Edukacija protiv predsrasuda i stereotipa

UNICEF i partneri organizovali obuku za obrazovne profesionalce u Unsko-sanskom kantonu: Kako prepoznati i umanjiti stereotipe, predrasude i dikriminaciju u školama?

Dzenita Durakovic za UNICEF
Edukaciju ”Društvena pravda” u Bihaću, s ciljem stvaranja sigurnijeg i jednakog okruženja za svako dijete, organizovana je u decemberu 2019 za 50 nastavnika Unsko-sanskog kantona, uz podršku UNICEF-a u Bosni i Hercegovini i organizacije Save the Children u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Unsko-sanskog kantona, a uz finansijsku podršku Evropske unije.
UNICEF/Budimlic
09 Decembar/prosinac 2019

Ukupno 50 nastavnika/ca, učitelja/ica i pedagoga iz škola sa područja Unsko-sanskog kantona učestvovalo je u višednevnom edukativnom programu a u fokusu je bilo prepoznavanje i mehanizmi borbe protiv predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Edukaciju u Bihaću organizirali su UNICEF u Bosni i Hercegovini i organizacija Save the Children u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Unsko-sanskog kantona, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Iako iza sebe ima brojne edukacije, treninge i višedecenijsko iskustvo u obrazovanju Nermina Delić, nastavnica u OŠ „Harmani 2“ u Bihaću kaže da joj je i ova radionica bila od velike koristi i da joj je iznova pokazala da uvijek ima prostora da radi na sebi.

„Zaista i onda kada nam se čini da poznajemo sami sebe, ovakve radionice nam pokažu da uvijek ima prostora za nešto novo i rad na sebi. Pitanje identiteta je veoma složeno pitanje i mi smo kroz ove praktične radionice imali priliku da naučimo nešto novo i da ta nova znanja i vještine ponesemo u svoje učionice. Općenito možemo da to korisitimo kroz život, da razmišljamo o sebi i drugom na jedan drugačiji način. Često nismo ni svjesni da nosimo u sebi neke stereotipe koji vode do predrasuda a kasnije možda i do nekih neprihvatljivih oblika ponašanja. Imali smo odlične trenere i ova radionica samo je ukazala na neke probleme i otvorila pitanja o kojima možda ranije nismo razmišljali,“ kazala je Delić.

Sličnog je mišljenja i Emina Mujić, asistentica u nastavi u OŠ „Stijena“ u Cazinu. „U društvu u kojem se svakodevno susrećemo sa predrasudama i dikriminacijom ova radionica je nama nastavnicima od velike koristi, jer smo naučili kako da na jedan lakši način prepoznamo ovakav vid ponašanja u učionici ali i u svakodevnom životu“, naglašava Mujić. „Društvena pravda“ jako je bitna tema za za kreiranje odgovarajućeg i sigurnog okruženja za djecu iz ranjivih skupina, kojih u Bosni i Hercegovini ima jako puno. U Unsko-sanskom kantonu posebno je značajna zbog aktuelne migratske krize i povećanog priliva izbjeglica, migranta i tražilaca azila.

„Jako je bitno da se nastavnici/ce, učitelji/ce, i pedagozi osvijeste o temama vezanim za društvenu pravdu, jer će oni u svojim školama na djecu prenositi ove vrijednosti i stvarati građane budućih društava. Cilj je osposobiti osoblje škola da u sebi, i svojim okruženjima, prepoznaju predrasude, stereotipna i diskriminatorna ponašanja, te da se bore protiv njih“, kaže Amila Madžak, saradnica za obrazovanje u UNICEF-u.

Trening ”Društvena pravda” poučava kako da se u sebi i svom okruženju prepoznaju ove pojave, i alatima za borbu protiv njih. Kroz praktične vježbe, trenerice Lejla Ovčina i Šejla Bjelopoljak sa nastavnicima podučavale su nastavnice i nastavnike kako da prepoznaju štetna ponašanja kod sebe i kod drugih.  Ukupno 50 nastavnika/ca, učitelja/ica i pedagoga iz škola sa područja Unsko-sanskog kantona učestvovalo je u višednevnom edukativnom programu a u fokusu je bilo prepoznavanje i mehanizmi borbe protiv predras
UNICEF/Budimlic
Tokom treninga, realizovana je jedna od konkretnih i zanimljivih vježbi - ''Okrivi okrivljenog'' koja je uz pun angažman svih učesnika i pozitivnu energiju pomogla da se razviju mehanizmi za prepoznavanje nekih od tipičnih diskriminatornih ponašanja.  Ukupno 50 nastavnika/ca, učitelja/ica i pedagoga iz škola sa područja Unsko-sanskog kantona učestvovalo je u višednevnom edukativnom programu a u fokusu je bilo prepoznavanje i mehanizmi borbe protiv predrasuda, stereotipa i diskriminacije.  Edukaciju u Bihaću
UNICEF/Budimlic

Iako potpuno iskorijenjivanje predrasuda, stereoptipa i diskriminacije, po bilo kom osnovu, nije moguće niti u puno uređenijim državama od Bosne i Hercegovine, ipak je moguće podići svijest i smanjiti ove negativne oblike ponašanja u društvu, istaknuto je ovom prilikom.

„Samim tim što pasivno usvajamo stereotipe i predrasude, neophodna je senzibilizacija nastavnog kadra koji će ih prepoznavati. Ako nemamo kvalitetan obrazovni kadar, ne možemo ni očekivati da će takvo ponašanje biti primijećeno. S druge strane, neko trpi posljedice predrasudnih akcija od strane društva ili pojedinaca. Ja znam da nismo zadovoljni sa društvenom pravdom u ovom kontekstu u našoj državi, u našem kantonu, niti bilo gdje, ali nastavnici su oni koji mogu to promijeniti. Pogotovo je bitna njihova institucionalna uloga jer oni mogu govoriti u ime onih koji trpe posljedice svog stanja koje nisu izabrali“, ističe Šejla Bjelopoljak, docentica na Pedagoškom fakultetu u Bihaću i trenerica za društvenu pravdu.

Belmana Trivunić, direktorica OŠ „Harmani 1“ ocijenila je ovaj trening itekako značajnim za obrazovne ustanove na području USK, ali i da bi isti trebalo organizirati i za uposlenike mnogih drugih institucija i ustanova.

„Jako je važna ova edukacija za obrazovni sistem i za nastavnike, no preporučujem ovakav vid edukacije za sve nivoe i u svim oblastima, ne samo za obrazovanje, nego i organe uprave i vlasti svih nivoa jer mnogi bi sebe mogli prepoznati u ovim elemetima šta znači u stvari predrasuda, stereotip, odnosno diskriminacija, jer smo društvo jako podložno svemu tome u svakodnevom životu“, zaključuje Trivunić.