim u prošlost, da osjetim dječiju slobodu, igram se i u živam u svemu”, kazao je atletičar, vicešampion svijeta Amel Tuka u razgovoru s djevojčicom Unom dodajući kako bi za svako dijete prije svega poželio ljubav: “Poželio bih da svako dijete osjeti ljubav, prvo od svoje porodice, i kad osjete da ima roditelje uz sebe koračaju hrabro naprijed”.

Glumac Boris Šavija u razgovoru s dječakom Teodorom kazao je kako su njega kao malog roditelji slušali: “Nisu se oglušili na moje želje i htijenja i pružali su mi da imam svoj izbor, mogu reći da sam imao jako razumne roditelje. Kada bih se sad vratio u djetinjstvo sebi kao djetetu bih rekao da to djetinjstvo iskoristim što je više moguće, da se što više igram i da se ne brinem”.

U obilježavanje 30. godišnjice uključili su se i poznati youtuberi Braco Gajić i Cerix koji su nakratko preuzeli Instagram profil UNICEF-a i razgovarali sa djecom o važnim temama.

Događaj “Dijete je dijete” pripremljen u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u BiH u fokusu je stavio djecu u pokretu i njihova prava, uz otvaranje izložbe “Pričaj mi...” nastale pod pokroviteljstvom “Humanity in Action”. Izložba je kombinovala seriju ratnih fotografija djece koje je ustupio Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva, sa UNICEF-ovim fotografijama današnjih izbjeglica i migranata. Priče djece koja su boravila u migrantskim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini kroz performans su ispričala djeca iz dramske akademije Helen O’Grady iz Sarajeva, a događaj su upotpunile su tri izložbe – prodajna izložba radova djece i mladih iz migrantskih prihvatnih centara iz BiH, izložba fotografija nastalih tokom kampanje “Pričaj mi...”, te izložba postera “Dijete je dijete”, koje su za UNICEF u BiH kreirali mladi umjetnici i dizajneri, učesnici Pop Up Sarajevo studentskog festivala dizajna i vizuelnih komunikacija.

Tradicionalni festival “Mali kompozitor” koji se u Banja Luci tradicionalno održava na Međunarodni dan djeteta 20. Novembra, ove godine je dodatno bio u znaku obilježavanja 30. godišnjice Konvencije, a centralno obilježavanje Godišnjice održalo se isti dan u Parlamentu BiH koji je kao jednu od ključnih tema imao i diskusiju o preporukama Komiteta za prava djeteta.

“Međunarodni pravni okvir je početna tačka za ostvarenje prava djeteta, a Međunarodna konvencija o pravu djeteta predstavlja osnovni instrument u cilju određivanja zakonskog okvira i politike zemalja ugovornih strana Konvencije, a koji se fokusiraju na rješavanje pitanja prava djeteta. Program za saradnju UNICЕF-a i Bosne i Hercegovine za period 2015. – 2019. godine je posebno važan jer dodatno doprinosi implementaciji Konvencije о pravima djeteta, Konvencije о eliminaciji svih oblika diskriminacije žena i Konvencije о pravima osoba s invaliditetom te ostvarivanje Razvojne agende za period poslije 2015. godine”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju na generalnoj debati 74. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Ovo prilikom je potvrdio opredijeljenost BiH Konvenciji o pravima djeteta.

UNICEF BiH i ove godine raspisao je konkurs za novinarski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta namijenjen novinarima i novinarkama iz bh. medija, a na radionici koja će se održati 22. i 23. novembra biće dodijeljene i nagrade za najbolje radove.

Viber stickeri koje su na poziv UNICEF-a BiH prošle godine na temu „Sretno djetinjstvo“ kreirali djevojčice i dječaci iz škola širom Bosne i Hercegovine aktuelizirani su povodom obilježavanja 30 godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Djeca iz cijele Bosne i Hercegovine su dobila priliku da preko ove svjetski poznate messaging platforme pošalju poruke o sigurnom okruženju za svako dijete, da govore u ime druge djece i zagovaraju poruke važne za njih i tako razviju kritičko mišljenje koje mogu izraziti verbalno, ali i putem crteža. Kako su poruke koje su djeca uputila univerzalne, ove godine su se njihovi radovi našli na VIBER platformi kao Sticker paket.