Zajednička izjava izvršne direktorice UNICEF-a Catherine Russell i generalnog direktora SZO dr. Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa povodom Svjetske sedmice dojenja

01 August/kolovoz 2022
bfw
UNICEF

NJUJORK/ŽENEVA, 1. avgust 2022. – „Kako globalne krize nastavljaju da ugrožavaju zdravlje i ishranu miliona beba i djece, važnost dojenja kao najboljeg mogućeg početka u životu je bitnija nego ikad.

„Ova Svjetska sedmica dojenja, pod sloganom Korak naprijed za dojenje: Obrazujte i podržite, UNICEF i SZO pozivaju vlade da dodijele veća sredstva za zaštitu, promociju i podršku politikama i programima dojenja, posebno za najugroženije porodice koje žive u ekstremnim situacijama.

“Tokom vanrednih situacija, uključujući one u Afganistanu, Jemenu, Ukrajini, na Rogu Afrike i Sahelu, dojenje garantuje siguran, hranjiv i dostupan izvor hrane za bebe i malu djecu. Nudi snažnu liniju odbrane od bolesti i svih oblika pothranjenosti djece.

 “Dojenje također djeluje kao prva bebina vakcina, štiteći je od uobičajenih dječjih bolesti.

„Ipak, emocionalni stres, fizička iscrpljenost, nedostatak prostora i privatnosti i loši sanitarni uslovi koje doživljavaju majke u vanrednim slučajevima znače da mnoge bebe propuštaju prednosti dojenja koje im pomaže da prežive.

“Manje od polovine svih novorođenih beba doje u prvom satu života, što ih čini ranjivijim na bolesti i smrt. A samo 44 posto dojenčadi se isključivo doji u prvih šest mjeseci života, što je manje od cilja Svjetske zdravstvene organizacije od 50 posto do 2025.

„Zaštita, promocija i podrška dojenju važnija je nego ikad, ne samo za zaštitu naše planete kao krajnjeg prirodnog, održivog, prvog sistema ishrane, već i za opstanak, rast i razvoj miliona beba.

„Zbog toga UNICEF i SZO pozivaju vlade, donatore, civilna društva i privatni sektor da pojačaju napore za:

• Dajte prioritet ulaganju u politike i programe podrške dojenju, posebno u osjetljivim i nesigurnim kontekstima.

• Opremiti nutricioniste i zdravstvene radnike u ustanovama i zajednicama vještinama koje su im potrebne za pružanje kvalitetnog savjetovanja i praktične podrške majkama da uspješno doje.

• Zaštitite njegovatelje i zdravstvene radnike od neetičkog marketinškog uticaja industrije formule tako što će u potpunosti usvojiti i implementirati Međunarodni kodeks marketinga zamjene za majčino mlijeko, uključujući i humanitarne svrhe.

• Implementirati politike prilagođene porodici koje majkama pružaju vrijeme, prostor i podršku koja im je potrebna za dojenje.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u