UNICEF podržava imunizaciju kampanjom #VakcineDjeluju

Usred porasta bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, kampanja UNICEF-a će koristiti društvene mreže kako bi pokazala da većina roditelja vjeruje da će vakcine zaštiti njihovu djecu.

18 April/travanj 2019
UNICEF podržava imunizaciju kampanjom #VakcineDjeluju
UNICEF/A.Kapetanović

UNICEF 24. Aprila pokreće novu globalnu kampanju kako bi istakao moć i sigurnost vakcina među roditeljima i širem krugu korisnika društvenih mreža.

Kampanja će se odvijati paralelno s Svjetskom sedmicom imunizacije od 24. do 30. aprila kako bi prenijeli poruku da pomoću vakcina štitimo i djecu i zajednice. #VakcineDjeluju (#VaccinesWork) je oznaka koja okuplja zagovornike imunizacije na internetu. Ove godine UNICEF, Fondacija Billa i Melinde Gates, Svjetska zdravstvena organizacija(WHO) i Gavi (Globalnim savezom za vakcinaciju i imunizaciju), udruženo djeluju, kako bi se omogućio veći doseg. Fondacija Billa i Melinde Gates će tokom aprila uplatiti UNICEF-u 1 $ za svaki “like” ili za svako dijeljenje sadržaja na društvenim mrežama, koje koristi “hastag” #VakcineDjeluju (#VaccinesWork) do million $, kako bi se osiguralo da sva djeca dobiju potrebne vakcine, koje im mogu spasiti život.

Vakcine spašavaju do 3 miliona života godišnje, štiteći djecu od potencijalno smrtonosnih, visoko zaraznih bolesti kao što su morbili, upala pluća, kolera ili difterija. Zahvaljujući vakcinama, u period od 2000 do 2017.g,smanjila se smrtnost od morbila, a dječija paraliza je na ivici iskorijenjenja. Vakcine su jedan od najunosnijih oblika zdravstvene zaštite ikada izumljene - svaki dolara koji je potrošen na imunizaciju u djetinjstvu se vraća u visini do 44 dolara.Želimo da se svijest o tome da #VakcineDjeluju proširi”, rekao je Robin Nandy, UNICEF-ov šef za imunizaciju, “Vakcine su sigurne i spašavaju živote. Ova kampanja je prilika da se svijetu pokaže da društvene mreže mogu biti moćna sila promjene i da mogu dati roditeljima pouzdane informacije o vakcinama.”

Kampanja je dio globalne, jednosedmične proslave s temom “Zaštićeni Zajedno: Vakcine Djeluju”, u čast promotorima vakcinacije - od roditelja i članova zajednice do zdravstvenih radnika i inovatora.

"Danas su vakcine dostupne većem broju djece nego ikada ranije", rekla je Violaine Mitchell, V.D. direktorica za isporuku vakcina u Fondaciji Billa i Melinde Gates. "Oduševljeni smo što radimo sa UNICEF-om i svim globalnim partnerima i državama širom svijeta koji neumorno rade kako bi osigurali da sva djeca, posebno ona u najsiromašnijim zemljama , mogu biti zaštićena od zaraznih bolesti koje ugrožavaju život."

Uprkos postojanju vakcina, procenjuje se da je u 2017. godini umrlo 1,5 miliona djece od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom. Iako je to često slučaj zbog nedostatka pristupa vakcinama, u nekim zemljama ipak, porodice odgađaju ili odbijaju vakcinaciju svoje djece iz udobnosti ili skepticizma prema vakcinama. To je dovelo do nekoliko epidemija, uključujući alarmantan porast morbila, posebno u zemljama s višim dohotkom. Neisgurnost u vezi vakcina na digitalnim i društvenim medijskim platformama je jedan od faktora koji doprinosi ovom trendu.

Zbog toga je središnji dio ove UNICEF-ove kampanje kratki animirani film “Opasnosti” (“Dangers”), koji se, uz ilustrirane animacije za društvene mreže, zasniva na ruvidu da su djeca, po svojoj prirodi odvažna i neprestano se dovode u opasnost. Dostupan na više jezika, video objašnjava da, iako roditelji ne mogu spriječiti sve opasnosti s kojima se djeca susreću, neke bar mogu spriječiti.

Pored toga, stručnjaci UNICEF-a će odgovarati na pitanja o vakcinaciji, uključujući kako vakcine djeluju, kako se testiraju, zašto djeca trebaju primati vakcine, kao i rizike od nepravovremenog vakcinisanja djece.

U Bosni i Hercegovini UNICEF podržava nadležne vlasti kako bi osigurali pravo djece na zaštitu imunizacijom. To uključuje edukativni program o interpersonalnoj komunikaciji, profesionalnu saradnju i prenošenje važnih informacija među zdravstvenim radnicima  i porodicama o vakcinama, kao i podršku za usluge imunizacije za djece izbjeglica i migranata.

Više o našem radu.

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.