ZAJEDNIČKA IZJAVA UNICEF I UNESCO POVODOM PUCNJAVE U OSNOVNOJ ŠKOLI LUKAVAC

14 Juni/lipanj 2023

Sarajevo, 14 Juni 2023 - UNICEF i UNESCO su duboko uznemireni zbog pucnjave koja se danas dogodila u Osnovnoj školi Lukavac. Naše misli su sa porodicama i prijateljima povrijeđenih u ovom napadu, kao i onima koji su doživjeli traumu prouzrokovanu ovim incidentom. Škole bi morale biti mjesta nade, optimizma, mjesta gdje se pripremamo da kreiramo bolji svijet. Škole ne smiju biti mjesta u kojima se dešava bilo kakav oblik nasilja.

UNICEF i UNESCO apeluju na medije i članove zajednica, posebno online zajednica, da se uzdrže od spekulacija o motivima, postavljanja i dijeljenju slika ili videa ovog incidenta i učesnika u incidentu, budući da bi sve to moglo ostaviti negativne posljedice na djecu i njihove porodice.

UNICEF I UNESCO su na raspolaganju vlastima u Bosni i Hercegovini, kako bi omogućili da škole budu mjesta u kojima su djeca sigurna i imaju podršku.

Vodič o medijskom izvještavanju o tragičnim incidentima koji uključuju djecu možete naći na linku: 

 

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u