UNICEF i UNHCR u posjeti ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju

Svečana primopredaja laptopa i školske opreme djeci iz Ukrajine održana u Međugorju povodom Dana UN-a

25 Oktobar/listopad 2022

Međugorje, 25.10.2022. – U sklopu obilježavanja dana UN-a, UNICEF i Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa partnerskom organizacijom Fondacija Bosanskohercegovačka Inicijativa Žena (BHWI), posjetili su izbjeglice iz Ukrajine u Međugorju.

„Želim se zahvaliti lokalnoj zajednici, općini Čitluk, a posebno Crvenom križu i građanima Međugorja na blagovremenom i brzom djelovanju u pružanju skloništa i organizaciji podrške ukrajinskim izbjeglicama. Općina Čitluk je primjer kako zajednice trebaju odgovoriti na prijem onih koji bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću“, rekla je Lucie Gagné, predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini.

U Kutku za djecu koji vode Crveni križ FBiH i Crveni križ Čitluk u saradnji sa UNICEF-om održana je svečana primopredaja laptopa i školske opreme djeci izbjeglicama.

„Pored ove direktne podrške koju pružaju UNHCR i UNICEF u saradnji sa Crvenim križem i BHWI, UNHCR je nadogradio i informatički kabinet Osnovne škole Bijakovići u Međugorju za korištenje svim učenicima s ciljem stvaranja inkluzivnog okruženja i olakšavanja interakcije među djece iz lokalne zajednice i djece izbjeglica“, dodala je Gagné.

„Što prije djeca koja su preživjela rat budu u prilici da uče i komuniciraju sa školskim drugovima i nastavnicima u školskom okruženju, to brže savladavaju gradivo i oporavljaju se – posebno najugroženija djeca. Pored podrške koju pruža UNHCR, UNICEF će angažovati službenike za podršku učenju koji će pružati svakodnevnu pomoć ukrajinskoj djeci u školi da nastave sa učenjem po ukrajinskom nastavnom planu i programu“, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, više od 14 miliona ljudi bilo je prisiljeno da pobjegne, među njima i stotine hiljada djece školskog uzrasta. Osigurati da svi imaju pristup obrazovanju predstavlja ogroman izazov.

U nadi da će se uskoro moći vratiti u svoje škole, djeca izbjeglice u Međugorju prate ukrajinski nastavni plan i program putem interneta, virtualno pohađaju nastavu koju je omogućilo ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke, a od sada pa nadalje, uz podršku UNICEF-a i UNHCR-a, biće im omogućeno praćenje nastave iz školskih klupa OŠ Bijakovići.

 

Kontakti za medije

Nineta Popović
Voditeljica Odjela za Komunikacije
UNICEF Bosna i Hercegovina
Tel.: +387 33 293 600

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u