Djevojke iz BiH dizajnirale mobilnu aplikaciju pametnog asistenta

Aplikacija Ideal Day temelji se na psihološkim tehnikama upravljanja vremenom

Adna Medošević
Adna Medošević
Adna Medošević
12 Februar/veljača 2020

Sve velike promjene kreću od ideje i želje za napredkom. To je prvi korak, možda čak najjednostavniji. Jer često su ideje moment inspiracije, neočekivane i neostvarljive na prvi pogled; dok je želja za napretkom zapravo ono što čitav proces pokrene. Moja ideja, koja me je odvela na nezaboravno putovanje i izazove, kliknula je u meni za svega nekoliko minuta.

Ideja o smart-assistant mobilnoj aplikaciji baziranoj na psihološkim tehnikama i tehnikama upravljanjem vremenom bila je rođena. Uskoro nazvana Ideal Day, ona je postala zajednički projekat sa četiri talentovane djevojke širom Bosne i Hercegovine-Dženanom Selimović, Amilom Mujkić, Nasihom Šadinlijom i Amilom Klepo; bez kojih ova ideja bi i ostala samo lampica u glavi. Od programiranja do marketinga, zajedno smo podijelile znanja i formirale skladan tim, te zakoračile jedan korak naprijed. Pobjednice na regionalnom EYA (European Youth Award) Impact Week takmičenju za najbolje digitalno rješenje, 3. mjesto na Start Me Up High takmičenju, učesnice IT Girls Hackatona i EYA pobjedničkog festivala u Grazu, članice IT Girls incijative, su samo niz istaknutih uspjeha u ovih par mjeseci.

Adna Medošević EYA
Adna Medošević

Dolaskom na EYA Impact Week takmičenje u Sarajevu, odakle je naš projekat i susret tima započeo, nisam ni pomislila da ću ostvariti ovakve rezultate. I danas se radosno sjećam prve večeri iznošenja svoje ideje pred pedeset nepoznatih djevojaka. Nervozno sam stajala u sredini prostorije nakon svoga govora, nadajući da će se nekome dopasti moja ideja. Priznajem da je to iščekivanje u tom momentu za mene izgledalo strašnije nego svi javni nastupi koji su uslijedili kasnije. Ali jedna po jedna članica tima mi je prišla te večeri, gdje smo se prvi put i upoznale, a za samo par dana trajanja takmičenja, pored formiranja uloga, osnivanja projekta i konačne pobjede, postale smo i prijateljice. Zahvaljujući dodatno izvrsnoj organizaciji takmičenja, informativnim radionicama svjetskih stručnjaka i druženjem, ovo takmičenje mi je pružilo jednu od najljepših uspomena te godine.

Uz podršku i angažmant IT Girls incijative, saznale smo za EYA Impact Week takmičenje, ostvarile smo brojne kontakte i lično upoznale visoke predstavnike IT sektora, pomogle su mome timu financijski da učestvuju na EYA festivalu u Grazu, pružile nam priliku na takmičenju IT Girls Hackatonu, te omogućile nam da postanemo njihove članice, i zajedno ohrabrujemo i inspirišemo ostale djevojke poput nas da osmisle sljedeću veliku IT ideju, formiraju tim i započnu životno putovanje.

Jedna originalna ideja i jedan tim su dovoljni za uspjeh kada podrška poput IT Girls već postoji.