UNICEF i EU: Potrebna daljnja ulaganja kako bi se osiguralo da svako dijete odrasta u brižnom porodičnom okruženju

28 Maj/svibanj 2019
UNICEF Regional Director for Europe and Central Asia, Afshan Khan, at the conference organized by the Ministry of Civil Affairs and UNICEF for strengthening child care systems in Bosnia and Herzegovina.
UNICEF/Panjeta

SARAJEVO, 28. maj 2019. – Trogodišnji program “Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica” ojačao je sistem brige o djeci kako bi se osiguralo da sva djeca ostvare svoje pravo na odrastanje u brižnom porodičnom okruženju, ali su dalje investicije potrebne da bi se doseglo do najranjivije djece, poruka je UNICEF-a.

Program, koji Evropska unija finansira sa 1 milion eura, provodi UNICEF u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Ključna dostignuća programa prezentovana su na današnjoj konferenciji koju su organizovali Ministarstvo civilnih poslova i UNICEF. Program uključuje proširenje usluga u zajednici kako bi se spriječilo razdvajanje porodice, jačanje sistema hraniteljstva, obuke o hraniteljstvu i obrazovanju svih socijalnih radnika kroz centre za socijalni rad u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, te tekuću transformaciju četiri doma za smještaj djece u servisne centre u zajednici za ranjivu djecu i njhove porodice.

Eksterna evaluacija Programa, predstavljena na današnjoj konferenciji, pokazala je da su resorna ministarstva, profesionalci iz oblasti socijalne zaštite, kao i djeca i parodice, pozdravili postignute rezultate, uz visok stepen odgovornosti na lokanom niovu, i opredjeljenje za daljnje unapređenje reforme sistema dječije zaštite.

Obraćajući se na zatvaranju konferencije, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, gđa Afshan Khan, prepoznala je važne napore koji se preduzimaju kako bi se okončalo smještanje djece u velike institucije. Ipak, potrebne su daljnje investicije budući da su mnoga djeca i dalje u riziku od nepotrebnog razdvajanja od svojih porodica, posebno onih porodica koje žive u siromaštvu, dodala je ona.

„Najranjivije skupne djece, uključujući djecu s  poteškoćama u razvoju i djecu iz marginaliziranih grupa kao što su romske zajednice, i dalje su prekomjerno zastupljena u institucionalnoj zaštiti“, rekla je Khan. „Daljnje investicije u usluge u zajednici koje preveniraju razdvajanje najugroženijih  porodica  od suštinskog je značaja za postizanje deinstitucionalizacije svakog djeteta u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji.“

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Khaldoun Sinno, rekao je da je konačna evaluacija programa ponudila ključne preporuke za daljnji rad. „Zaštita i promocija prava djece je jedan od glavnih ciljeva Evropske unije. Sveukupni cilj naše podrške jeste da osiguramo da  sva djeca, a naročito djeca bez roditeljskog staranja, djeca razdvojena od porodica i djeca s poteškoćama u razvoju imaju jednaka prava i da su zaštićena kao i sva druga djeca u Bosni i Hercegovini,“ istakao je Sinno.

Ključne preporuke iz evaluacije uključuju ambicioznu, pravilno finansiranu reformu dječje zaštite u Bosni i Hercegovini. Ovakav pristup je kombinacija sistematske deinstitucionalizacije i održivog finansiranja socijalnih usluga usmjerenih ka osiguranju da djeca odrastaju sigurno i zaštićeno u svojoj porodici, s većim naglaskom na prevenciju.

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitteru i Facebooku.