Zabrinjavajući globalni porast slučajeva morbila – sve veća prijetnja djeci

28 Februar/veljača 2019
Zabrinjavajući globalni porast slučajeva ospica – sve veća prijetnja djeci
UNICEF/Kapetanović

Deset država činilo je otprilike tri četvrtine ukupnog povećanja slučajeva ospica u 2018. godini, uključujući značajne slučajeve u Brazilu, na Madagaskaru, na Filipinima, u Ukrajini i Jemenu.

 

New York, 1. mart 2019. godine - UNICEF je danas upozorio da prijavljeni slučajevi morbila postaju zabrinjavajuće visoki na cijelom svijetu. Deset zemalja čine više od 74 posto ukupnog povećanja, ali i nekoliko drugih koje su prethodno proglašene čistim od ove zarazne bolesti.Čak 98 država prijavilo je povećanje broja slučajeva morbila u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu, čime je narušen napredak u borbi protiv ove visoko preventabilne, ali potencijalno smrtonosne bolesti.

10 zemalja sa najvećim porastom broja slučajeva između 2017. i 2018. godine

1. Ukrajina: 30.338

2. Filipini: 13.192

3. Brazil: 10.262

4. Jemen: 6.641

5. Venecuela: 4.916

6. Srbija: 4.355

7. Madagaskar: 4.307

8. Sudan: 3.496

9. Tajland: 2.758

10. Francuska: 2.269

Ukrajina, Filipini i Brazil su zabilježili najveći porast slučajeva morbila od 2017. do 2018. godine. Samo u Ukrajini je bilo 35.120 slučajeva ospica u 2018. Prema podacima vlade, još 24.042 ljudi je zaraženo samo u prva dva mjeseca 2019. godine. Na Filipinima se ove godine desilo već 12.736 slučajeva zaraze morbilama i 203 smrtna slučaja, u poređenju sa ukupno 15.599 slučajeva u cijeloj 2018. godini.

 „Ovo je poziv za buđenje. Imamo sigurnu, efikasnu i jeftinu vakcinu protiv visoko zarazne bolesti - vakcinu koja je spasila skoro milion života svake godine u poslednje dvije decenije“, rekla je Henrietta H. Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. “Ovi slučajevi se nisu dogodili preko noći. Baš kao što su se ozbiljni slučajevi, koje vidimo danas, primjećivali već i u 2018. godini, nedostatak akcije danas će imati katastrofalne posljedice za djecu sutra.“

Morbile su veoma zarazne, više nego ebola, tuberkuloza ili gripa. Virusom se može zaraziti neko i do dva sata nakon što je zaražena osoba napustila prostoriju. Širi se kroz vazduh i inficira respiratorni trakt, što može dovesti do smrti pothranjene djece ili beba koje su premlade da se vakcinišu. Nakon što je dijete zaraženo, nema specifičnog tretmana za morbile, tako da je vakcinacija, ustvari, sredstvo za spašavanje djece.

Kao odgovor na ove pojave, UNICEF i njegovi partneri podržavaju vlade da hitno dopru do miliona djece u zemljama širom sveta. Na primjer:

  • U Ukrajini je UNICEF uspostavio stalnu podršku za ubrzanje rutinske imunizacije širom zemlje i rješavanje problema sa vakcinom, uključujući dodatne napore da se zaustavi najnovija epidemija koja je od 2017. godine odnijela 30 života. U februaru je Ministarstvo zdravstva, uz podršku UNICEF-a, pokrenulo kampanju za imunizaciju u školama i klinikama u najviše pogođenom regionu Lavov u zapadnoj Ukrajini, gdje su negativni stavovi prema imunizaciji i prethodni nedostaci u snabdijevanju vakcinom rezultirali niskom stopom vakcinacije.
  • Na Filipinima će vlada, uz podršku UNICEF-a i partnera, sprovesti kampanju za vakcinaciju 9 miliona djece protiv dječije paralize i morbila u 17 regija. Koristeći društvene medije, akteri planiraju ohrabriti roditelje i zdravstvene radnike.
  • U Brazilu je vlada, od augusta do septembra 2018. godine, sprovela kampanju protiv dječije paralize i morbila, koja je obuhvatila više od 11 miliona djece mlađe od pet godina. UNICEF je ohrabrio ljude da se vakcinišu i obučio zdravstvene radnike u venecuelanskim migrantskim skloništima, te uključio vakcinu protiv morbila kao dio programa „Municipal Seal“ koji pokriva 1.924 općine.
  • U Jemenu, gdje su godine sukoba dovele do izbijanja bolesti, lokalne vlasti su uz podršku UNICEF-a, SZO i GAVI-ja u februaru vakcinisale više od 11,5 miliona djece.
  • Na Madagaskaru je od 3. septembra do 21. februara morbilama zaraženo 76.871 osoba, a 928 je umrlo. Većina umrlih bila su djeca. U januaru je vlada, uz podršku partnera, uključujući i UNICEF, pokrenula kampanju za imunizaciju u svih 114 okruga. U 25 okruga je vakcinisano više od 2 miliona djece. U februaru je vakcinisano 1,4 miliona djece, a još 3,9 miliona u martu.

Istaknuti slučajevi prijavljivanja ospica u 2018. godini u zemljama bez prijavljenih slučajeva u 2017. godini

Brazil: 10.262

Moldavija: 312

Crna Gora: 203

Kolumbija: 188

Timor-Leste: 59

Peru: 38

Čile: 23

Uzbekistan: 17

 

Loša zdravstvena infrastruktura, građanski ratovi, niska samosvijest stanovništva, samozadovoljstvo i neodlučnost kad je u pitanju vakcina su u nekim slučajevima doveli do ovih epidemija u razvijenim državama kao i u državama u razvoju. Na primjer, u Sjedinjenim Državama, broj slučajeva morbila se povećao šest puta između 2017. i 2018. godine, dosežući 791 slučaj. U skorije vrijeme u SAD-u se desilo izbijanja epidemija u Saveznim državama New York-u i Washington-u.

„Skoro svi ovi slučajevi se mogu spriječiti, a ipak se djeca zaraze čak i na mjestima gdje jednostavno nema opravdanja“, kaže Fore. “Morbile su možda bolest, ali, prečesto, prava infekcija je dezinformacija, nepovjerenje i samozadovoljstvo. Moramo učiniti više da precizno informišemo svakog roditelja, kako bi nam pomogli da sigurno vakcinišemo svako dijete. ”

„Skoro svi ovi slučajevi se mogu spriječiti, a ipak se djeca zaraze čak i na mjestima gdje jednostavno nema opravdanja“, kaže Fore. “Morbile su možda bolest, ali, prečesto, prava infekcija je dezinformacija, nepovjerenje i samozadovoljstvo. Moramo učiniti više da precizno informišemo svakog roditelja, kako bi nam pomogli da sigurno vakcinišemo svako dijete. ”

U borbi protiv morbila, UNICEF je uputio hitnu molbu vladama, pružaocima zdravstvenih usluga i roditeljima da učine više na suzbijanju bolesti, i to da:

  • Razumiju da su vakcine sigurne i djelotvorne i da mogu spasiti život djeteta.
  • Vakcinišu svu djecu u dobi od šest mjeseci do pet godina u periodu trajanja epidemija.
  • Obuče i opreme zdravstvene radnike kako bi mogli pružati kvalitetne usluge.
  • Razviju programe imunizacije za obezbjeđivanje svih vakcina koje spašavaju život.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.