Tuzla: Sajmom IT Girls klubova obilježen Međunarodni dan djevojaka u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija

25 April/travanj 2024

Djevojčice i djevojke iz svih krajeva BiH Drugim sajmom IT Girls klubova osnovnih i srednjih škola u dvorani SKPC “Mejdan” u Tuzli obilježile su Međunarodni dan djevojaka u sektoru informacija, komunikacija i tehnologije (IKT) . Sajam je prižio priliku da se pokaže vrijedan rad djevojčica i dječaka u IT Girls klubovima širom BiH, te za umrežavanja djevojčica, djevojaka i njihovih nastavnika i nastavnica sa kompanijama iz privatnog IKT sektora, kroz kviz su mogli da se edukuju i o sigunosti na internetu.

Sajmom UN agencije u BIH podržavaju i promovišu razvoj digitalnih vještina djevojčica i djevojaka u BiH, te jednake prilike za sve u obrazovanju, pristupu tehnologijama, na radnim mjestima i u širim zajednicama. IT Girls inicijativa je zajednička inicijativa agencija Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP i UN Women) koja se bavi prevazilaženjem ograničenja i prepreka s kojima se suočavaju djevojke i

žene u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija tehnologija (IKT) u BiH.

“Prema relevantnim istraživanjima provedenim u BiH, 33 odsto djevojčica smatra da ih njihove porodice ne bi podržale ukoliko bi se odlučile da studiraju bilo šta iz STEM oblasti. Također, istraživanja pokazuju da čak 25 odsto kola u BiH nemaju pristup internetu, i sve to utiče na opredjeljenje djevojčica i dječaka da se uopšte uključe u oblasti koje imaju veze sa informacionim tehnologijama. Ovaj događaj divna je prilika za razmjenu iskustava i znanja, prilika za učenje, i jednostavno mislim da je ovo način na koji možemo obezbijediti bolju budućnost”, kazala je na otvaranju događaja Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Potcrtala je kako se daljnji razvoj može desiti uz veće uključivanje žena, ne samo u IKT sektoru, nego i na vodećim pozicijama, te skrenula pažnju i na rastuće on-line nasilje koje posebno pogađa djevojčice i žene, problem s kojim se treba suočiti i koji treba shvatiti ozbiljno i adresirati na adekvatan način.

Više od 700 djevojčica i 200 dječaka u više od 100 osnovnih i srednjih škola u BiH trenutno učestvuje u IT Girls klubovima kao vannastavnim aktivnostima.

“Danas imamo priliku vidjeti mnogo lijepih projekata, želim vam svima da ih što bolje prezentujete, i nadam se da ćemo naučiti nešto jedne od drugih. Jako je važno da organizujemo jedan ovakav događaj i promovišemo učešće djevojčica i žena u IT sektoru, jer je to naša budućnost”, poručila je učesnicama i učesnicima sela Habibović iz IT Girls kluba Gimnazije Živinice.

Sajmu su prisustvovali učenice i učenici, nastavnici i nastavnice te predstavnici i predstavnice škola, UN-ovih agencija, kompanija iz IKT sektora, roditelji, mediji i ostali zainteresirani koji su zajedno sa IT Girls svoj doprinos vidljivosti žena u tehnologiji i u medijma.

Kontakti za medije

UNICEF
Kancelarija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini

O UNICEF-u

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, kako bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija. Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje, kako bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo.

Za više informacija o UNICEF-u i našem radu za djecu, posjetite  www.unicef.org.

Pratite UNICEF u BiH na Twitter-uFacebook-uInstagram-u Youtube-u