Vedran Zubić i Aida Vehabović o obrazovnom sistemu i ponovnom osmišljavanju škole

Drugi Re-Imagine Talk o obrazovanju

13 Oktobar/listopad 2020
Vedran Zubić i Aida Vehabović o obrazovnom sistemu i ponovnom osmišljavanju škole
UNICEF/Omerbegović

Vedran Zubić, inženjer geodezije i profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja u Sarajevu kojeg su učenici 2017. godine proglasili najboljim profesorom i Aida Vehabović, šesnaestogodišnjakinja iz Kaknja koja iza sebe ima pet urađenih pozorišnih predstava, nagradu za najbolju glumicu na Internacionalnom festivalu edukativnog teatra u Zenici, ali i nagradu na prvom BiH Art Forumu, koji je otvorio njen dokumentarni film “Ulica snova”, koji je i pobijedio na konkursu “Kultura i moj grad”, bili su gosti i domaćini drugog REIMAGINE TALKA, na temu Obrazovanje.

Vedran i Aida su u drugom Re-Imagine Talku, emitovanom u nedjelju, 11. oktobra na UNICEF BiH YouTube kanalu i UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu, razgovarali o obrazovanju, uticaju pandemije na školu, diskriminaciji i stereotipima, ali i o tome šta bi oni, kao profesor i kao učenica, promijenili u obrazovanju.

Iako mu je omiljeni predmet u školi bio fizika, Vedran Zubić je danas profesor geografije. Aidin omiljeni predmeti su oni vezani za pravo i ekonomiku preduzeća. Ipak, oboje su se složili da škola nisu samo omiljeni i neomiljeni predmeti, i razgovarali su i o drugim temama važnim za svako dijete. Važan je pristup koji treba biti prilagođen djeci, ali i gradivo koje bi nastavnici trebalo da povezuju sa aktuelnim dešavanjima. “Djeca vole zabavu” - zaključio je Vedran, a Aida dodala - “To je ono što nama u školi nedostaje, makar da se nasmijemo.” Nastavnici često svoje lične probleme donose u školu, a ne bi trebali. Vedran je rekao da su mu dvije stvari u školi bitne - ZEZ, odnosno zabava, edukacija i znanost, a druga - shvatio je da su ocjene postale “bezveze”, jer, oboje su se složili - ocjene nisu mjerilo znanja. AIda je navela primjer ocjenjivanja koji je potvrdio da sustav ocjenjivanja ne funkcioniše kako treba.

Aida je istakla da joj je veoma što mnogo romske djece završi svoje obrazovanje zaključno sa osnovnom školom i da je veoma važno, posebno za djevojčice, da se što više obrazuju.

Cijelu epizodu o obrazovanju možete pogledati na YouTube kanalu UNICEF BiH ili na UNICEF Bosna i Hercegovina Facebook nalogu.

Reimagine kampanjom UNICEF širom svijeta nastavlja pomagati oporavku najugroženije djece i njihovih porodica pogođenih pandemijom COVID-19 - prikupljanjem sredstava, komunikacijom, zagovaranjem, psihološkom podrškom i konačno, udruživanjem pristalica/pratilaca i partnera uz uvjerenje da zajedno možemo osmisliti bolji svijet za djecu. Serijal #ReimagineTalks je kampanja kojom UNICEF i Bosni i Hercegovini realizuje seriju nedjeljnih live epizoda tokom kojih će učesnici razgovarati o temama važnim #ZaSvakoDijete.

Napomena za medije: Ukoliko želite da emitujete ovu epizodu #ReimagineTalks, javite nam se sa zahtjevom da pošaljemo video materijal.

Napomena za mlade: UNICEF u Bosni i Hercegovini raspisao je konkurs za mlade 12 - 18 godina da pošalju svoje radove (video, priče, fotografije, crteže ili ilustracije) na neku od navedenih tema Re-Imagine Talksa, a najbolji radovi će biti nagrađeni tabletom, te Re-Imagine Box-ovima. Više o konkursu možete pronaći na linku: https://shar.es/ab82ck

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.